Četrtek,
13. 6. 2013,
17.33

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Grčija kriza videz

Četrtek, 13. 6. 2013, 17.33

4 leta, 8 mesecev

Pridržani na podlagi videza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Grška policija se je med akcijo zmanjševanja nezakonitega priseljevanja za pridrževanje pogosto odločila na podlagi videza - le del teh priseljencev pa je bil v državi nezakonito.

Tako navaja poročilo nevladne organizacije Human Rights Watch, v katerem piše, da so priseljenci pogosto pridržani po več ur, številni pa tudi tarča hudih fizičnih zlorab. Grčija je za priseljence iz Azije in Afrike že dolgo ena od glavnih vstopnih točk v Evropsko unijo, vendar se ti na grških ulicah pogosto srečujejo s sovraštvom in nestrpnostjo, kar le še stopnjujeta že šest let trajajoča recesija in rekordna brezposelnost v državi.

Zloglasna policijska akcija Xenios Zeus V sklopu zloglasne policijske akcije proti nezakonitim priseljencem Xenios Zeus je bilo od avgusta lani aretiranih že več tisoč ljudi. Posredovanje proti nezakonitim priseljencem se bo nadaljevalo in po besedah grškega ministra za civilno zaščito Nikosa Dendiasa ni samo začasen ukrep. Predstavnik policije Christos Manuras je dejal, da je akcija potrebna za grško preživetje. Dodal je, da si Grčija ne more privoščiti, da bi priseljencem ponudila gostoljubnost in delo.

Vzpon skrajne desnice Organizacija Human Rights Watch je že večkrat opozorila, da se v Grčiji, kjer sta gospodarska kriza in kriminal vplivala na vzpon skrajne desnice, vse bolj krepijo ksenofobni napadi na priseljence in begunce. Oblasti pa se po navedbah organizacije na te pojave niso ustrezno odzvale. Aretacije odgovornih so redke, neukrepanje policije pa je že splošna praksa. Ksenofobni napadi se pojavljajo vzporedno z vzponom neonacistične stranke Zlata zora, ki je obljubila, da bo Grčijo "očistila" nezakonitih priseljencev, na parlamentarnih volitvah pa se ji je celo uspelo prvič do zdaj prebiti v grški parlament.

Le šest odstotkov pridržanih je bilo v državi nezakonito "Operacija Xenios Zeus je do priseljencev izjemno negostoljubna – redno jih ustavljajo, pregledajo in zadržijo zgolj zaradi njihovega videza," je povedala Eva Cosse iz organizacije, ki je prepričana, da bi morala policija svojo akcijo utemeljiti na "dokazih in inteligenci, ne pa stereotipih". V prvih sedmih mesecih operacije je bilo zadržanih okoli 85 tisoč tujcev, od tega se je le za šest odstotkov od njih izkazalo, da so v državi nezakonito, še navajajo.