Sobota,
31. 1. 2009,
12.08

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 31. 1. 2009, 12.08

8 let, 5 mesecev

Nameščanje raket v Kaliningradu odvisno od načrtov ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so bile nedavne navedbe o ukinitvi nameščanja raket v ruski eksklavi Kaliningrad zgrešene.

Nameščanje raket je namreč odvisno od razvoja ameriških načrtov o postavitvi protiraketnega ščita v Evropi. "Veliko tujih medijev in celo politikov ter predstavnikov oblasti se je odzvalo na to 'ukinitev' raket v Kaliningradu. Vendar nihče ničesar ne ukinja, ker ni ničesar za ukiniti," je v izjavi sporočilo ministrstvo. "Če ne bo protiraketnega ščita, v Kaliningradu ne bo iskanderjev, če pa bo načrt o protiraketnem ščitu uveljavljen, bomo odgovorili," so še sporočili.

Nameščanje raket je "odzivni ukrep"

"(Ruski) predsednik Dmitrij Medvedjev je namestitev raket tipa iskander v Kaliningradu omenil kot enega izmed možnih ukrepov, ki bi jih lahko uvedli kot odgovor na ameriške načrte o protiraketnem ščitu, in vseskozi smo poudarjali, da bi bil to odzivni ukrep," je v izjavi pojasnilo rusko zunanje ministrstvo.

Rakete za nevtralizacijo ščita v Evropi Moskva je vseskozi izražala nasprotovanje načrtom nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha o namestitvi delov protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem, ker naj bi ogrožali rusko nacionalno varnost. Medvedjev je nato novembra lani v nagovoru narodu napovedal, da bo Rusija v Kaliningradu, ki leži med Poljsko in Litvo, članicama EU in Nata, namestila rakete, da bi tako nevtralizirala elemente ščita v Evropi.

Potem ko je kot novi ameriški predsednik minuli teden zaprisegel Barack Obama, je Moskva zavzela milejši položaj do vprašanja protiraketnega ščita. Obama v času predvolilne kampanje o slednjem ni veliko govoril, dejal pa je, da protiraketni ščit podpira, "če se bo izkazal za tehnološko ustreznega in finančno vzdržnega".

Protiraketni ščit naj bi ščitil pred Iranom Protiraketni ščit naj bi bil sestavljen iz dveh delov - na Poljskem naj bi postavili prestreznike raket, na Češkem pa naj bi namestili radarski del. Washington je lani s Češko podpisal dva dogovora o namestitvi radarja jugozahodno od Prage. Protiraketni ščit naj bi predstavljal zaščito pred t. i. malopridnimi državami, kot je Iran.