Sreda,
1. 12. 2010,
19.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 19.35

8 let

"V času osamosvajanja je bila milica zanesljiva varnostna sila"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V počastitev spominskega dneva Združenja Sever je v Trbovljah potekala osrednja slovesnost, katare se je udeležil tudi generalni direktor policije Janko Goršek.

Kot je poudaril Goršek, je bila v letih 1990 in 1991, v dneh strahu in negotovosti, milica oborožena varnostna sila, na katero smo se v ključnih trenutkih lahko zanesli. Po Gorškovih besedah so aktivnosti miličnikov in brezpogojna podpora prebivalcev prispevale "svoj košček v mozaik slovenske državnosti, ki je v kratkem času Slovenijo dvignil iz anonimne republike v legitimno, suvereno in ponosno državo". V vojni za Slovenijo je življenje izgubilo šest miličnikov Spomnil je, da je v vojni za Slovenijo življenje izgubilo šest miličnikov, ranjenih jih je bilo 14. Kot je dejal, vrednosti dejanja tistih, ki so nesebično zastavili svojo prihodnost in svoje življenje za svobodo, ki jo uživamo danes, ne bomo mogli nikoli izmeriti. Lahko pa izrazimo svoje spoštovanje in hvaležnost vsem, ki so Sloveniji utrli pot v demokracijo. Akcija Sever je pustila "pečat na pročelju naše zgodovine" Generalni direktor policije je poudaril, da je boj za slovensko osamosvojitev prepreden z izjemnimi dogodki. Eden pomembnejših, ki je pustil "pečat na pročelju naše zgodovine", pa je bila zagotovo akcija Sever.

Napovedani 'miting resnice' je bil po njegovih besedah "še zadnji poizkus, da bi preprečili uresničitev slovenskih sanj. Predstavljal je grožnjo vrednotam, za katerimi smo trdno stali, in visoko varnostno tveganje za državljane Slovenije". Kot je dodal, je bil prevoz t. i. mitingašev predviden tudi po železniški progi na relaciji Zagreb - Zidani most - Ljubljana, zato je milica poostreno nadzirala železniške postaje, organizirala dodatne intervencijske skupine in patrulje.

"Neprecenljiva operativna izkušnja za dogodke, ki so sledili" Akcija Sever, pravi generalni direktor policije, je bila neprecenljiva operativna izkušnja za dogodke, ki so se zvrstili kasneje. Hkrati pa je postala neusahljiv vir zgodovinskih spominov, navdiha in optimizma.

V združenju Sever 1. december obeležujejo kot spominski dan združenja v spomin na dogodke pred 21 leti. Na 1. december leta 1989 so namreč takratni organi za notranje zadeve z akcijo Sever, po kateri ima združenje ime, preprečili politično manifestacijo jugoslovanskih centralističnih sil v Ljubljani in ustvarjanje izrednih razmer.

Slovesnosti sta se udeležila tudi obrambna ministrica Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner.