Nedelja,
4. 1. 2009,
8.42

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 4. 1. 2009, 8.42

8 let, 5 mesecev

Izrael po zračnih in topniških napadih sprožil še kopensko ofenzivo na Gazo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Izraelska vojska je po tednu dni zračnih napadov v soboto začela kopensko ofenzivo na območje Gaze, kjer so izraelske enote napredovale vse globlje na palestinsko ozemlje in obkolile Gazo.

Gaza velja za utrdbo gibanja Hamas. Napadi pa so medtem zahtevali že nove žrtve, ki so jih v devetih dneh ofenzive našteli več kot 500.

Olmert: Kopenska ofenziva na območje Gaze je bila neizogibna Ponoči so enote izraelske vojske ob podpori helikopterjev, prestopile mejo palestinske enklave s tanki, vozili in pehoto ter začele kopensko ofenzivo proti Hamasu.

Izraelske enote naj bi sicer že prevzele nadzor nad glavnimi cestami, ki vodijo v osrčje območja Gaze in se ob podpori tankov že pomaknile globlje na palestinsko ozemlje. V kopenski ofenzivi je po navedbah palestinskih zdravnikov doslej umrlo 24 ljudi, od tega 20 civilistov.

V osmih dneh ubitih 460 Palestincev Izrael je z zračnimi napadi na Gazo začel 27. decembra lani, v tem času pa je bilo na palestinski strani ubitih 460 ljudi. V sobotnem napadu na mošejo je bilo ubitih še deset ljudi, 33 ranjenih. Hamas na napade poskuša odgovoriti s pospešenim raketnim in minometnim obstreljevanjem. Na Izrael je bilo zjutraj izstreljenih vsaj 10 raket, vendar pa izraelska stran ne poroča o ranjenih. Obstreljevanje je v osmih dneh spopadov na izraelski strani zahtevalo štiri smrtne žrtve.

Olmert: Zaščititi želimo prebivalce Izraela Olmert je v prvem odzivu po začetku kopenske ofenzive poudaril, da izraelska stran ne more dovoliti, da bi bili prebivalci na jugu države še naprej tarče Hamasovih raketnih napadov. Dodal je, da je njegova vlada pred odločitvijo za vojaško operacijo storila vse, kar je bilo v njeni moči, vendar na koncu ni imela več izbire.

Evropska komisija napovedala tri milijone evrov pomoči Na zaostrovanje razmer na Bližnjem vzhodu so se odzvali tudi v Bruslju. Evropska komisija je izraelsko stran tako pozvala, naj spoštuje mednarodno pravo in omogoči dostavo humanitarne pomoči na območja, ki so jih zadnji napadi najbolj prizadeli. Komisija je ob tem napovedala dodatne tri milijone evrov pomoči, namenjene območju Gaze.

Schwarzenberg: Operacija je uperjena proti civilnemu prebivalstvu Češko predsedstvo EU je že v soboto poudarilo, da Izrael nima pravice izvajati vojaških operacij, ki prizadenejo večinoma civilno prebivalstvo. Češki zunanji minister Karel Schwarzenberg je ob tem dodal, da začetek kopenske ofenzive izraelske vojske ni nikakršno presenečenje. "Kljub neizpodbitni pravici posamezne države, da brani svoje ozemlje, posamezna država nima pravice, da začne vojaško operacijo, ki je uperjena večinoma proti civilnemu prebivalstvu," je dejal Schwarzenberg.

"Palestinsko ljudstvo je žrtev Hamasa" Olmert je medtem že zatrdil, da Izrael ne bo dovolil, da bi se razmere na palestinskem ozemlju sprevrgle v humanitarno krizo. Znova je poudaril, da se izraelska vojska ne bojuje proti palestinskemu ljudstvu. "Oni niso naši sovražniki, pač pa so žrtve krvavega nasilja in zatiranja s strani teroristične organizacije Hamas," je dejal Olmert.

V kopenski ofenzivi je po navedbah palestinskih zdravnikov doslej umrlo 24 ljudi, od tega 20 civilistov. Izraelske enote naj bi sicer že prevzele nadzor nad glavnimi cestami, ki vodijo v osrčje območja Gaze in se ob podpori tankov že pomaknile globlje na palestinsko ozemlje.

Izraelske sile so obkolile Gazo Obalno območje naj bi izraelske sile razdelile na dva dela in obkolile mesto Gaza, kjer živi približno pol milijona Palestincev. Očividci ob tem navajajo, da so izraelske sile na palestinskem ozemlju tudi zajele in pridržale več ljudi.

"Izrael si ne želi nove bojne fronte" Izraelski premier Olmert je po začetku kopenske ofenzive poudaril, da si Izrael poleg operacije na jugu države, na katero je trenutno osredotočen, ne želi odprtja nove bojne fronte. Kljub temu je poudaril, da je potrebno veliko pozornosti nameniti morebitnemu razvoju dogodkov na vzhodu ali na severu države.

Po njegovih besedah bi utegnil marsikdo misliti, da je v tem trenutku, ko je Izrael osredotočen na ofenzivo proti Hamasu, priložnost za spremembo stabilnega stanja, ki ga je Izrael vzpostavil po številnih zapletih v preteklosti. Pri tem je Olmert imel v mislih predvsem skrajno libanonsko gibanje Hezbolah, s katerim se je Izrael leta 2006 zapletel v vojno, in to le nekaj tednov po ofenzivi na območje Gaze.