Nedelja,
13. 4. 2008,
20.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Nedelja, 13. 4. 2008, 20.11

8 let, 6 mesecev

Protest zaradi meje s Hrvaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Pred hrvaškim veleposlaništvom v Ljubljani se je popoldne zbrala skupina kakih 30 ljudi na protestu proti načinu reševanja vprašanja meje s Hrvaško.

Kot je povedal Peter Pavel Klasinc iz Zavoda 25. junij, so želeli s spontanim protestom "izraziti nezadovoljstvo z dejanskim stanjem v zvezi z mejo s sosednjo Hrvaško".

"Slovence so oškodovali tudi s ponarejanjem dokumentov" Poudaril je, da je Zavod 25. junij "inštitucija, ki želi javnosti zmeraj na novo predstaviti, da je bilo stanje 25. junija 1991 na slovenski meji drugačno kot je danes". Po njegovih besedah se je stanje na meji od leta 1991 spreminjalo na škodo slovenskega ozemlja in na škodo Slovencev, med drugim tudi s ponarejanjem dokumentov. Zavod želi z raziskavami in sodelovanjem v podkomisiji na ministrstvu za zunanje zadeve z znanstvenimi raziskavami dokazati, da imajo prav, je dodal.

Klasinc: Ne potrebujemo niti centimetra hrvaške zemlje

"Sporočamo hrvaškemu premieru Ivu Sanaderju, da ne potrebujemo niti centimetra hrvaške zemlje, želimo pa, da nam Hrvati vrnejo tisto, kar so nam vzeli," je še povedal Klasinc. Ob tem je izrazil nerazumevanje, da bodo sodišča odločala o tem, da bi Slovencem vzeli slovensko zemljo.

Še en protest v četrtek ob 12. uri Klasinc je ob tem napovedal, da bodo v četrtek ob 12. uri, ko naj bi odbor DZ za zunanjo politiko za zaprtimi vrati obravnaval stanje odnosov s Hrvaško, pred parlamentom pripravili protest.

"Mesić, Sanader, zakaj se bojita referenduma, ali imata slabo vest?"

Skupina približno 30 protestnikov je pred hrvaškim veleposlaništvom razgrnila tudi transparente z napisi, kot so "Joras ni čudak, ampak junak" in "Mesić, Sanader, zakaj se bojita referenduma, ali imata slabo vest?". Ena starejših protestnic je dejala, da so se zbrali zato, da pokažejo, "da Joško Joras ni edini, ki se bori za našo južno mejo, da ima veliko somišljenikov". Povedala je tudi, da ima posest na levem bregu reke Dragonje, da pa zaenkrat nimajo težav. Po njenih besedah so sicer slišali, da si je občina Buje prilastila neko staro "podrtijo", vendar bodo skušali to čim prej urediti.

Nek mladi protestnik pa je dejal, da se jim zdi "nesprejemljivo, da državniki sosednjih držav govorijo o naših državljanih kot o čudakih". Hrvaški vladi in hrvaškim politikom želimo dati jasno sporočilo, da se nam zdi takšno izražanje neodgovorno. "Mislim, da mu bomo enkrat v tem mestu postavili spomenik", tako kot generalu Rudolfu Maistru. "Mislim, da mu bomo že čez nekaj let, še za časa njegovega življenja, postavili prvi spomenik kot borcu za slovensko južno mejo," je še povedal protestnik.