Sobota,
1. 5. 2010,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 5. 2010, 12.20

8 let

Oblasti Arizone dopolnile sporni zakon o priseljevanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Guvernerka ameriške zvezne države Arizona Jan Brewer je v petek podpisala dopolnilni zakon, ki ga je pred tem potrdilo zakonodajno telo Arizone.

S tem zakonom se spreminja nedavno sprejeti sporni zakon o nezakonitem priseljevanju. Spremembe naj bi pomirile zaskrbljenost, da bo sporni zakon vodil v rasno profiliranje.

"Rasno profiliranje se v Arizoni ne bo toleriralo"

Spremembe uvajajo predvsem strožje omejitve glede morebitne zlorabe rase ali etnične pripadnosti kot osnove za policijsko zasliševanje in po besedah Brewerjeve "povsem jasno in neizpodbitno potrjujejo, da je rasno profiliranje nezakonito in se v Arizoni ne bo toleriralo".

Novosti poleg tega izpostavljajo, da je lahko oseba o tem, na kakšen način se je priselila v ZDA, zaslišana šele po tem, ko jo policist ustavi, pridrži ali aretira zaradi suma kršitve kakega drugega zakona. V prvotnem zakonu namreč piše, da lahko zaslišanje o priseljenskem statusu sledi vsakemu "stiku" s policijo.

Načrti za razpis referenduma se nadaljujejo

Odvetnica policista, ki je v četrtek vložil eno od skupno treh tožb proti državi Arizoni zaradi spornega zakona, je sicer že ocenila, da spremembe zakona ne bodo vplivale na tožbo, saj skuša Arizona še vedno na neustaven način regulirati priseljevanje, ki je v zvezni pristojnosti.

Tudi sicer petkove novosti nasprotnikov zakona - med njimi so še posebej glasni aktivisti za človekove pravice, demokratski člani kongresa Arizone in pa skupine, ki zastopajo priseljence iz Latinske Amerike - večinoma niso prepričale, tako da se boj proti njemu nadaljuje. Tudi načrti za razpis referenduma se nadaljujejo.

Najostrejši zakon o priseljevanju v ZDA

Tako prvotni kot tudi dopolnilni zakon naj bi sicer stopila v veljavo 29. junija, njuno uveljavitev pa utegneta zavreti odločitev sodišča ali razpis referenduma. Gre za najostrejši zakon o priseljevanju v ZDA, ki nezakonito bivanje v državi opredeljuje kot zločin ter organom pregona nalaga, da morajo ljudi zaslišati o njihovem priseljenskem statusu, če imajo razlog za sum, da so v državi ilegalno.