Jan Tomše

Sobota,
14. 9. 2013,
8.51

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 14. 9. 2013, 8.51

8 let, 5 mesecev

"Slovenija zmore sama!"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
O socialni državi, politični drami, Patrii in tudi, še tretjič zapored, prvi mišici Luke Koper.

Ko je že kazalo, da imajo zlobneži, ki trdijo, da Slovenija ni več socialna država, še kako prav, se je naenkrat izkazalo nasprotno. Odločitev vlade, da bo za vloge v obeh zasebnih bankah, ki ju namerava nadzorovano spraviti v pokoj, ponudila neomejeno jamstvo, nam je, deželanom pod Alpami, vrnila vero v prav in pravičnost. Ne poznam ga, ki te poteze izčiščenega razuma, vredne nove pol milijarde denarja vsak dan bolj shiranih prebivalcev, ne bi bil vesel.

Čufer z zmagoslavno vižo "Slovenija zmore!" Iz Vilne se je v petek zmagoslavno vrnil minister Uroš Čufer. Na hladnem severnem vetru je bil kolegom ministrom primoran tolmačiti, v kakšni formi je naše državno gospodinjstvo. Nekoliko mu jo je zagodel četrtkov zapis v nekem nemškem časniku, da se po hodnikih ECB napol glasno plazi želja po zaprosilu Slovenije za denarno pomoč. A prvi vladni finančnik se ni dal, v litovski prestolnici je umiril razmere in odločno dahnil tisto znano vižo: "Slovenija zmore sama!"

Trojka jezdi po jesenskem nebu Omenjena mantra seveda ni nikakršen novum. Od pomladi, ko jo je v digitalni eter prek TV-postaje CNN izstrelila premierka Alenka Bratušek, se je v našem političnem prostoru dobro prijela. Kdo ve, kolikokrat jo bomo do prihoda znamenite trojke, katere obrisi se po navedbah številnih vse jasneje izrisujejo na jesenskem političnem nebu, še imeli priložnost slišati.

Nesojeni slikar se je razpištolil Čeprav so vremenske temperature že nekaj tednov oddaljene od rekordnih, pa politične ne popuščajo. Kako tudi bi, ko pa so obvezna oprema težkih časov, v katerih se kvasijo in sprejemajo protikrizni ukrepi, tudi koalicijska trenja. Zato je razumljivo, da tu in tam komu prekipi. Posebej žolčno se je ta teden razpištolil Karel Erjavec. Ob predlogu, da bi morali klestiti tudi pokojnine, je alfa in omega slovenskih upokojencev zagrozil z izstopom iz koalicije. Kot nesojeni slikar in po malem tudi matematik Erjavec seveda ve, da je njegov čopič v koalicijskem mozaiku nepogrešljiv, zato si takšne sorte ostrino pač lahko privošči.

Dars odhaja v učbenike, žafran z bencina na ceste Pogrešljivi ali ne, mnenja o tem, kako nam vladajoči šofirajo državo, so različna. Nekateri pravijo, da nimamo od njih nič, drugi jim postavljajo branik, češ punci in fantje se trudijo, rezultati so na poti. Ta teden so napore vlagali v protiutajevalske ukrepe in podražitev avtocestnih migracij, vinjetno injekcijo za prezadolženi Dars, še eno v vrsti državnih podjetij, ki bi si kot svetal vzor dobrega korporativnega upravljanja lahko utrlo pot v učbenike uspeha. Barva, ki spominja na odtenke žafrana, se tako po zaslugi avtocestne družbe z bencina seli še na državni asfalt.

O davčnih blagajnah za zdaj le plaho Čeprav plaho in skoraj šepetaje se ministrska ekipa spogleduje tudi z uvedbo davčnih blagajn. Sliši se obetavno, a kaj ko za zdaj še niso povsem prepričani, ali bi ali ne bi. Odločitev naj bi padla do novembra, je bilo mogoče razumeti ministra Židana. Pogled k sosedom na jug, kjer so državne krave po zaslugi podobnega ukrepa že doživele nekajmilijonsko odebelitev, bi verjetno pomagal odpraviti dilemo.

Manj zaposlenih v javnem sektorju, več v zaporih Medtem ko gospodarstveniki opozarjajo, da je po zaslugi nezadostnih ali ničelnih ukrepov vse težje priti do kisika, ostaja želja po vitkem javnem sektorju zgolj v miselnih načrtih vlade. Odločnejših prijemov, razen zgodb o naravnih odlivih, zdi se, še ni na vidiku. Izjema je ta, da bodo število zaposlenih v nekaterih organih javne uprave zmanjšali za tisoč.

Hecno, a država na eni strani obljublja odpuščanje, na drugi pa povečanje števila zaposlenih. Preden vzrojite, govora je o zaporih, kjer naj bi jih po novem potrebovali več. Kako si to razložiti? Človek bi sklepal, da gre za zavito sporočilo o tem, kako bodo sodišča naposled le postala učinkovita.

Patria in izlet s Floride prek Švice na Povšetovo Dober primer učinkovitosti je za številne skoraj 140-stranski pisni odpravek sodbe v zadevi Patria. Eden izmed najbolj odmevnih sodnih izdelkov v državni zgodovini, z njim je nekdanji premier Janez Janša spoznan za krivega sprejemanja obljube podkupnine, pa ni prepričal starega odvetniškega mačka Jožeta Hribernika. Ta kljub obsežnemu dokaznemu gradivu, ki ga tožilstvo meri v kubičnih metrih, meni, da bi morala imeti sodba desetkrat manj strani.

Če za sobarice na Dobu za zdaj ostaja neznanka, koliko novim gostom bodo postiljale zaradi finskih oklepnikov, pa njihovim stanovskim kolegicam v ljubljanskem priporu dela ne zmanjkuje. Še naprej bodo lahko razvajale Tomaža Lovšeta, v boljših časih bonvivana, ki je svoje bajno premoženje razsipal med Florido in Švico. Po odločitvi sodišča bo Lovše pod ključem še prihodnja dva meseca.

Politična drama, prvič Teden je bil zanimiv tudi za ljubitelje žanra politične drame. Zadišalo je namreč po dveh strankarskih razkolih, od katerih se je eden izkazal za potencialno resničnega, drugi pa za navaden napihnjen piarovski balon.

"Pozitivci" imajo pred kongresom nekaj težav z nekdanjim šefom, ki ne črhne nobene o tem, ali se kani vnovič potegovati za stolico, v katero je bil nekdaj skoraj vraščen. Zoran Janković, možak, ki je stranki prvo leto in pol menjal politične plenice, nato pa se je bil zaradi poročila protikorupcijske komisije primoran umakniti, si s pestovanjem skrivnostnosti vrat proti vnovičnemu naskoku na strankarski tron za zdaj vsekakor ne zapira. Če bo stopil skoznje, bi se zdajšnja premierka, ki jo nekateri označujejo za plaho ptico, iz tekme lahko umaknila, pravijo tisti, ki tu in tam ujamejo kakšno zaupno na politični sceni.

Politična drama, drugič Iz druge vladne stranke, na čelu katere je Gregor Virant, sicer prvi guru politične morale v državi, so ta teden curljale informacije, da med članstvom tli nezadovoljstvo. A tresoča gora je rodila le prestrašeno in nepomembno miš, bi lahko rekli po glasovanju na svetu stranke, ki je predsedniku namenil 15 glasov podpore, štiri vzdržane glasove in en glas, ki mu ni bil izkazal zaupanja.

Gašpar Mišič ostaja prva mišica Luke Če ste pomislili, da smo nanj pozabili, nikakor. Kot vse kaže, ima GGM kljub vsemu dobre možnosti, da ostane prva mišica Luke Koper. Da zna prepričati, je po triurnem sestanku priznal celo njegov dozdajšnji veliki nasprotnik, prvi mož Soda Tomaž Kuntarič. To daje slutiti, da Sodov skupščinski desant na podjetje, ki upravlja s strateškim pristaniščem, morda le ni tako gotova reč, kot se je sprva zdelo.

Slovenci z enkratno zmago proti Italiji, Manu Chao Mišice so v tem tednu dodobra napenjali tudi naši košarkarji. Po zaporednih porazih proti Hrvaški in Poljski je slovenska ekipa pod poveljstvom bratov Dragić v ljubljanskih Stožicah vzela mero dotlej neporaženi Italiji. V drugem krogu nadaljevalne skupine bodo Maljkovićevi fantje poskušali ustaviti Grke, tekma bo na sporedu drevi.

Oznako nespregledano si vsekakor zaslužijo koncert kvarteta Manu Chao, ki je v torek koncertiral ljubljanskemu občinstvu, ter začetka 16. Festivala slovenskega filma in mednarodnega literarnega festivala Vilenica, na katerem je do svoje minute, ki so mu jo snedli pred nekaj tedni, vendarle prišel slavnostni govornik, akademik Boris Pahor.