Četrtek,
13. 1. 2011,
19.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 1. 2011, 19.58

8 let, 3 mesece

Freedom House: Svoboda po svetu še naprej nazaduje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Svoboda po svetu je lani že peto leto zapored zabeležila upad, v danes objavljenem poročilu ugotavlja ameriška nevladna organizacija Freedom House.

Nazadovanje je posledica avtoritarnih režimov in nemirov v demokratičnih državah, kakršna je Mehika, poročajo tuje tiskovne agencije. Slovenija je tudi lani sodila v skupino svobodnih držav.

Gre za najdaljše neprekinjeno obdobje erozije svobode po svetu, odkar je Freedom House leta 1972 začel pripravljati poročilo, s katerim skuša pokazati, kako države spoštujejo politične in državljanske pravice svojih prebivalcev.

Slovenija je v kategoriji "svobodnih držav" V letošnjem poročilu, ki obravnava položaj v letu 2010, je zajetih 194 držav. Države si v poročilu prislužijo oceno "svobodna", "deloma svobodna" in "nesvobodna". V kategorijo svobodnih držav se je v tokratnem poročilu uvrstilo 87 držav, dve manj kot leto poprej. Med njimi ostaja tudi Slovenija.

Nazadovalo je 25 držav

Znatno nazadovanje svobode je lani zabeležilo 25 držav, medtem ko jih je enajst precej napredovalo.

Demokratični svet se ne upira Poročilo med drugim navaja, da so avtoritarni režimi na Kitajskem, v Egiptu, Iranu, Rusiji in drugod še naprej stopnjevali represivne ukrepe, demokratični svet pa se temu skoraj ni upiral. Med državami, ki so nazadovale iz statusa svobodne v deloma svobodno, je Mehika, in sicer zaradi nesposobnosti oblasti, da bi zajezile val nasilja, za katero so krivi mamilarski karteli. Ukrajina pa je v deloma svobodno nazadovala zaradi upada svobode medijev, nepravilnosti na volitvah ter vse večje politizacije sodstva.

Še več represije in še več agresije

Najmanj svobodni regiji na svetu sta bila tudi lani Bližnji vzhod in Severna Afrika.

"To bi morala biti budnica za vse demokracije na svetu," je ob predstavitvi izsledkov poročila poudaril direktor Freedom Housea David Kramer. Dodal je, da so najbolj avtoritarni režimi postali še bolj represivni in še bolj agresivni, mednarodna skupnost pa na izziv ne odgovori.