Sobota,
19. 7. 2008,
8.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 19. 7. 2008, 8.51

8 let, 5 mesecev

Busheva administracija pristala v okvirni urnik umika iz Iraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Administracija predsednika Georgea Busha se je po dveh letih odločila, da sprejme nekaj, čemur pravi "splošno časovno obzorje" za zmanjšanje vojaške prisotnosti.

Iraška vlada med pogajanji z Washingtonom želi, da se določi okvir umika ameriške vojske, čeprav ne nujno povsem natančen in tako hiter, kot ga predlaga demokratski predsedniški kandidat Barack Obama. Obama napoveduje umik bojnih enot

Za Iračane je pomembno to, da se Američani zavežejo k umiku, česar doslej Busheva administracija ni nikoli jasno povedala. Obama napoveduje, da bo umaknil bojne enote iz Iraka v 16 mesecih od prevzema oblasti, zaradi česar ga hudo napadajo tako iz administracije, kot tudi republikanski predsedniški kandidat John McCain.

Umik je enako kot priznanje poraza Za Belo hišo je to enako priznanju poraza pred teroristi. Da bo volk sit in koza cela pa so prišli v Beli hiši kot kaže na dan s formulacijo, ki so jo z veseljem zagrabili ameriški komiki. Tiskovna predstavnica Bele hiše Dana Perino je sporočila, da sta se predsednik George Bush in iraški premier Nuri al Maliki v četrtek strinjala, da se v sporazum o statusu sil, ki je potreben za ohranitev ameriške vojske v Iraku po 31. decembru, ko poteče mandat ZN, vključi tudi "splošno časovno obzorje za doseganje želenih ciljev, kot je predaja varnostnega nadzora v mestih in provincah Iračanom ter dodatno zmanjševanje ameriških bojnih sil v državi".

Dogovor al Malikija in Busha upošteva stanje na terenu Pomočnik Perinove Scott Stanzel je v petek poudarjal, da to nikakor ni enako temu, kar želijo demokrati. Demokrati po njegovih besedah predlagajo umetne urnike brez upoštevanja stanja na terenu. To o čemer pa sta govorila al Maliki in Bush pa upošteva stanje na terenu, predvsem varnostne razmere, ki se po Stanzelovih besedah opazno izboljšujejo.

V Iraku je danes sicer 150.000 ameriških vojakov in tudi Pentagon si želi, da bi jih lahko hitreje umikali, ker jih več potrebujejo v Afganistanu, kjer se varnostne razmere poslabšujejo.