Petek,
30. 1. 2009,
8.07

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 1. 2009, 8.07

8 let, 5 mesecev

Senat Illinoisa odstavil Blagojevicha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Senat ameriške zvezne države Illinois je v četrtek z 59 glasovi in nobenim proti odstavil guvernerja države Roda Blagojevicha.

Tako se je končala dvomesečna politična kriza, ki je izbruhnila v začetku decembra, ko so zaradi obtožb o korupciji guvernerja aretirali. Po odstavitvi Blagojevicha je kot novi guverner že prisegel prav tako demokrat, dosedanji podguverner Patrick Quinn. Blagojevich na medijski turneji po ZDA Blagojevich je po odstavitvi v daljši izjavi ponovno zanikal kakršno koli krivdo, postopek odstavitve pa je označil kot nepošten, češ da mu v senatu niso omogočili predstavitve prič v njegov prid. Blagojevich je sicer postopek pred senatom od začetka tedna ignoriral in je namesto tega raje odšel na medijsko turnejo po New Yorku.

Tudi v petek ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja, ampak je izrazil željo, da bi se sodni postopek proti njemu začel čim prej, da bo lahko dokazal svojo nedolžnost.

Blagojevich izhaja iz družine srbskih priseljencev in eno od vprašanj je bilo tudi, kaj meni o trdni podpori, ki mu jo je ta skupnost nudila ves čas od izbruha škandala. Blagojevich je dejal, da ima enako sporočilo, namreč da je nedolžen in nikoli ni storil ničesar narobe.

Tožilstvo preiskuje številne primere izsiljevanja Proti Blagojevichu je že dlje časa potekala preiskava zaradi številnih primerov izsiljevanja, zvezni tožilec Patrick Fitzgerald pa ga je aretiral v začetku decembra lani, ko je guverner skušal prodati senatni sedež novega predsednika ZDA Baracka Obame.

Izsiljeval tudi bolnišnico Zakonito prisluškovanje njegovim telefonom je tožilcem dalo veliko materiala za sestavo obtožnice, saj je med drugim izsiljeval bolnišnico, da ne bo sprostil državnih sredstev, če od direktorja ne bo dobil politične donacije. Izsiljeval je tudi časopis Chicago Tribune in želel, da odpustijo novinarje, ki so o njem pisali kritično.

Čeprav so vsi po vrsti zahtevali njegov odstop, pa je Blagojevich ostal trmast in je celo imenoval temnopoltega Rolanda Burrisa na Obamov sedež v senatu do leta 2010. Senatni demokrati ga sprva niso želeli sprejeti medse, čeprav ni vpleten v Blagojevicheve poneverbe, vendar so na koncu popustili, ker so bili med drugim deležni obtožb o rasizmu. Burris je sedaj po Obami spet edini temnopolti zvezni senator.

Prvi odstavljeni guverner v zgodovini Illinoisa se bo moral zdaj posvetiti obrambi v kazenskem postopku, ki ga vodi Fitzgerald, ki je med drugim uspešno preganjal nekdanjega šefa kabineta podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja Lewisa Libbyja zaradi oviranja preiskave izdaje identitete tajne agentke Cie Valerie Plame.