Petek,
12. 12. 2008,
8.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 8.08

8 let, 5 mesecev

V Italiji splošna stavka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V Italiji je za danes napovedana splošna stavka, h kateri je pozvala največja zveza sindikatov v državi CGIL, ki šteje pet milijonov pripadnikov.

V sindikatu računajo na to, da se bo v več kot 100 predvidenih protestov proti vladi premiera Silvia Berlusconija po vsej Italiji udeležilo najmanj milijon ljudi. Glavno zborovanje protestnikov bo potekalo v italijanski prestolnici, vodil pa ga bo generalni sekretar sindikata CGIL Guglielmo Epifani. Pri izražanju kritike Berlusconijeve desne vlade se jim bodo na zborovanjih pridružili tudi protestniki v vseh večjih italijanskih mestih.

Na protestih tudi učenci in učitelji

Splošna stavka, ki bo zajela vsa gospodarska področja, sicer sovpada z napovedano stavko sindikata kovinske industrije, ki protestira proti razmeram v svoji panogi. Protestom se poleg tega želijo pridružiti tudi učenci in učitelji, ki že več tednov protestirajo proti vladni reformi izobraževalnega sistema, ki med drugim predvideva varčevalne ukrepe na italijanskih šolah. Na poziv k splošni stavki se medtem nista odzvala oba zmerna italijanska sindikata CISL in UIL.

Neučinkovit paket ukrepov za boj proti krizi Med ukrepi, za katere si prizadeva CGIL, je med drugim zmanjšanje davkov, s čimer bi po mnenju sindikatov spodbudili porabo in zastalemu gospodarstvu dali nov zagon. Poleg tega zveza sindikatov zahteva povišanje najnižje pokojnine in socialna zagotovila za delavce z ohlapnimi pogodbami, ki jih recesija v Italiji še posebej ogroža. Paket ukrepov za boj proti krizi, ki ga je sprejela vlada, je po njihovem mnenju nezadosten za učinkovit boj proti recesiji.

"Milijoni Italijanov si s svojimi nizkimi plačami ne morejo zagotoviti eksistence, pa vendar Berlusconijeva vlada te razmere ignorira. Imamo jasno strategijo za izhod iz te negativne spirale recesije in družbenega obubožanja. Berlusconi naših zahtev ne more ignorirati," je poudaril Epifani. Kot prednostno nalogo je ob tem izpostavil sklenitev pakta med vlado, delodajalci in sindikati, s katerim bi spodbudili gospodarsko rast in vlaganja.

Berlusconi je CGIL zaman poskušal odvrniti od splošne stavke. Med drugim je dejal, da Italija preživlja težavno obdobje, da pa si njegova vlada močno prizadeva, da kriza ne bi povzročila prevelike škode. Splošna stavka po njegovih besedah ne nudi odgovora na težave Italije. "Z optimizmom, pogumom, voljo in upanjem lahko kmalu najdemo pot iz krize," je zagotovil Berlusconi.

Italijanom se obetajo težave v prometu

Glede na to, da stavka zajema tudi zaposlene v železniškem in lokalnem prometu, se Italijanom danes obeta kar nekaj težav v prometu. Železnice tako ne bodo obratovale med 14. in 18. uro, delo pa bodo prekinili tudi uslužbenci lokalnih prevoznih podjetij v vseh večjih italijanskih mestih.