Sobota,
5. 4. 2008,
8.37

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 4. 2008, 8.37

8 let, 6 mesecev

Türk v Venezueli sklenil obisk Latinske Amerike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predsednik republike Danilo Türk je v četrtek v Venezueli sklenil obisk Latinske Amerike, ki ga je začel v ponedeljek v Peruju.

Na skupni novinarski konferenci v venezuelskem glavnem mestu Caracas je z gostiteljem, predsednikom Hugom Chavezom poudaril skupno željo po izboljšanju dvostranskih odnosov in odnosov med EU in Venezuelo. Njegov obisk je del priprav na vrh EU Türk je dejal, da je njegov obisk del priprav na vrh EU - Latinska Amerika in Karibi, ki bo sredi maja potekal v Peruju. Dodal je, da si EU želi še naprej pomagati celotni Latinski Ameriki pri doseganju napredka v razvoju, človekovih pravicah, miru in socialni pravičnosti. Po njegovih besedah so to ključne vrednote EU, ki jih delijo s partnerji v Latinski Ameriki.

Venezuela namerava odpreti veleposlaništvo v Ljubljani Chavez je poudaril, da je Venezuela odločena poglobiti odnose s Slovenijo in napovedal, da namerava odpreti veleposlaništvo v Ljubljani. Türku se je zahvalil za obisk in poudaril, da ne bo nikoli pozabil na njegovo pomoč Venezueli v letih 2002 in 2003, ko je državi grozila destabilizacija.

"Takrat si nas obiskal v nevihtnih dnevih, danes pa te sprejemamo v novi, napredni Venezueli, kjer vladata mir in demokracija ter gospodarska rast. Vedno boš dobrodošel v Venezueli, kjer boš imel vedno brata in prijatelja," je bil slikovit Chavez.

Chavez: Slovenija in Evropa lahko veliko ponudita Venezueli Chavez je še dejal, da lahko Slovenija in Evropa veliko ponudita Venezueli, predvsem na področju odpravljanja revščine, pri tehnološkem in industrijskem razvoju in kakovosti izobraževanja. Omenil je tudi sodelovanje na področju energetike. Venezuela je z nafto bogata država članica Organizacije držav izvozni nafte (OPEC), vendar pa je Chavez dejal, da si želijo sodelovanja tudi na področju alternativnih virov energije.

Slovenski predsednik je dejal, da si želi Slovenija poglobiti dvostranske odnose s prijateljsko Venezuelo. Med drugim je dejal, da ima vsaka država pravico, da izbere svoj model razvoja in prioritete pri zagotavljanju socialne pravičnosti. Glede Vrha EU - Latinska Amerika in Karibi je Türk dejal, da bo imel dva cilja: dogovor o bodočem sodelovanju v boju proti revščini ter dogovor o sodelovanju v boju proti podnebnim spremembam in zaščiti okolja.

V petek je predsednik republike položil venec pred spomenikom osvoboditelju Latinske Amerike Simonu Bolivaru ter se med drugim srečal tudi z venezuelskim zunanjim ministrom Mature Nicholasom, namestnikom ministra za evropske zadeve Alexandrom Flemingom, ministrom za kmetijstvo Felixom Osoriom, ministrom za znanost in tehnologijo Hectorom Navarrom ter ministrom za notranje zadeve in pravosodje Ramonom Rodriguezom Chacinom.

Turnejo po Latinski Ameriki je začel v Peruju Turnejo po Latinski Ameriki je slovenski predsednik začel v Peruju, kjer ga je sprejel predsednik Alan Garcia Perez in ga odlikoval z državnim odlikovanjem redom "Sonca Peruja stopnje velikega križa z briljanti". Iz Peruja je odpotoval v Brazilijo, kjer je največ časa namenil pogovorom o dvostranskem gospodarskem sodelovanju. Po pogovorih s gostiteljem, brazilskim predsednikom Luizom Inaciom Lulo da Silvo je odpotoval v Kolumbijo, kjer ga je sprejel kolumbijski predsednik Alvaro Uribe.