Črt Kaker

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
14.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Kolinda Grabar-Kitarović Sabor predčasne volitve HDZ SDP Hrvaška vlada Tihomir Orešković

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 14.05

6 let, 7 mesecev

Hrvati po poti Slovencev

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Sabor

Hrvaški poslanci so odločili, da se bo sabor razpustil 15. julija. Jeseni bodo na sporedu predčasne volitve, v primeru novega tesnega izida pa se lahko sestavljanje nove vlade razpotegne vse do konca leta, med drugim ocenjuje nekdanji diplomat in veleposlanik Borut Šuklje.

Po izglasovani nezaupnici hrvaškemu predsedniku vlade Tihomirju Oreškoviću prejšnji četrtek je velika večina hrvaških poslancev glasovala za sklep o razpustitvi sabora, ki bo začel veljati 15. julija. Predčasne volitve se morajo po hrvaški ustavi izvesti najmanj 30 in največ 60 dni po razpustitvi parlamenta, a pri določitvi datuma bo imela zadnjo besedo predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović. Po konzultacijah, ki jih je opravila pretekli teden, je dejala, da so si politične stranke enotne v tem, da se volitve izvede v začetku septembra.

Tihomir Orešković kljub nezaupnici v saboru ostaja tehnični mandatar. Ali bo tudi po volitvah vztrajal na političnem parketu, še ni znano.  | Foto: Reuters Tihomir Orešković kljub nezaupnici v saboru ostaja tehnični mandatar. Ali bo tudi po volitvah vztrajal na političnem parketu, še ni znano. Foto: Reuters

Orešković ostaja, Hrvaški se obeta večmesečno obdobje s tehnično vlado

Kljub izglasovani nezaupnici Oreškoviću pa bo ta kot tehnični mandatar vlado vodil do predčasnih volitev. Na to po besedah nekdanjega diplomata in veleposlanika v Srbiji Boruta Šukljeta kažejo zadnje izjave predsednice države, ki je konec tedna Oreškovića pozvala, naj pripravi novelo zakona o športu, kjer bi zaostrili kazni za nasilne navijače.

Hrvaška gre tako po poti Slovenije. Po padcu vlade Alenke Bratušek je bila namreč Slovenija 4 mesece brez vlade s polnimi pooblastili. V hrvaškem primeru pa je to obdobje lahko še daljše.

Je na Hrvaškem velika koalicija mogoča?

Borut Šuklje dopušča možnosti velike koalicije, saj kot pravi, se HDZ in SDP okoli nujnih stvari hitro dogovorita.  | Foto: Matej Leskovšek Borut Šuklje dopušča možnosti velike koalicije, saj kot pravi, se HDZ in SDP okoli nujnih stvari hitro dogovorita. Foto: Matej Leskovšek

Podjetnik Matej Kovač, ki večino delovnega časa preživi na Hrvaškem, je prepričan, da na Hrvaškem velika koalicija po vzoru Nemčije in Avstrije ni mogoča. "Oni se lahko dogovorijo o pomembnih stvareh, a se zavedajo, da skupaj ne morejo vladati." Ocenjuje sicer, da bodo Hrvati do konca leta dobili novo vlado, ker "vse razprtije so udeležencem dale nekaj izkušenj in bodo lažje sklepali kompromise".

Šuklje po drugi strani dopušča možnosti velike koalicije, saj kot pravi, se HDZ in SDP okoli nujnih stvari hitro dogovorita. "Prejšnji teden, v času največje krize in frontalnega spopada, sta se HDZ in SDP dogovorili o novih ustavnih sodnikih in razdelitvi kvote za imenovanje novih ustavnih sodnikov. To je pokazatelj, da stranki sodelujeta in se pogovarjata," pravi. Kot opozarja, je ključen dejavnik, ki bo silil v sestavo nove, funkcionalne vlade, finančni in ne politični.

Država potrebuje funkcionalno vlado

"Hrvaška se ta mesec ni mogla zadolžiti na mednarodnih trgih zaradi visokih pribitkov, ki so bili posledica političnega rizika zaradi vladne krize. Državo je ob tem obiskala delegacija, ki je znova ocenjevala boniteto države in pričakuje se, da se bo bonitetna ocena poslabšala. Hkrati bo naslednje leto država morala odplačati največji obrok posojila v zadnjih 25 letih," Šuklje pojasnjuje razloge, zakaj Hrvaška potrebuje funkcionalno vlado.

In če finančna kriza na Hrvaškem ne bo tako močna, se lahko sestava nove vlade po volitvah razpotegne vse do konca leta, sklene Šuklje.

Če Karamarko do jutri ne bo odstopil, ....

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko je medtem odpovedal današnjo sejo predsedstva stranke, na kateri so pričakovali njegov odstop s predsedniškega položaja, poročajo hrvaški mediji. Neuradno naj bi HDZ zahtevala, da Karamarko odstopi najpozneje v torek do 12. ure, v nasprotnem primeru pa bodo okrepili pritisk za njegov odstop.