Tina Vovk

Petek,
16. 10. 2015,
10.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hrvaška poplave

Natisni članek

Petek, 16. 10. 2015, 10.29

8 let, 3 mesece

V nekaterih hišah več kot meter vode

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na območju Karlovca na Hrvaškem so oblasti razglasile izredne razmere, ker sta reki Korana in Kolpa ponoči močno narasli. Vodostaj obeh rek je presegel 840 centimetrov.

Gasilci in prebivalci so se v Karlovcu vso noč neuspešno borili z vodno stihijo, pomagali niso niti nasipi niti črpalke. Izredne razmere so razglasili ob treh ponoči, zaradi naraslih voda pa so gasilci začeli graditi dodatne nasipe. Avtobusi mestnega prometa zaradi poplavljenih cest ne vozijo, nekatera naselja so odrezana od sveta. V naseljih Mala Švarča, Logorište, Mostanje in v Pokupski dolini je pod vodo koli 300 hiš. V nekaterih je več kot meter vode, poročajo hrvaški mediji.

Na terenu je okoli 250 gasilcev in še okoli 150 prostovoljnih gasilcev.

Vodostaj Korane in Kolpe bi lahko dosegel celo 865 centimetrov (rekord Kolpe iz leta 1939 je 872 centimetrov), največji vodni val naj bi šel skozi Karlovec okoli poldneva, popoldne pa naj bi se razmere nekoliko umirile.

Poplave so prizadele tudi območje Šibenika. Včeraj je samo v eni uri zapadlo do 150 litrov dežja na kvadratni meter. Najhuje je v Tišnjanski Dubravi in delih Vodic. Cela naselja so se spremenila v bazene, poroča HRT. Z naraslimi vodami se borijo tudi v drugih delih Hrvaške.