Ponedeljek,
11. 8. 2008,
8.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 8. 2008, 8.32

8 let

Mirovna prizadevanja niso ustavila ruskega vojaškega stroja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko ruski bombniki obstreljujejo Gruzijo in ruska vojska prodira vse globlje na ozemlje Gruzije, je predsedujoči zunanjim ministrom EU Bernard Kouchner predstavil načrt za končanje nasilja.

Na zahodu države, v Abhaziji, so ruski vojaki zavzeli gruzijsko vojaško bazo in odprli še drugo fronto. Ruski bombniki so tudi v ponedeljek kljub pozivom Zahoda k prekinitvi ognja in domnevnem umiku gruzijskih vojakov iz Južne Osetije nadaljevali z obstreljevanjem Gruzije. Rusi so bombardirali naftovod Po navedbah Tbilisija so ruska letala bombardirala več cest, mostov in vojaških baz, uničila so radarske sisteme, tarča napadov pa so bili med drugim tudi civilno letališče v Tbilisiju, naftovod Baku-Tbilisi-Cejhan, edini neruski naftovod v regiji, ter mesto Gori v osrednji Gruziji. Zjutraj naj bi nad Gruzijo hkrati letelo kar 50 ruskih letal, ki so izvajala bombne napade, kar v Moskvi sicer zanikajo.

Po navedbah Rusije so se medtem nadaljevali tudi spopadi v Južni Osetiji, čeprav naj bi tamkajšnje gruzijske sile po trditvah Tbilisija že v nedeljo odložile orožje in se umaknile. Rusija vztraja, da se gruzijske sile v Južni Osetiji še vedno borijo ter naj bi se celo pregrupirale in mobilizirale lokalne prostovoljce. Gruzija naj bi tudi obnovila topniško in letalsko obstreljevanje južnoosetijske prestolnice Chinvali. V gruzijskem obstreljevanju Chinvalija naj bi bili v noči na ponedeljek ubiti trije pripadniki ruskih mirovnih sil, več naj bi bilo ranjenih.

Iz Gorija zbežala večina prebivalstva Ruska vojska je sicer že v nedeljo po navedbah Tbilisija prečkala de facto mejo med Južno Osetijo in Gruzijo ter se podala proti mestu Gori v osrednji Gruziji, le dobrih 60 kilometrov severno od prestolnice Tbilisi. Gori je bil po gruzijskih trditvah v zadnjih dneh večkrat tarča ruskega letalskega obstreljevanja, v ponedeljek pa je mesto že padlo pod rusko zasedbo, gruzijske sile pa sedaj krepijo svoje pozicije, da bi zaščitile vsaj prestolnico Tbilisi. Iz Gorija naj bi iz strahu pred ruskimi silami zbežala večina prebivalstva.

Ruske sile so medtem prečkale tudi de facto mejo med Gruzijo in Abhazijo ter z oklepnimi vozili vdrle v gruzijsko vojaško oporišče v mestu Senaki. Že pred tem naj bi ruski vojaki vkorakali v gruzijsko mesto Zugdidi in zavzeli tamkajšnje policijske postaje. Zavzetje Senakija je po navedbah Moskve del prizadevanj ruske vojske, da konča gruzijski upor na območjih v in okoli Južne Osetije. Pred tem je Rusija sicer večkrat zatrdila, da nima namena voditi osvajalske vojne v Gruziji in da ne bo zapuščala območja separatističnih pokrajin.

Gruzijski vojaki v Abhaziji obkoljeni Abhazijski separatisti in ruski vojaki v Abhaziji so po drugi strani obkolili gruzijske sile v abhazijski dolini Kodori in zahtevajo njihovo predajo. Kot je povedal vodja separatistov Sergej Bagapš, se ne bodo umaknili, dokler ne bo operacija, katere cilj je dokončno rešiti vprašanje doline Kodori, zaključena. Poudaril je tudi, da se je s sedanjim prozahodnim gruzijskim vodstvom nemogoče pogovarjati. V Gruziji se je tako po južnoosetijski nedvomno odprla še druga fronta. Rusija po lastnih navedbah v Abhaziji namešča 9000 vojakov.

Mednarodna prizadevanja za rešitev krize so medtem že v polnem teku. Vodja francoske diplomacije in predsedujoči zunanjim ministrom EU Bernard Kouchner ter njegov finski kolega, predsedujoči Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Alexander Stubb sta oblastem v Tbilisiju predstavila mirovni načrt v treh točkah, ki predvideva trenutno prekinitev ognja, spoštovanje suverenosti in ozemeljske celovitosti Gruzije ter umik vojske na začetne položaje. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili je mirovni predlog podpisal in sprejel "skoraj vse predloge" EU in Ovseja.

Moskva zavrnila mirovni predlog Ministra bosta načrt v torek predstavila še v Moskvi, kjer pa naj bi ju čakala težja naloga. Namestnik ruskega premiera Sergej Ivanov je namreč v ponedeljek že zavrnil prizadevanja EU in poudaril, da se mora Tbilisi o prekinitvi vojaških spopadov pogajati neposredno s separatističnima republikama. Kot je za ameriško televizijo CNN povedal Ivanov, Moskva zato zavrača mirovni predlog EU in Ovseja.

Zunanji ministri skupine sedmih najrazvitejših držav na svetu (G7) so na telekonferenci Rusijo v ponedeljek pozvali, naj sprejme takojšnjo prekinitev ognja, ki jo je v Južni Osetiji enostransko razglasila Gruzija, ter izrazili vso podporo ozemeljski celovitosti Gruzije in mednarodnim prizadevanjem za rešitev krize pod vodstvom Kouchnerja in Stubba. Z gruzijskim vodstvom naj bi se še v ponedeljek v Tbilisiju sestala tudi generalni sekretar Sveta Evrope (SE) Terry Davis in švedski zunanji minister ter predsednik odbora ministrov SE Carl Bildt.

Rusija se bo sestala z Natom Na prošnjo Gruzije se bo v torek na izrednem zasedanju o razmerah v Južni Osetiji v Bruslju sestali tudi stalni predstavniki držav članic zveze Nato, ki naj bi jih gruzijska zunanja ministrica Eka Tkešelašvili seznanila s stanjem vojnih operacij med Rusijo in Gruzijo. Pred tem bo na zahtevo Rusije potekalo tudi izredno srečanje Sveta Nato-Rusija.

Medtem pa se zaostrujejo napetosti med Rusijo in Zahodom, od koder prihajajo vse glasnejša opozorila, da Rusija v Gruziji uporablja prekomerno silo ter da mora končati svoje vojaške operacije. Ruski premier Vladimir Putin je v ponedeljek ostro kritiziral zahodne države, ki naj bi poskušale "napadalce v gruzijsko-osetijskem konfliktu predstaviti kot žrtev", ZDA pa naj bi po njegovem tudi ovirale ruske vojaške operacije, s tem ko naj bi na konfliktno območje s transportnimi letali vozile gruzijske vojake iz Iraka.

Gruzija deluje kot Sadam Husein? Postopanje Gruzije je Putin celo primerjal z dejanji Sadama Huseina, ki je "bil za pomore celih vasi šiitov v končni fazi obešen", več visokih predstavnikov Rusije pa je Gruzijo obtožilo vojnih zločinov in etničnega čiščenja. Gruzijski predsednik Sakašvili je Moskvo medtem obtožil, da želi strmoglaviti njegovo vlado in prevzeti nadzor nad energetskimi potmi, ki vodijo čez Gruzijo. Gruzija je tudi pozvala EU k zamrznitvi pogajanj o novem sporazumu o strateškem partnerstvu z Rusijo.

Humanitarni položaj v Gruziji je zelo resen, pa že opozarjajo mednarodne človekoljubne organizacije. Svetovni program za hrano (WFP) in Francija sta v Tbilisi tako že poslali nujno pomoč, Rusija pa razdeljuje pomoč v Južni Osetiji, kamor predstavniki mednarodnih organizacij zaenkrat še niso uspeli prodreti. Evropska komisija je v nedeljo zvečer sprostila milijon evrov pomoči. Pomoč je obljubil tudi Rdeči križ.