Četrtek,
20. 12. 2007,
12.29

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 12.29

8 let, 3 mesece

Iranski Bušer ne bo deloval pred koncem 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Jedrska elektrarna Bušer, ki jo Rusija gradi v Iranu, ne bo začela delovati pred koncem leta 2008, so danes sporočili v ruskem gradbenem podjetju Atomstrojeksport.

Te napovedi so v nasprotju z izjavami glavnega iranskega jedrskega pogajalca Mohameda Saedija, da bo Bušer električno energijo z vsemi kapacitetami proizvajal že tekom prihodnjega leta. "Spričo trenutnih razmer lahko predvidevamo, da Bušer ne bo začela delovati prej kot pred koncem leta 2008," je v Moskvi povedala predstavnica Atomstrojeksporta Irina Jesipova. Podobno je med obiskom Kitajskem izjavil tudi direktor omenjenega podjetja Sergej Šmatko. "Zagotovo lahko rečem, da elektrarna ne bo začela delovati pred koncem leta 2008," je dejal.

Dva meseca za dobavo jedrskega goriva

Jesipova je še pojasnila, da bosta za dobavo jedrskega goriva Bušerju potrebna še najmanj dva meseca, šest mesecev zatem pa bodo začeli testiranja na elektrarni. "Šest mesecev po končanju dobave goriva bomo začeli teste na gorivu. Ko bodo testi uspešno zaključeni, bomo lahko zagnali elektrarno. Ne moremo reči, kako dolgo bodo testi trajali," je dodala Jesipova.

Rusija je Iranu v ponedeljek poslala prvo pošiljko jedrskega goriva za Bušer, potem ko sta Rusija in Iran 13. decembra dosegla dogovor o časovnem načrtu izgradnje te jedrske elektrarne.