Petek,
13. 6. 2008,
18.30

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 13. 6. 2008, 18.30

8 let, 5 mesecev

Za uro letenja 36.000 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija bo za solastništvo letal C-17, ki ji bodo zagotavljala potrebne strateške zračne prevoze, letos plačala 9,5 milijona evrov, prihodnje leto pa tri milijone evrov, je pojasnil Karl Erjavec.

Slovenija ima zagotovljenih 60 ur letenja na leto, ki jih je treba plačati posebej - za eno uro okoli 36.000 evrov. Obrambni minister Karl Erjavec je v četrtek v Bruslju podpisal sporazum, ki bo slovenski vojski zagotovil potrebne strateške zračne prevoze in s tem vplivnejšo mednarodno vlogo. Slovenija tudi podpira pobudo ameriškega obrambnega ministra Roberta Gatesa, naj vse države članice Nata v petih letih zagotovijo, da bodo za obrambo namenjale dva odstotka BDP. Gates je tiste članice, ki tega sedaj ne počnejo, ostro kritiziral, je povedal Erjavec in zatrdil, da je cilj dveh odstotkov za Slovenijo dosegljiv. Evropa za obrambo namenja premalo? ZDA, Velika Britanija in Francija, ki za obrambne izdatke namenjajo največ, so tudi na tem zasedanju pozvale druge države, naj bolj odprejo svoje mošnje. Evropske države po mnenju ZDA namenjajo premalo za obrambne izdatke, ker evropska javnost ne čuti neposredne nevarnosti, tako daleč zaostajajo za ZDA, ki za to namenjajo približno štiri odstotke BDP.

Danes je bila na dnevnem redu obrambnih ministrov Nata v ospredju razprava o transformaciji obrambnih zmogljivosti. Ministri so pregledali napredek pri uresničevanju pomembnejših transformacijskih pobud, ki jih bodo obravnavali na svojih srečanjih do naslednjega vrha Nata v letu 2009.

Članice so se zavezale h krepitvi premestljivosti sil Na vrhu v začetku aprila so se države članice Nata zavezale h krepitvi odstotka premestljivosti sil, in sicer se ta delež povečuje s sedanjih 40 odstotkov na 50 odstotkov ali 34.000 pripadnikov. Slovenija dosega 26 odstotkov, s podpisom sporazuma o strateškem zračnem prevozu bo premestljivost še večja, je poudaril minister.

Ministri so razpravljali tudi o tem, kakšen odstotek vojske naj države namenijo za zagotavljanje sil, ki so takoj potrebne. Ta odstotek je sedaj določen pri osmih odstotkih, želja pa je, da bi se povečal na deset odstotkov. Tako bi Nato imel 5000 vojakov, ki lahko gredo takoj v operacijo, je pojasnil Erjavec. Ob tem so vsi ministri izpostavili tudi problem razpoložljivosti in uporabnosti helikopterjev, je še poudaril minister Erjavec. Slovenija podpira vse pobude v povezavi s helikopterji, tudi najbolj znano britansko-francosko pobudo, ki se pojavlja tako v okviru Nata kot EU, je povedal.