Četrtek,
18. 10. 2012,
9.43

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 18. 10. 2012, 9.43

8 let, 5 mesecev

Stanislav Kovač: "Kaj hoče politik Štrukelj? Jankovića na oblasti."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
"Kaj hočejo politik Štrukelj in njegovi dominantno-medijski levičarski podporniki? Jankovića na oblasti, zlepa ali zgrda, s predčasnimi volitvami ali pa z nasilnim dvigom naroda," piše Kovač.

Ekonomist Stanislav Kovač v svoji kolumni z naslovom Public enemy: Kaj hoče Branimir Štrukelj? Jankovića na oblasti! v Financah opozarja na besede predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja, ki je ob razpravah o predlogu državnega proračuna za leti 2013 in 2014 javno pozval k predčasnim volitvam. Kot piše Kovač, gre za do zdaj največjo Štrukljevo zlorabo sindikata za obračun s politično konkurenco, zato se po njegovem mnenju pojavlja vprašanje, kaj v resnici hoče ta medijsko vplivni sindikalist.

Kovač v svoji kolumni piše, da je Štrukelj dejansko politik neuspešne stranke TRS, ki se je lani "oklicala za najbolj levičarsko stranko v Sloveniji". "Štrukelj je brez dvoma eden največjih političnih 'luzerjev' lanskih volitev, saj je bil kot pravni zastopnik TRS odgovoren, da je volilna komisija zavrnila kandidaturo liste TRS v volilni enoti Ljubljana Center," še piše Kovač, ob tem pa opominja, da je TRS po volitvah redno hodila na Jankovićeve sestanke o novi levici, Štrukelj pa se je pod krinko sindikalnega vodje prelevil v politično vplivno medijsko zvezdo.

Štrukelj je pretekli teden v oddaji Pogledi Slovenije javno razkril politično ozadje svojega sindikalnega delovanja, ko je pozval k predčasnim volitvam, piše Kovač in povzema njegove besede, v katerih je sindikalist dejal, da potrebujemo vlado, ki ima kredibilnost, in da državljani potrebujejo novo priložnost, da se izrečejo na volitvah. Štrukljev "bombastični televizijski nastop" je po mnenju kolumnista samo košček v mozaiku medijske propagande, ki je tega političnega "luzerja" spremenila v eno največjih medijskih zvezd v državi. "Skoraj ne mine dan, da se politik Štrukelj ne pojavi na naslovnicah Dnevnika, Dela in Večera ali pa v udarnih televizijskih terminih POP TV in RTV Slovenija. Omenjeni prevladujoči mediji, ki obvladujejo več kot 90 odstotkov medijskega prostora in so pod popolnim nadzorom levičarjev, skupaj s Štrukljem dnevno zavajajo javnost o javnem sektorju in v državi ustvarjajo izredne razmere."

Kovač se v kolumni dotakne tudi predloga državnega proračuna za leti 2013 in 2014, ki predvideva zmanjšanje plač v javnem sektorju za pet odstotkov. Štrukelj je to označil za pravo katastrofo, češ da je javni sektor že zdaj veliki poraženec krize. A Kovač opozarja, da podatki kažejo, da Štrukelj in njegovi medijski podporniki znova zavajajo javnost. "To potrjuje analiza Mednarodnega denarnega sklada (Staff Report for the 2011, Slovenia, stran 9) o primerjavi višine plač v slovenskem javnem sektorju in evropskih državah leta 2009, torej že po nastopu krize: podatki iz grafa o višini slovenske povprečne plače v javnem sektorju relativno glede na gospodarsko razvitost države (merjeno z BDP-jem na prebivalca) kažejo, da ima Slovenija v mednarodnem merilu rekordno visoke plače v javnem sektorju in so zaposleni v našem javnem sektorju v resnici pravi plačni bogataši."

Privilegiran položaj slovenskega javnega sektorja po nastopu krize prikazujejo tudi podatki iz grafa o gibanju mase plač, piše Kovač in pojasnjuje, da je "že v predkriznem letu 2007 masa plač v Sloveniji presegala primerljivo maso plač povprečja držav evrskega območja, po letu 2008 pa so se škarje še bolj razprle, saj je lani masa plač v javnem sektorju pri nas dosegala že 12,7 odstotka BDP-ja, v povprečju evrskega območja 10,6 odstotka BDP-ja. Razlika v višini 2,1 odstotne točke BDP-ja (okoli 800 milijonov evrov) pomeni, da je treba maso plač v javnem sektorju Slovenije močno zmanjšati."

Kovač v kolumni piše tudi o zakonu za uravnoteženje javnih financ, katerega cilj je bilo znižanje plač v javnem sektorju. Kot piše avtor, se to v resnici sploh ni zgodilo, saj naj bi vlada pokleknila pred sindikati in popustila grožnjam z referendumi.

"Politik Štrukelj je pretekli četrtek s pozivom k predčasnim volitvam javno razkril brutalno zlorabo sindikalnega gibanja za obračun s politično konkurenco. Isti dan je piko na i političnemu vrelišču v državi postavil vodja največje opozicijske stranke PS Janković, ko je v posebni izjavi za javnost dejal, da bo 'prišel dan, ko se bo narod dvignil'," piše Kovač. Janković je tako po pisanju Kovača ostro napadel proračunski poskus varčevanja v javnem sektorju, čeprav številke menda prikazujejo, da so zaposleni v javnem sektorju v resnici zmagovalci krize. Kovač pojasnjuje, da se je po izbruhu krize jeseni leta 2008 število zaposlenih v gospodarstvu zmanjšalo kar za 80 tisoč (s 588 tisoč na 508 tisoč), medtem ko se je v javnem sektorju povečalo za deset tisoč, in sicer s 155 tisoč na 165 tisoč.

"Jankovićev najnovejši poziv na ulice se časovno ujema z njegovo izjavo s konca maja, ko je na mitingaškem govoru na Jančah zaneseno prepeval vojaške koračnice in napovedal, da bo Slovenijo osvobodil v prihodnjih štirih mesecih. Štirje meseci so mimo in Janković poziva ljudi na ulice, Štrukelj pa v dominantnih medijih dnevno ustvarja izredne razmere v državi."

Politična povezava med Štrukljem in Jankovićem se je po mnenju Kovača javno razkrila že konec lanskega leta, ko naj bi Janković predlog interventnega zakona poslal samo Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije, drugi sindikati pa so protestirali zaradi Jankovićeve "selektivne obravnave" Štrukljevega sindikata. "Štrukelj se spotakne ob vsako malenkost, samo k Jankovićevemu predlogu interventnega zakona ni imel nobenih pripomb in ga je takoj molče potrdil. Nič drugače ni bilo spomladi, ko je Štrukelj bil veliko medijsko in politično vojno z Janševo koalicijo, medtem ko je brez zadržkov podprl Jankovićev predlog o dvigu DDV-ja. Danes isti Štrukelj silovito napada vladni predlog dviga DDV-ja," še piše Kovač v kolumni za Finance.

Štrukelj, nekdanji zet Milana Kučana, je pred lanskimi predčasnimi volitvami ostro napadel tudi Pahorja, češ da ne predstavlja prave levice, piše Kovač in dodaja, da se je kmalu po volitvah, ko je Štrukljeva stranka TRS pod okriljem Jankovićeve Pozitivne Slovenije začela kovati novo levico, pokazalo, kdo je po Štruklju prava levica.

Analiza plač v javnem sektorju nazorno sporoča, da so zaposleni v slovenskem javnem sektorju pravi plačni bogataši, da razvpiti zakon za uravnoteženje javnih financ od poletja sploh ni zmanjšal mase plač v javnem sektorju in da je javni sektor v resnici zmagovalec krize. "Kaj torej v resnici hočejo politik Štrukelj in njegovi dominantno-medijski levičarski podporniki, ko z dezinformacijami ustvarjajo izredne razmere v državi? Jankovića na oblasti, zlepa ali zgrda, s predčasnimi volitvami ali pa z nasilnim dvigom naroda na ulicah," sklene Kovač.