Torek,
8. 4. 2008,
10.40

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 8. 4. 2008, 10.40

8 let, 6 mesecev

Rupel: Nekdanji slovenski predsednik je proti sedanji politiki EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Zunanji minister Dimitrij Rupel je v prispevku za Delo odločno zavrnil kritike nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki jih je ta izrekel na račun politike EU do Kosova.

Kučan je minuli teden v Portorožu dejal, da sta v primeru Kosova Evropa in mednarodna skupnost odstopili od veljavnega načela, da se državne meje ne smejo spreminjati z enostranskimi dejanji. Rupel: "Samostojna" že v jugoslovanskem predsedstvu Rupel mu odgovarja, da je leta 1991 Badinterjeva arbitražna komisija brez privolitve centralne jugoslovanske vlade sklenila, da imajo posamezni deli jugoslovanske države pravico ustanoviti svoje države in dodaja, da sta imeli v Jugoslaviji pokrajini Kosovo in Vojvodina podoben položaj kot republike. Njun samostojen federalni položaj, čeprav sta bili v sklopu Srbije, po mnenju Rupla dokazuje tudi sestava jugoslovanskega predsedstva, ki je imelo osem članov.

"Pozabil na balkansko in lastno zgodovino"

"Nekdanji predsednik je pozabil na ta del balkanske zgodovine, najbolj žalostno pa je, da je pozabil na lastno zgodovino in lastne izjave, tudi iz leta 1989, ko je v Cankarjevem domu protestiral proti nasilju nad starotrškimi rudarji," je zapisal Rupel.

Minister tudi meni, da gre v primeru Kučanovih izjav za stališča, ki pritrjujejo Srbiji in Ruski federaciji, po drugi strani pa za "odkrito nasprotovanje slovenskemu predsedovanju EU in slovenski politiki do Zahodnega Balkana".

"Bi morali vsi narodi potrpežljivo trpeti v skupnih državah?"

Na Kučanovo trditev, da ni mogoče sprejeti doktrine, po kateri pripadniki enega naroda po vseh medsebojnih sovražnostih ne morejo nikoli več živeti skupaj s pripadniki drugega naroda, ker so si različni po nacionalni, kulturni in civilizacijski pripadnosti, Rupel navaja nekatere primere narodov, ki so nekdaj živeli z drugimi narodi v skupnih državah, in se sprašuje, ali bi morali vsi ti narodi potrpežljivo trpeti v skupnih državah, čeprav v njih niso imeli niti dobrega življenja niti jezikovnih, človekovih in političnih pravic

"Kučanove besede spodbijajo tudi slovensko osamosvojitev"

Rupel vidi rešitev za sožitje nekoč sprtih narodov v politiki Evropske unije, Kučanove izjave pa po njegovih besedah ne spodbijajo le kosovsko neodvisnost, ampak tudi ustanovitev sto in več držav, ki so se rešile izpod kolonialne ali kakšne drugačne avtoritarne vladavine, pa tudi slovensko osamosvojitev.

"Kučan ni nikoli omenil, da je Hrvaška ERC uvedla enostransko" V zvezi s Kučanovo polemiko o politiki širitve EU in slovensko politiko Rupel odgovarja, da nekdanji predsednik Kučan v zvezi s hrvaško zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) "niti z besedo ni omenjal, da je ERC enostransko in brez vprašanj uvedla Hrvaška in da je s svojimi zemljevidi posegla na slovensko stran oziroma enostransko zarisala državno mejo, ki se Kučanu sicer zdi sveta stvar".

"Ni razumljivo, da Kučan namesto EU ponuja jugoslovansko bratstvo"

"Glede na nekdanje izjave tedanjega predsednika Kučana italijanskemu politiku Pieru Fassinu, da EU ne bi bila smela priznati Slovenije, dokler jo vodi 'desna' (Demosova) vlada, je sedanje stališče nekdanjega predsednika (o širitvi EU) morda razumljivo; nikakor pa ni razumljivo, da Kučan po toliko letih kot alternativo Evropski uniji ponuja nekakšno jugoslovansko bratstvo in enotnost," je še zapisal Rupel.