Petek,
29. 2. 2008,
16.32

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 29. 2. 2008, 16.32

8 let, 6 mesecev

Unicef začel z medijsko kampanjo Dve plati enega sveta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Unicef Slovenija je predstavil projekt Globalna ekonomija - globalna solidarnost: promocija milenijskih razvojnih ciljev, med katerimi je tudi izkoreninjenje revščine in lakote.

V okviru projekta se je začela medijske kampanja Dve plati enega sveta, s katero naj bi javnost informirali o problemih razvojne pomoči. Kot so zapisali v predstavitvi projekta, želijo med letoma 2007 in 2009 z različnimi dejavnostmi dvigniti ozaveščenost slovenske ter slovaške javnosti pri reševanju najbolj perečih globalnih problemov in razvojnih vprašanj. "Poleg tega je naš cilj, da skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami v Sloveniji začnemo dialog z državnimi institucijami in da o teh temah izobrazimo mlade v vrtcih in šolah," je na novinarski konferenci dejala izvršna direktorica Unicefa Slovenije Maja Vojnovič. Pomanjkanje zavedanja o pomembnosti pomoči Zasnovane dejavnosti in cilji projekta so bili oblikovani na podlagi javnomnenjske raziskave, ki sta jo predstavili direktorica podjetja Mediana Janja B. Marolt in raziskovalka Maja Berlic. Kot pravi Maroltova, rezultati kažejo na pomanjkanje zavedanja javnosti v Sloveniji o pomembnosti razvojne pomoči državam v razvoju.

Organizatorka tržnega komuniciranja pri Unicefu Slovenija Irena Stamenkovič je poudarila, da medijska kampanja "neposredno prikazuje situacije, ki kažejo na to, da obstajata dve plati enega sveta. Svet, kjer ni skrajne revščine ter svet, kjer se morajo otroci za golo preživetje boriti."

Za uresničitev milenijskih ciljev potrebni štirje dejavniki Vojnovičeva je na konferenci spregovorila tudi o Milenijski deklaraciji, ki jo je septembra 2000 sprejelo 189 držav, med njimi tudi Slovenija: "Za uresničitev milenijskih ciljev so potrebni štirje dejavniki: politika, ekonomija, mediji in civilna družba."

"Doseganje milenijskih razvojnih ciljev je odvisno ne le od gospodarskega razvoja, temveč tudi od solidarnosti razvitih držav," je dejala predsednice Unicefa Slovenija Zora Tomič.

"Izpolnjevanje obvez ni stvar izbire, temveč je nujnost" Uradna pomoč Slovenije državam v razvoju po njihovih podatkih trenutno znaša le 0,11 odstotka BDP, Milenijska deklaracija pa zahteva izpolnjevanje obvez razvitih držav glede zagotavljanja razvojne pomoči v višini 0,7 odstotka BDP. Večina držav deklaraciji glede zagotavljanja razvojne pomoči ne sledi. Po besedah Tomičeve mora Slovenija v prihodnje narediti več na področju izpolnjevanja obvez glede razvojne pomoči. "Izpolnjevanje obvez ni stvar izbire, temveč je nujnost," je poudarila Tomičeva.

Kampanja bo imela posebno spletno stran www.2plati1sveta.si, projekt pa bo delno financirala Evropska komisija, pri njem pa sodeluje tudi Unicef Slovaška.