Sreda,
19. 12. 2007,
9.23

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 12. 2007, 9.23

8 let, 3 mesece

Nova medijska pravila v ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je potrdila nova, omiljena pravila o lastništvu medijev.

Pomoč pri spopadu z novimi mediji

Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je v torek s tri proti dva potrdila nova, omiljena pravila o lastništvu medijev, po katerih bodo lahko po novem televizije in radiji na 20 največjih ameriških medijskih trgih obenem lastniki časopisov in obratno. Za spremenjena pravila so glasovali trije republikanski člani FCC, proti pa sta bila oba demokrata.

Predsednik FCC Kevin Martin je imel podporo Bele hiše, proti spremembam pa je bila večina članov kongresa, ki so želeli, da se odložijo. Martin trdi, da se je za ukrep odločil, da bi pomagal časnikom, ki se ubadajo z upadanjem bralcev zaradi rasti novih medijev in ker želi zagotoviti raznolikost in konkurenčnost. Nasprotniki sprememb pa trdijo, da te prinašajo vse prej kot večjo konkurenčnost in raznolikost, ker bodo ustvarile medijske velikane, ki bodo obvladovali informacije po naročilu lastnikov.

Na trgu mora ostati najmanj osem neodvisnih medijev

Predlog podpira Ameriško časopisno združenje in tudi Martin trdi, da je namenjen predvsem pomoči časopisom, ki se ubadajo s težavami na trgu zaradi novih tehnologij in medijev preko interneta in kabelskih televizij. Dosedanja pravila, stara 32 let, so načeloma prepovedovala takšna združevanja, z možnimi izjemami. Podjetje News Corp. Ruperta Murdocha ima na primer v New Yorku televizijsko postajo Fox in časopis New York Post.

Komisija za komunikacije je skušala pravila združevanja medijev olajšati že pred leti, vendar pa je prizivno sodišče leta 2003 njen predlog zavrnilo. Martin je pripravil malce bolj omejen predlog le za 20 največjih medijskih trgov, kot sta na primer New York ali Los Angeles. Predlog predvideva, da mora tudi po takšni združitvi na trgu ostati najmanj osem neodvisnih medijev, s časopisom pa se ne sme združiti televizija, ki sodi med štiri največje na določenem trgu.

Skupina 25 senatorjev, med njimi štirje republikanski, je v ponedeljek Martinu poslala pisno grožnjo, da bodo v primeru potrditve pravil sprejeli zakon, ki jih bo odpravil. Vendar pa Martina podpira Bela hiša in morebitnemu kongresnemu zakonu grozi veto.