Nedelja,
1. 1. 2012,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 1. 1. 2012, 15.31

8 let

V novo leto praznično le redke arabske države

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začetek leta 2011 so zaznamovali nemiri arabske pomladi, ki v enem letu še zdaleč niso utonili v pozabo.

Egipt je leto 2012 pričakal s slavji na trgu Tahrir, kjer je ljudstvo februarja k odstopu prisililo dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, v Jemnu in Siriji pa se borba za demokracijo še nadaljuje.

Novo leto so Egipčani obeležili s petjem krščanskih in muslimanskih spevov Zbrali smo se, da skupaj pozdravimo novo leto, kristjani in muslimani, je dejala ena od mnogih Egipčanov, ki so začetek leta 2012 pričakali na trgu Tahrir sredi Kaira.

Kraj, ki je pred manj kot letom postal simbol padca Mubarakovega režima, je za mnoge Egipčane "kraj, kjer se je revolucija začela in kjer se bo nadaljevala".

Novo leto so Egipčani tu obeležili z ognjemetom, petjem krščanskih in muslimanskih spevov in baloni v barvah egiptovske zastave. S svečami in večerno molitvijo so se spomnili tudi vseh žrtev Mubarakovega režima in krvavega zatiranja protirežimskih protestov, ki so Egipt zajeli 25. januarja 2011.

Savdska Arabija: Praznovanje novega leta je protimuslimansko Novoletno slavje, ki bo v Egiptu trajalo do 7. januarja, ko bodo božič praznovali kopti, je za trenutek odvrnilo pozornost javnosti od nezadovoljstva Egipta z obnašanjem vojske. Ta je sicer prevzela oblast v državi po padcu Mubaraka in obljublja, da jo bo predala civilistom po predsedniških volitvah junija.

Veliko manj praznično vzdušje vlada v drugih arabskih državah. V konservativni muslimanski Savdski Arabiji, ki ima praznovanje novega leta, rojstnih dni in obletnic poroke za protimuslimanske, so oblasti v Rijadu aretirale moškega, Arabca, ki sicer živi v tujini. Pri sebi je namreč imel balone, s katerimi je želel pozdraviti novo leto.

S hujšimi protesti se spopadajo režimi drugih arabskih držav. Več desettisočglava množica se je zbrala v jemenski prestolnici Sani in drugih večjih mestih po državi. Protestniki zahtevajo sojenje dolgoletnemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, odgovornem za smrt več protirežimskih protestnikov med nemiri v zadnjih mesecih.

Novo leto pričakali z demonstracijami Saleh je sicer nedavno podpisal dogovor o sestopu z oblasti, vendar je v soboto preklical svojo odločitev, da naj bi zapustil državo, kar nekateri vidijo kot poskus obdržati oblast v Jemnu.

Še resnejše so razmere v Siriji, kjer so protestniki proti režimu predsednika Bašarja al Asada tudi novo leto pričakali z demonstracijami, ki so zavzele vsa večja mesta vključno z Daro, Hamo, Idlibom, Aleppom in Damaskom. Protestniki pozivajo k "Siriji brez al Asada".

"Opazovalci so z Bašarjem. Ne govorijo resnice" Režim na drugi strani še vedno nadaljuje z nasiljem nad demonstranti. Prva žrtev sirskih nemirov v letu 2012 je danes postal sedemletni deček, ki je umrl, potem ko so vozilo, v katerem se je vozil, zadeli streli varnostnih sil.

Protestniki medtem kritizirajo tako režim kot opazovalce, ki jih je v državo za spremljanje protestov in zagotavljanje varnosti protestnikov napotila Arabska liga. "Opazovalci so z Bašarjem. Ne govorijo resnice," med drugim sporočajo protestniki.

Sirska opozicija, ki vključuje Sirski nacionalni svet in Nacionalno koordinacijsko telo za demokratične spremembe medtem napoveduje vzpostavitev združene fronte proti al Asadovemu režimu.