Sreda,
9. 4. 2008,
15.40

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 15.40

8 let, 6 mesecev

SD: Denar namesto v vinjete v subvencioniranja javnega prevoza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V SD predlagajo ministrstvu za promet, da sredstva, namenjena tiskanju vinjet, raje nameni za subvencioniranje javnega prevoza.

Kot je dejal poslanec Janko Veber, projekt vinjet namreč še ni dorečen in bi bilo smotrno ta sredstva porabiti za rešitev perečih težav javnega avtobusnega prevoza.

Veber je spomnil, da bo po napovedih strošek tiskanja vinjet, ki naj bi jih Slovenija za vožnjo po vseh cestninskih cestah uvedla s 1. julijem, znašal osem milijonov evrov, medtem ko avtobusni prevozniki zahtevajo 6,7 milijona evrov, s čimer bi jim bilo omogočeno znižati cene vozovnic in tako javni prevoz narediti bolj uporabnikom prijazen.

Vlačič: Javni promet bi morali narediti bolj atraktiven

Svetovalec predsednika SD za promet Patrick Vlačič je poudaril, da se mora mobilnost prebivalstva ohranjati, vendar je trenutna cena tako povečanega onesnaževanja kot vedno večjega števila nesreč na cestah previsoka. Alternativni vladni program bo poudaril pomembnost javnega prometa, ki bi ga morali narediti bolj atraktivnega.

Ministrstvo: Veber s stroški tiska vinjet pretirava Ministrstvo za promet ocenjuje, da bodo stroški tiskanja vinjet - tako vseh letošnjih (polletnih) in vseh za prihodnje leto (letnih in polletnih) vinjet - nekajkrat manjši, kot je dejal Veber, so v odzivu zapisali na ministrstvu. "Če bi ta, torej nekajkrat manjša sredstva namenili avtobusnim prevoznikom, niti približno ne bi mogli izpolniti njihovih zahtev po znižanju cene vozovnic," pravijo na ministrstvu in dodajajo, da se morajo za "uporabnikom bolj prijazen" in "atraktiven" javni prevoz potruditi tudi prevozniki sami.