Četrtek,
27. 6. 2013,
6.47

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 27. 6. 2013, 6.47

8 let, 5 mesecev

Vlada za večjo fleksibilnost plačnega sistema javnega sektorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Mesec dni po dogovoru o dodatnih varčevalnih ukrepih, so sindikati in vlada danes razpravljali o potnih stroških in plačilu za pripravljenost na delo.

Vlada bo pri potnih stroških predlagala poenostavitev sistema, izhajajoč tudi iz sporazuma s policisti, sindikatom pa posredovala še predloge sprememb zakona o sistemu plač. Do teh se bodo sindikati opredeljevali na sestanku, ki bo predvidoma julija.

Sindikati: Stanje pripravljenosti enako kot dežurstvo Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po koncu sestanka pojasnil, da je bil največji del razprave namenjen plačilu za pripravljenost na delo, ki je del sporazuma z vlado in Sindikatom policistov Slovenije (SPS).

Drugi deli javnega sektorja so ministra za notranje zadeve in javno upravo Gregorja Viranta opozorili, da so pri njih razmere podobne. Njihovo osnovno stališče pa je, da pripravljenost na delo izven svojega doma delo, ki ga je treba plačati tako, kot se plačuje dežurstvo. Vlada bo po Štrukljevih besedah to vprašanje preučila.

Dogovorili se bodo tudi, da bo vlada posredovala spremembe, ki jih napoveduje z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju. Kot je pojasnil Štrukelj, gre za napredovanja, delovno uspešnost in realizacijo določbe ustavnega sodišča, ki zavezuje k drugačni določitvi kvoruma za sklepanje in spreminjanje kolektivne pogodbe. Sindikati se do predlogov niso želeli opredeljevati in bodo počakali do prihodnjega sestanka, ki bo predvidoma v prvi polovici julija.

Virant za enostaven sistem kilometrine Virant je po sestanku povedal, da so se dogovorili tudi o nadaljnjem delu pri odpravi anomalij plačnega sistema. Na podlagi gradiv, ki jih bodo glede načrtovanih sprememb posredovali sindikatom, bodo na julijskem sestanku opravili splošno razpravo, do konca avgusta pa pripravili člene potrebnih zakonskih sprememb.

Ministrstvo bo vladi v nekaj dneh posredovalo tudi predlog spremembe kolektivne pogodbe na področju povračil stroškov prevoza na delo in z dela. Kot je poudaril Virant, ne bo šlo za zniževanje obsega za to namenjenih sredstev, temveč za poenostavitev sistema. Po njegovih besedah je namreč ta zdaj zelo zapleten, saj se kombinira povračilo cene javnega prevoza s kilometrino. Namesto tega bo predlagal enostaven sistem kilometrine.

Kot je razvidno iz trenutnih gradiv, se sicer pri potnih stroških ne upošteva le konec maja sklenjeni sporazum s SPS, temveč tudi mnenje Komisije za razlago kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, da je veljavna ureditev neustrezna, ker javne uslužbence postavlja v neenak položaj.

Enoten, a bolj fleksibilen plačni sistem, Pri spremembah zakona o sistemu plač pa si vladna stran po Virantovih besedah želi predvsem spremembe v smeri večje fleksibilnosti plačnega sistema v javnem sektorju. Osnovno izhodišče načrtovanih sprememb bi sicer bilo, da plačni sistem ostane enoten, bistvene spremembe pa bi se nanašale na določitev osnovne plače, vključno z napredovanjem, ter na ureditev delovne uspešnosti, je še navedeno v trenutnih gradivih.

Pri ustreznejši ureditvi dodatka za čas stalne pripravljenosti pa naj bi vlada višino dodatka na domu znižala iz 20 na 10 odstotkov, višino dodatka za čas pripravljenosti na delo v drugem kraju pa povišala iz 20 na 50 odstotkov. Pod tema predpostavkama naj bi prihranek znašal okoli 4,7 milijona evrov letno.

Odprti vprašanji sicer ostajata še predlog rebalansa proračuna in zniževanje nadomestila za brezposelnost, o čemer pa bodo socialni partnerji razpravljali na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta.