Sreda,
1. 8. 2012,
13.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 8. 2012, 13.01

8 let

Prednik Obame je afriški suženj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na spletni strani Ancestry so ta teden objavili, da je eden izmed prednikov ameriškega predsednika Baracka Obame suženj iz Afrike.

Novica, ki je že razvnela debato v ameriških medijih, je, če bo potrjena, pomembna vsaj z dveh vidikov. Črnska skupnost v ZDA je Obamo do zdaj kritizirala, saj ta prihaja iz povsem drugačne zgodovinske izkušnje, njegov oče je namreč Kenijec in zato družina ni imela neposrednega stika s trpljenjem ameriških sužnjev. Novica je pomembna tudi zato, ker naj bi bil afriški suženj prednik Obamove(belske) mame.

Prvi uradni suženj Ancestry je podjetje iz Utaha, ki za plačilo opravlja raziskave družinskih korenin. Ker so praktično vsi Američani imigranti in le redko dobro poznajo družinsko zgodovino, so takšne raziskave zelo priljubljene. Raziskava Obaminih korenin se je začela že dobri dve leti nazaj, ne da bi predsednik zanjo sploh vedel. V podjetju, ki je raziskavo začelo predvsem zaradi lastne publicitete, pa so prišli do nepričakovanih zaključkov. S precejšnjo gotovostjo lahko trdijo, da predsednikova mati, Ann Dunham, izvira iz veje družine Johna Puncha, afriškega sužnja, ki je delal na eni izmed virginijskih plantaž in nato leta 1640 pobegnil v Maryland.

Tam so ga ujeli in obsodili na suženjstvo do konca življenja. V Virginiji takrat v resnici še niso obstajali natančni zakoni o suženjstvu, zato Punch po prepričanju mnogih zgodovinarjev predstavlja enega prvih, če ne celo prvega, uradno dokumentiranih sužnjev. Nekoliko pozneje se je zapletel s svobodno belko, zato tudi priimek Punch. Iz te zveze pa se je rodilo več otrok; nekateri so se preselili v Severno Karolino, kjer so jih označili za mulate, eden pa je ostal v Virginiji, kjer so ga sprejeli kot belca in je pozneje postal zemljiški posestnik. Veja te družine se je nato preselila v Tennessee in Kansas, kjer je bila rojena tudi Obamova mati.

Vpliv suženjske preteklosti na predsedniške volitve Rezultati te raziskave še niso povsem dokončni, a sta strokovnjaka, ki ju je najel New York Times, potrdila, da so ti po vsej verjetnosti pravilni. Poleg tega imajo belski predniki Johna Puncha kromosme, ki potrjujejo povezavo s subsaharsko Afriko. Politično gledano je ta novica pomembna, saj dokončno potrjuje Obamovo "genetsko" pripadnost ameriški črnski skupnosti, še toliko bolj v času pred novembrskimi volitvami.

Številni so sicer zelo skeptični do tega, v kakšni meri je Obami sploh uspelo izboljšati rasne odnose, in po eni zadnjih raziskav zgolj 33 odstotkov vprašanih pozitivno ocenjuje njegovo politiko na tem področju.