Ponedeljek,
14. 1. 2013,
7.05

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2013, 7.05

8 let, 5 mesecev

Socialni partnerji skozi tehnične amandmaje, nadaljevanje v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela so nadaljevali drugi krog pogajanj o predlogu zakona o delovnih razmerjih (ZDR). Povečini so sprejeli dopolnila, ki so bila tehnične narave.

Kot je za STA pojasnil generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer, niso veliko dorekli. Šli so skozi amandmaje, ki so bolj pri koncu zakona o delovnih razmerjih. "Najbolj se je zataknilo pri tem, da želi ministrstvo dvigniti prispevek delodajalca za zaposlovanje za določen čas. Ne glede na to, da to ni večji znesek, so razmere dovolj težke, da bi še bolj povečevali stroške dela. To je za nas nesprejemljivo," je poudaril Antauer.

Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek pravi, da gre pri tem po njihovem prepričanju, pri povprečni plači, za dobrih 50 evrov na leto. "To je dodaten strošek delodajalca, v kolikor ima delavca zaposlenega za določen čas," je dejal po pogajanjih.

Sicer pa so socialni partnerji danes šli skozi amandmaje, ki so bili povečini tehnične narave in ki so bili posledica pripomb zakonodajno pravne službe. Kot je pojasnil Počivavšek, so šli skozi amandmaje, ki so vezani na letni dopust, na izobraževanje delavcev, ustavili so se pri pravici doječe matere do odmora. Dotaknili so se tudi vprašanja inšpekcijskega nadzora, in sicer tega, da ima inšpektorat v vseh primerih kršitve zakona o delovnih razmerjih možnost izdaje ureditvene odločbe.

Pogajanja bodo nadaljevali v ponedeljek.