Sreda,
8. 4. 2015,
19.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 8. 4. 2015, 19.06

8 let

Putin Grkom ponuja plinovod, denarja (za zdaj) ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aleksis Cipras in Vladimir Putin pravita, da le krepita odnose med Grčijo in Rusijo, Evropski uniji pa naj ne bi obračala hrbta. Dogovorila sta se o sodelovanju pri plinovodu Turkish Stream.

Grški predsednik vlade Aleksis Cipras je danes in jutri na obisku pri ruskem predsedniku Vladimirju Putinu. Grkom, ki jim zaradi dolžniške krize teče voda v grlo, so Rusi ponudili pomoč z odpravo embarga na uvoz živil. Grčija bi lahko postala tudi tranzitna država za uvoz plina iz Rusije v Evropsko unijo.

Grčija Rusov ne prosi za finančno pomoč Po zatrjevanju obeh politikov na srečanju ni bilo govora o ruski finančni pomoči Grčiji, čeprav je bilo o tem veliko špekulacij. Cipras je dejal, da je to evropska težava, ki potrebuje evropsko rešitev. Ruski predsednik Putin dopušča le možnost posojil za morebitne večje infrastrukturne projekte v Grčiji. V pogovoru naj bi se dotaknila predvsem ruskega turizma v Grčiji, spodbujanja kulturnih in verskih izmenjav ter ruskega plinovoda.

Grčija naj bi z gradnjo plinovoda Turkish Stream, ki bo potekal po Črnem morju in Turčiji, postala plinsko vozlišče za južno Evropo. Če se bodo Atene priključile na novi plinovod, naj bi Grčija postala "geopolitični dejavnik", je dejal Putin. Grkom naj bi projekt prinesel stotine milijard evrov in veliko delovnih mest.

Rusija ponuja odpravo embarga na uvoz živil iz Grčije Avgusta lani je Rusija kot odziv na sankcije Evropske unije proti Rusiji zaradi konflikta v Ukrajini uvedla embargo na uvoz mesa, rib, sadja, zelenjave in mlečnih izdelkov iz EU, trgovinska menjava med Grčijo in Rusijo pa je zato upadla za 40 odstotkov. Pred embargom leta 2013, je znašala skoraj 12,5 milijarde evrov, kar je več kot menjava med Grčijo in Nemčijo.

Zdaj Rusija Grkom ponuja odpravo embarga na nekatera živila, za Grčijo so zlasti pomembni breskve, jagode in mlečni izdelki. Putin naj bi grškemu predsedniku vlade predlagal tudi splošno oživitev trgovinske menjave, da bi lahko dosegla rast izpred embarga, poroča agencija Interfax.

Rusi pričakujejo protiuslugo V zameno Rusi pričakujejo, da bo Grčija zaostrila svojo retoriko do Bruslja in z vetom preprečila nadaljnje sankcije Evropske unije proti Rusiji. Cipras je že pred časom dejal, da sankcije "ne vodijo nikamor". Rusija pri tej retoriki računa tudi na druge države članice, s katerimi ima tesne ekonomske stike, kot so Madžarska, Slovaška, Italija in Češka.

Cipras in Putin naj bi jutri podpisala vrsto dogovorov, med drugim tudi triletni načrt za krepitev ekonomskih in trgovinskih povezav, poroča britanski The Guardian.

Evropska svarila Grčiji Grške povezave z Rusijo v Evropi in svetu dvigujejo veliko prahu. Evropska komisija je Ciprasa že svarila pred prevelikim zbliževanjem z Rusijo. Predsednik evropskega parlamenta Martin Schulz je ob tem dejal: "Evropska unija je z Grčijo zelo solidarna. Zato lahko solidarnost zahtevamo tudi od nje."

Nemška vlada pričakuje, da Cipras s tem obiskom v sporu med Evropsko unijo in Rusijo ne bo dal prednosti zadnji. "Kar smo se glede sankcij odločili, smo se odločili skupaj z Grčijo. Upamo, da bo še naprej tako," je dejala predstavnica nemške vlade za stike z javnostjo.

Obamovo administracijo skrbijo predvsem posledice, ki bi jih povezovanje z Rusijo in morebiten grški izstop iz Evropske unije imela za stabilnost v Natu.