Petek,
24. 5. 2013,
14.38

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Vladimir Putin Rusija KGB

Petek, 24. 5. 2013, 14.38

2 leti, 5 mesecev

Putin obseden z izdajo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zgodnja biografija Vladimirja Putina razkriva predsednikovo patološko nezaupanje in strah pred izdajo.

Natalia Gevorkjan je leta 2000 kot soavtorica izdala avtorizirano biografijo Vladimirja Putina, tik zatem, ko je prvič prisegel kot predsednik Rusije. Njeno takratno druženje s Putinom, s katerim je posnela 30 ur intervjujev, po pisanju Washington Posta pojasni marsikatera dejanja in pričakovanja Putina danes, ko si večina Rusov želi, da bi bil trenutni mandat njegov zadnji. Za agenta KGB-ja je sum izdaje del vsakdana, celo del službe, in čeprav je Putin obveščevalno službo zapustil že pred 20 leti, se sumničavosti do človeške narave ni znebil. Po besedah poznavalcev danes sumničavost in nezaupanje prevevata Kremelj kot že dolgo ne. Politični protesti, protikorupcijska kampanja državljanov in spori med elitami takšno ozračje samo še spodbujajo, medtem ko Putinova podpora v javnosti vztrajno pada.

Putin ni zmožen zaupati nikomur Po besedah Natalije Gevorkjan je Putin nezmožen zaupati ljudem ali ljudstvu. "Izhaja iz kulture, ki od državljanov pričakuje, da bodo živeli po pričakovanjih oblasti." Putinova podpora je trenutno na 57 odstotkih, kar je v demokratičnih državah odličen rezultat, a v Putinovem sistemu je tako nizka podpora znak za alarm, sploh zdaj, ko si večina državljanov ne želi, da bi po izteku mandata ponovno kandidiral. Poleg dela za KGB pa obsedenost z izdajo po mnenju Gevorkjanove izvira tudi iz otroštva, ko je Putin odraščal v Sankt Peterburgu. Njegovi starši so med drugo svetovno vojno preživeli 900-dnevno obleganje takrat Leningrada, med katerim je umrl njegov brat, njegov oče pa je bil huje poškodovan. Ko se je Putin rodil leta 1952, sta bila njegova starša že v srednjih letih. Med obleganjem Leningrada prebivalci izdali drug drugega A mesto in njegovi prebivalci s seboj še vedno nosijo breme vojne, njihovo preživetje je bilo po uradni razlagi veličastna zmaga Sovjetov, čeprav je med obleganjem umrlo 900.000 ljudi, veliko zaradi lakote. Ali jih je izdal Stalin, je stvar razprave, zagotovo pa so prebivalci izdali drug drugega. Zgodovinar Dmitri Likačev, ki je preživel obleganje, je ta čas označil za obdobje kanibalizma in zapuščanja, ko so starši izdajali otroke in otroci starše.

"Le nekaj ljudi sem spustil zares blizu," je Putin dejal Gevorkjanovi in brez podvprašanja dodal: "Ti me nikoli niso izdali, jaz pa nikoli nisem izdal njih." Zato soavtorica njegove biografije meni, da je Putina bolj kot ambicioznost in karierizem gnala želja, da bi si našel zaupnika, nekoga, ki bi ga vzel pod svoje okrilje in bil do njega lojalen, skupaj pa bi se borila proti preostalemu svetu.

Ga bo izdalo ljudstvo? Putinov prvi klan je bil KGB, po razpadu Sovjetske zveze pa je novo okrilje našel v županu Sankt Peterburga, Anatoliju Sobčaku, za kogar je delal. Ko je Sobčak leta 1996 izgubil na volitvah proti svojemu nekdanjemu svetovalcu, kar so videli kot ultimativno dejanje izdaje, je Putin odšel v Kremelj. Tam je njegovo "okrilje" in zaščita postal predsedniški mandat.

Prav zato Gevorkjanova meni, da Putin ne bo obupal in predal oblasti. Lahko ga odstrani zgolj izdaja, natančneje izdaja ljudstva.