Četrtek,
24. 9. 2015,
11.23

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
begunci Srbija Hrvaška mediji

Natisni članek

Četrtek, 24. 9. 2015, 11.23

8 let, 3 mesece

"Hrvaški premier je idiot!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zaradi zaprtja mejnih prehodov je med Srbijo in Hrvaško nastala medijska vojna.

"Iz Hrvaške v Srbijo ne more prileteti niti ptica." "Hrvaški premier je idiot." "Stop za srbski potni list in srbske registrske tablice." "Banda ustaška!"

To je le nekaj naslovov z naslovnic srbskih časopisov. Begunska kriza je namreč zanetila tudi pravi meddržavni spor med Srbijo in Hrvaško, ker je zadnja zaprla mejne prehode med državama. Posledica tega je, da so srbski mediji neizprosno napadli hrvaškega premierja Zorana Milanovića.

Hujskaški tabloidi Najdlje sta pri tem šla Kurir in Informer. Na naslovnici Kurirja je fotografija hrvaškega premierja Zorana Milanovića s pripisom, da je idiot. Obtožujejo ga, da je zaradi cenenih predvolilnih točk zanetil vojno na Balkanu in se skregal z vsemi sosednjimi državami, ne le s Srbijo, tudi z Madžarsko in Slovenijo.

Še bolj hujskaški je Informer, ki je na naslovnico zapisal Banda ustaška. V nadaljevanju so se razpisali o tem, da Hrvaška blokira Srbijo, a v resnici Hrvati živijo na račun Srbov, saj imajo v Srbiji več podjetij kot Srbi na Hrvaškem. Podobno tabloid Alo na naslovnici hrvaškega premierja zmerja z norcem, ki Hrvate vodi v novo vojno.

Zgodbe o načrtu C Na naslovnici Blica opozarjajo, da je Srbija uvedla prepoved uvoza hrvaškega blaga, in dodajajo, da je to nova provokacija Hrvaške, ki v državo ne spusti nikogar s srbskimi registrskimi tablicami. Poleg tega Blic piše tudi o tem, da so Hrvati začeli izvajati načrt C in v Srbijo vrnili tri tisoč beguncev, in to kar s čolni prek Donave. Hrvaška policija je za hrvaške medije to zanikala. O načrtu C, po katerem naj bi begunce vračali v Srbijo, na naslovnici pišejo tudi Večernje novosti.

Ob teh je še najbolj miroljubna naslovnica Politike, kje so objavili pismo srbskega premierja Aleksandra Vučića voditeljem Evrope, v katerem Hrvaško obtožuje, da ruši regionalno varnost.