Sobota,
17. 1. 2009,
8.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 17. 1. 2009, 8.18

8 let, 5 mesecev

Hamas: Borili se bomo naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Predstavnik palestinskega gibanja Hamas Osama Hemdan je sporočil, da se bo Hamas še naprej boril, tudi če bo Izrael odredil enostransko prekinitev ognja na območju Gaze.

Enostranska prekinitev ognja ne predvideva umika izraelske vojske iz Gaze, je pojasnil Hemdan. "Dokler bo (izraelska vojska) ostala v Gazi, se bosta odpor in soočenje nadaljevala," je povedal Hemdan in dodal, da je izraelski predlog za enostransko prekinitev ognja "poskus iztiriti egiptovski predlog" za vzajemno premirje. Izraelski varnostni kabinet naj bi enostransko prekinitev ognja na območju Gaze po pričakovanjih odobril danes.

"Če vztrajajo pri tej enostranski prekinitvi ognja, to pomeni, da ne želijo, da bi Egipt dosegel uspeh na regionalni in mednarodni ravni," je dejal Hemdan, predstavnik palestinskega gibanja v Libanonu.

Izrael pijan od moči in nasilja Egiptovski zunanji minister Ahmed Abul Geit je dejal, da je Izrael največja ovira v prizadevanjih Egipta za dosego premirja v Gazi. "Izrael je pijan od moči in nasilja," je v Kairu dejal vodja egiptovske diplomacije. Zatrdil je še, da ameriško-izraelski dogovor o preprečevanju tihotapljenja orožja v Gazo, Egipta ne zavezuje.

Gre za doslej najostrejšo izjavo katerega od egiptovskih predstavnikov v zvezi z Izraelom po začetku ofenzive v Gazi. Geit je dejal, da Egipt, ki posreduje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, še vedno upa, da bosta strani čim prej sklenili premirje, pri tem pa ni niti omenil za drevi načrtovane enostranske izraelske prekinitve ognja.

Geit: Upam, da bosta strani čim prej sklenili preimirje Geit je dejal, da Egipt, ki posreduje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, še vedno upa, da bosta strani čim prej sklenili premirje, pri tem pa ni niti omenil za drevi načrtovane enostranske izraelske prekinitve ognja. Hamas je že pred tem sporočil, da je izraelski predlog za enostransko prekinitev ognja le "poskus iztiriti egiptovski predlog" za vzajemno premirje.

Da bi moral Izrael "takoj in brezpogojno" prekiniti napade ter umakniti svoje enote z območja Gaze, pa je danes v televizijskem nagovoru dejal tudi egiptovski predsednik Hosni Mubarak.

Mubarak: Egipt je sposoben sam skrbeti za mejo z Gazo V zvezi z dogovorom med ZDA in Izraelom, sklenjenim v petek, katerega cilj je ustavitev tihotapljenja orožja na območje Gaze in ki naj bi predstavljal del prizadevanj za dosego prekinitve ognja v Gazi, pa je egiptovski zunanji minister danes dejal, da se njegova država v omenjenem sporazumu ni zavezala k ničemur.

Da je Egipt sam sposoben skrbeti za svojo mejo z Gazo in ne bo pristal na to, da bi tam namestili tuje opazovalce, je zatrdil tudi Mubarak. "To je rdeča črta, ki je ne bomo prestopili," je bil odločen.

Ubitih že 1200 ljudi V izraelskem napadu na šolo ZN na severu Gaze sta bila danes ubita dva civilista, ranjenih je bilo še enajst ljudi, poslopje pa je zajel požar. V okolici šole so pred tem potekali spopadi med izraelskimi tankovskimi enotami in borci palestinskega gibanja Hamas. V tritedenski ofenzivi je bilo ubitih 1200 ljudi. Na izraelski strani je bilo žrtev 13, med njimi dva civilista.

Ban Ki Moon: Stopnja nasilja brez primere V New Yorku je Generalna skupščina ZN v petek zvečer pozvala k "takojšnjemu in trajnemu" premirju v Gazi ter umiku izraelskih sil z območja. V nezavezujoči resoluciji so članice Generalne skupščine pozvale k spoštovanju resolucije, ki jo je prejšnji teden sprejel Varnostni svet ZN. Za resolucijo je od 192 glasovalo 142 držav, šest jih je bilo proti, ostale pa so se vzdržale. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ob tem opozoril na številne civilne žrtve med Palestinci v Gazi. "Stopnja nasilja v Gazi nima primere v zadnjih desetletjih," je dejal Ban.

Vodja turške diplomacije Ali Babacan pa je v Ankari dejal, da Turčija, ki sicer ostro obsoja izraelsko ofenzivo na Gazo, ne razmišlja o prekinitvi odnosov z Izraelom. Iran in Sirija sta namreč vse države pozvala, naj prekinejo odnose z Izraelom, za ta korak pa sta se v petek že odločila Katar in Mavretanija.