Četrtek,
5. 2. 2009,
8.48

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 5. 2. 2009, 8.48

8 let, 5 mesecev

Hrvaški novinarji pod pritiskom odpuščanj in uredniške politike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Po lanskem umoru urednika hrvaškega tednika Nacional Iva Pukanića in pretepu urednika Jutarnjega lista Dušana Miljuša se na Hrvaškem nadaljujejo pritiski na novinarje, tudi znotraj medijskih hiš.

Hrvaško novinarsko društvo (HND) opozarja na napovedi o odpuščanju novinarjev v časnikih ter na uredniške pritiske na HTV. V Poslovnem dnevniku, ki je v lasti avstrijske Styrie, je že začel teči odpovedni rok za enajst novinarjev, govori se, da bodo v Europapress Holdingu (EPH) odpustili med 100 in 200 novinarjev ter drugih delavcev, je dejal predsednik Hrvaškega novinarskega društva (HND) Zdenko Duka. Dodal je, da zaenkrat ni uradne potrditve, da bo EPH, ki je med drugim lastnica Jutarnjega lista, Slobodne Dalmacije in tednika Globus, odpustila več kot sto delavcev.

Izpostavil je, da je globalna finančna kriza, ki se odraža na dobičku medijev, pogosto le izgovor, s katerim uprave medijskih družb upravičujejo napovedana odpuščanja. Sicer pa so mu kot predsedniku HND v Poslovnem dnevniku pojasnili, da so bili v odpuščanja prisiljeni zaradi velikih izgub. Glede na število zaposlenih urednikov in novinarjev v Poslovnem dnevniku omenjena odpuščanja pomenijo za petino manj novinarjev v uredništvu časnika.

Vpliv prihajajočih volitev Duka se je strinjal z ocenami nekaterih hrvaških političnih komentatorjev, da na izgube delovnih mest in napovedi novih odpuščanj vplivajo tudi prihajajoče majske lokalne volitve, na katerih bodo hrvaški državljani prvič neposredno volili predsednike občin, župane mest in vodje županij.

"Vsake volitve na Hrvaškem so imele določen vpliv na medije, še posebej na tiste v državni lasti, kot je Hrvaška televizija (HTV). Ko pogledamo spremembe na omenjeni televiziji v letu in pol, potem ko jo je prevzelo novo vodstvo, se jasno kaže vpliv politike," je poudaril Duka.

Marginalizacija novinarjev, ki niso po godu oblasti Pojasnil je, da so marginalizirali novinarje, ki niso po godu sedanji oblasti, celoten informativen program pa je bolj dolgočasen in je vse bližje podobnim oddajam na komercialnih televizijah, kar pomeni nadzor nad določenimi političnimi in družbenimi vsebinami.

Spomnil je, da je HND pravočasno opozorila, kaj se bo zgodilo, ko bo na položaj glavne urednice informativnega programa HTV imenovana Hloverka Novak Srzić. Kot je v sporočilu za javnost pred kratkim objavil izvršni odbor HND, so na HTV zamenjali posamezne urednike in novinarje brez pojasnila. Nekateri, kot je ugledni reporter Mislav Bago, pa so odšli na komercialno televizijo, ker niso hoteli delati pod taktirko Novak Srzićeve.

Latinu drastično zmanjšali plačo Enemu izmed najbolj priljubljenih novinarjev HTV Denisu Latinu, ki ureja zelo vplivno oddajo Latinica, so "drastično zmanjšali plačo zaradi javne kritike nadrejenih, potem ko so se pojavili sumi o korupciji in navzkrižju interesov na HTV". Pred kratkim je brez oddaje, ki jo je javno hvalilo tudi vodstvo HTV, ostal še Petar Štefanić, eden izmed pripadnikov mlajše generacije novinarjev, ki je kariero začel kot radijski novinar, navaja HND.

Prepletenost lastnikov medijev, oglaševalcev in politikov Duka je še dejal, da obstajajo določene podobnosti s stanjem v hrvaških medijih v 90-ih letih, v času pokojnega predsednika Franja Tuđmana, ko je sicer bilo več političnega vpliva na medije, kot je HTV. "Takrat je bilo možno reči, da bo sprememba vlade dobra za medijske svobode, danes pa nobena vlada ne bi pomagala. Saj je v igri več interesov, predvsem pa prepletenosti lastnikov medijev, oglaševalcev in politikov," je povedal Duka.

HND je pred kratkim od saborskega odbora za informiranje, informatizacijo in medije zahteval, naj čim prej uvrstijo na dnevni red razpravo o stanju na javni televiziji.

Novinarji imajo težave tudi pri časniku Novi list, predvsem Viktor Ivančić in Marinko Čulić, ki sta prejšnje poletje prišla v reški časopis kot velike okrepitve po ukinitvi legendarnega tednika Feral Tribune. Omenjeno dvojico naj bi uvedli v načrtovani novi politični tednik, ki naj bi izhajal na Reki, a je za zdaj izhajanje časopisa preloženo na nedoločen čas.

Ugledna novinarja kot tehnološki presežek Medtem Ivančić in Čulić, ki sta prejela tudi več mednarodnih novinarskih nagrad, nimata možnosti, da bi objavljala v Novem listu, kljub temu, da sta oba redno sprejemala plače. Pred kratkim je uprava ponudila odpoved bivšim "Feralovcima", kar so v HND ocenili kot zelo "cinično potezo". "Če sta ona dva tehnološki presežek, potem v časniku za nobenega novinarja ni več jamstev, da ne bo doživel enake usode, ne glede na zvrst pogodbe, ki jo ima," so poudarili v HND.

Povezanost omenjenega primera s politiko in prihajajočimi volitvami politični komentatorji iščejo v članstvu lastnika Novega lista, Roberta Ježića, v vladajoči HDZ, ki nikoli ni zmagala na Reki. Ježić je Novi list prevzel lani.

Policija še vedno išče naročnike umora Pukanića in Franića Primerov pritiska na novinarjev je še nekaj, med drugim je bil nekdanji urednik Feral Tribuna Drago Hedl, ki je delo nadaljeval v Jutarnjem listu, deležen telefonskih groženj, tudi z umorom. Policija še vedno išče naročnike lanskega umora Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franića, kot tudi napadalce na Miljuša.