Petek,
19. 12. 2008,
8.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 12. 2008, 8.37

8 let, 5 mesecev

Hamas objavil konec prekinitve ognja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da se je po šestih mesecih končala prekinitev ognja z Izraelom, ki je ne bodo podaljšali.

V sporočilu, ki ga je objavilo Hamasovo oboroženo krilo Brigade Ezedina al Kasama, je gibanje odgovornost za propad prekinitve ognja pripisalo Izraelu. Hamas zagrozil s povračilnimi ukrepi V sporočilu je tudi zapisano, da se bodo odzvali na vsakršen napad na palestinsko ozemlje. Kot je že v četrtek dejal tiskovni predstavnik Hamasa Favzi Barhum, ni več prostora za podaljšanje prekinitve ognja, ki sta ga strani dosegli 19. junija ob posredovanju Egipta.

Po poročanju izraelskega vojaškega radia potem, ko se je iztekla prekinitev ognja, ni bilo raketnih napadov, ki so bili pogostejši v času, ko se je približeval konec prekinitve ognja.

Abas na poslovilnem obisku pri Bushu Ameriški predsednik George Bush je medtem v Beli hiši gostil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ob tem pa izjavil, da je v izraelsko-palestinskem pogajalskem procesu prišlo do kar velikega napredka, čeprav stranema ni uspelo doseči mirovnega dogovora do izteka njegovega mandata.

Bush je želel mirovni dogovor doseči še letos "Ni dvoma, da je to velik izziv," je dejal odhajajoči ameriški predsednik, ki si je lani za cilj zadal dosego bližnjevzhodnega mirovnega dogovora do konca letošnjega leta. "A ljudje morajo kljub vsemu videti, da smo naredili kar nekaj napredka," je dodal Bush, ki mu mandat poteče 20. januarja.

Abas: Mirovni proces bo pod Obamo napredoval Bush je sicer Abasa pohvalil zaradi napredka na področju varnosti na Zahodnem bregu. Abas pa je izpostavil, da so Bushev izraženi cilj po vzpostavitvi palestinske države povsod na Zemlji sprejeli kot realnost. Abas je tudi izrazil prepričanje, da bo mirovni proces pod Bushevim naslednikom Barackom Obamo napredoval.