Četrtek,
25. 3. 2010,
12.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 25. 3. 2010, 12.45

8 let

Evropski parlament podprl Cvikla

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Evropski poslanci so danes v Bruslju z veliko večino podprli slovenskega kandidata Milana M. Cvikla za člana Evropskega računskega sodišča.

Za Cvikla je glasovalo 549 evropskih poslancev. Evropski parlament je podprl tudi vseh preostalih devet kandidatov za člane sodišča. Vloga Evropskega parlamenta v postopku imenovanja članov Evropskega računskega sodišča je le posvetovalna. Na koncu odločitev sprejme Svet, v okviru katerega odločajo države članice.

"Izredno sem zadovoljen z rezultati postopkov znotraj institucij EU"

Generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl je izrazil zadovoljstvo z odločitvijo Evropskega parlamenta, da ga skupaj z drugimi kandidati podpre za člana Evropskega računskega sodišča. Verjame, da bo s svojim delom lahko pomembno prispeval k izboljšanju delovanja sodišča, o plači pa se še ni pozanimal.

"Izredno sem zadovoljen z rezultati postopkov znotraj institucij EU in še posebej v zvezi s postopki posvetovanja, ki so potekali z Evropskim parlamentom," je v izjavi za javnost poudaril Cvikl in izrazil tudi zadovoljstvo z odločitvijo EP, ki ga je podprl pri njegovi kandidaturi.

Skrbnik in varuh denarja evropskih davkoplačevalcev

"Verjamem, da bomo novi člani okrepili delo Evropskega računskega sodišča in bomo s 7. majem, ko naj bi to delo začeli opravljati, nadaljevali s tem, kar je začrtano kot neka reforma dela ERS," je dejal. Gre za tendenco okrepiti delovanje sodišča z namenom zagotoviti, da bo le-to delovalo kot skrbnik in varuh denarja evropskih davkoplačevalcev, je pojasnil.

Glede predvidene razdelitve dela v ERS so se pogovori šele začeli, Cvikl pa je izrazil željo, da bi deloval na področju strukturne in kohezijske politike ali na področju administracije ter sodelovanja evropskih z mednarodnimi institucijami.

Glede plače Cvikl pravi: Detajlov ne poznam Glede plače se menda še ni pozanimal. Pričakuje, da bo ta, skladno s pravili in procedurami, na ravni plače evropskega komisarja in sodnikov evropskih sodišč. "Samih detajlov pa ne poznam, te zadeve moram še preučiti," je dejal.