Torek,
3. 2. 2009,
19.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 3. 2. 2009, 19.03

8 let, 5 mesecev

V Grčiji drugi dan spopadov med policijo in kmeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Grška policija se je že drugi dan zapored spopadla s kmeti v pristanišču v Pireju, pri čemer je morala uporabiti tudi solzivec. Nemirno je bilo tudi v Atenah.

V Atenah so neznanci davi napadli policijsko postajo. Pri tem sicer ni bil nihče ranjen.

Protestnikom se je pridružilo še več sto kmetov Kmetje so z otoka Kreta s traktorji že v ponedeljek prispeli na celino, da bi se v grški prestolnici udeležili protestnega shoda in od vlade zahtevali finančno pomoč, vendar jih je policija razgnala s solzivcem. Več kot 2000 kmetov tako že drugi dan čaka v Pireju, kjer se jim je danes pridružilo še več sto kmetov.

Zaradi protestov zaprto pristanišče v Pireju Kmetje so v policijo metali paradižnike in krompir, policija pa je odgovorila s solzivcem. Velik del pristanišča v Pireju je zaradi spopadov ostal zaprt za promet, vse ladje na poti iz in na Kreto pa so ostale zasidrane. Kmetje so se v ponedeljek sicer srečali z namestnikoma grških ministrov za finance in kmetijstvo, vendar jim dogovora ni uspelo doseči.

Kmetje protestirajo že dva tedna Grški kmetje zaradi nizkih odkupnih cen pridelkov protestirajo že dva tedna in od grške konservativne vlade zahtevajo pomoč. Med drugim so v preteklih dneh s traktorji blokirali promet na glavnih avtocestah po državi in tako preprečili izvoz in uvoz iz mnogih držav.

Napadalci na policijsko postajo odvrgli ročno granato Trije napadalci pa so medtem davi napadli policijsko postajo v Atenah. V poslopje so izstrelili več strelov, odvrgli pa so tudi ročno granato, ki ni eksplodirala. V napadu, za katerega bi lahko bila odgovorna skrajna grška levičarska skupina Revolucionarni boj, ni bil poškodovan nihče.

Odgovornost za napad prevzela skupina Revolucionarni boj Policija napad že preiskuje. Naboji, ki so jih našli na kraju zločina, bi lahko pripadali istemu orožju, ki je bilo uporabljeno v januarskem napadu na policijo, v katerem je bila ena oseba huje ranjena in za katerega je odgovornost prevzela skupina Revolucionarni boj. Atenska tiskovna agencija je uro po napadu sicer prejela anonimen telefonski klic, v katerem je omenjena skupina prevzela odgovornost za današnji napad.

Razpisali milijon in pol evrov nagrade za informacijo Skupina velja v Grčiji za najnevarnejšo aktivno skrajno skupino, prvič pa se je pojavila leta 2003. Doslej je prevzela odgovornost za nekaj napadov, v katerih so bili trije ljudje lažje ranjeni. Grčija in ZDA sta medtem razpisali milijon in pol evrov nagrade za informacijo, ki bi pristojne privedla na sled tej skupini, ki jo je EU uvrstila na seznam terorističnih organizacij.