Petek,
23. 1. 2009,
13.11

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 23. 1. 2009, 13.11

8 let, 5 mesecev

Na Lampedusi nova stavka proti gradnji doma za tujce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Skoraj vseh 6000 prebivalcev južnoitalijanskega otoka Lampedusa, preplavljenega z nezakonitimi priseljenci, ponovno stavka zaradi nestrinjanja z gradnjo novega sprejemnega doma za tujce.

Zaprta so vsa podjetja na otoku. Kot je dejal župan Lampeduse Bernardino De Rubeis, je sprejemni dom na otoku, ki sprejme približno 800 oseb, postal "koncentracijsko taborišče". "Ta ustanova, center, ki bi moral služiti za identifikacijo, je v zadnjem času postal koncentracijsko taborišče," je poudaril in dodal, da "življenjski pogoji v njem niso zagotovljeni". Na protestnem shodu 1500 ljudi De Rubeis je na protestnem shodu, ki se ga je udeležilo približno 1500 ljudi, še dejal, da je "načrt iz Lampeduse narediti zapor pod milim nebom zgrešen". Ponovno je poudaril, da prebivalci Lampeduse nasprotujejo italijanskemu notranjemu ministru Robertu Maroniju in njegovi napovedi o gradnji novega sprejemnega doma za identifikacijo in izgon tujcev. Krajevni župnik Stefano Nastasi je ob koncu protestnega shoda v spomin na tujce, ki so med plovbo proti italijanski obali izgubili življenje, v morje vrgel venec cvetja.

Tujci pod strogim policijskim varstvom 1300 tujcev, ki so zaradi nevzdržnih razmer na otoku protestirali v soboto, je v času protestnega shoda prebivalcev Lampeduse ostalo v sprejemnem domu, kjer so pod strogim policijskim varstvom. V ponedeljek je namreč med neodobrenim protestom po poročanju medijev prišlo do spopada med nekaterimi tujci in policijo, med katerim je bilo nekaj oseb ranjenih. Skupina 104 priseljencev, ki so na Lampeduso prispeli avgusta lani, je v ponedeljek napovedala gladovno stavko.

V Italiji lani 36.900 nezakonitih priseljencev Italija se že dlje časa neuspešno bori proti nezakonitemu priseljevanju. Lani je v državo nezakonito vstopilo 36.900 nezakonitih priseljencev, kar je 75 odstotkov več kot leta 2007. Največ od teh migrantov, približno 31.000, se jih je izkrcalo na Lampedusi. Maroni je zato napovedal, da bo Italija vse osebe, ki bodo nazakonito vstopile v državo, nemudoma poslala v nazaj v njihovo domovino.