Petek,
11. 4. 2008,
19.56

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 11. 4. 2008, 19.56

8 let, 6 mesecev

Prenovljena Vila Prešeren ponovno odprla svoja vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Vila Prešeren, ki je bila poldrugo leto zaprta, je znova odprla svoja vrata. V prenovljeni prestižni vili na elitni lokaciji ob obali Blejskega jezera je novi lastnik uredil restavracijo in sobe.

Tako je še pred začetkom poletja med propadajočimi blejskimi vilami ena sramota manj, vse bolj pa postaja negotova napovedana obnova Riklijeve vile. Prenova je stala okoli milijon evrov Prenova vile Prešeren je podjetje Condor Real, ki je vilo lansko jesen za 1,95 milijona evrov kupilo od ministrstva za obrambo, stala nekaj več kot milijon evrov. Ta sredstva je nepremičninsko podjetje skupine Sportina, ki se poteguje tudi za dolgoročni najem Vile Bled in Pristave, s katero želi zaokrožiti svojo turistično ponudbo na Bledu, namenilo temeljiti prenovi restavracije, v kateri bodo nudili ožji izbor hrane in pijače. V zgornjem nadstropju pa so prenovili šest sob in dva apartmaja.

"Vila je takšna kot je bila" "Vilo smo po strukturi in po dejavnosti ohranili, kakršna je bila," je pojasnila direktorica Condor Reala Janja Jenšterle, ki je povedala, da je bila prenova, ki je bila osredotočena zlasti na notranjost, hitro končala, saj se je začela šele februarja. Glede na celotno naložbo, tako v prenovo kot v vrhunske kadre in ponudbo, Jenšterletova pričakuje, da bo Vila Prešeren poslovala uspešno. Dober obet za veliko število gostov je bila že današnja otovoritev, ki so se je kljub slabemu vremenu udeležili številni bolj ali manj znani Blejci.

"Prenovljena vila je ena sramota manj" Blejski župan Janez Fajfar je nad prenovljeno vilo navdušen, saj je po njegovem mnenju to dokaz, da se tudi na Bledu, da marsikaj storiti, če sta seveda denar in volja. "Prenovljene Vile Prešeren smo res veseli, saj pomeni vsaj eno sramoto na Bledu manj," je na otovoritvi, ki sovpada s praznovanjem občinskega praznika, poudaril župan.

"Obnovljena vila je za vse na Bledu velika pridobitev," meni tudi direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar, ki predvideva, da bo to osrednje letošnje presenečenje za turiste. Vila je namreč propadala od novembra 2006, ko je ministrstvo za obrambo predčasno prekinilo pogodbo s tedanjim najemnikom, ki je v objektu vodil restavracijo. Odločitev je bila, da bodo vilo obnovili za predsedovanje EU, kasneje pa naj bi jo uporabljali v protokolarne namene. Vendar se je izkazalo, da bo obnova predraga, zato je ministrstvo vilo prodalo na javni dražbi, kjer je bil med štirimi ponudniki zanjo največ pripravljen odšteti Condor Real.

Riklijeva vila še propada Štravs Podlogarjeva se nadeja, da bodo dobremu zgledu v Vili Prešeren sledili tudi ostali lastniki vil ob Blejskem jezeru, ki so nujno potrebne obnove. "Predvsem si želimo, da bi to imelo kakšen pozitiven vpliv na soseda, a kaže, da bo Riklijeva vila tudi letos ostala sramota, ki pa bo še bolj očitna sedaj, ko stoji poleg lepo prenovljenega objekta," je poudarila direktorica, ki se boji, da letos s prenovo Riklijeve vile ne bo nič, saj na Bledu vsakdo, ki ima namen investirati, to stori pred glavno poletno sezono.

Table z napisom, kdo je odgovoren za sramoto Slabe informacije o predvideni obnovi Riklijeve vile, za katero je blejski občinski svet njenemu lastniku Marku Omanu lani izdal soglasje, ima tudi župan. Oman, ki se mudi v Avstraliji, naj namreč ne bi dobil 300.000 evrov, ki naj bi jih za restavriranje prispevalo ministrstva za kulturo. "A če je investitor računal samo na ta denar, potem je jasno, da nima sredstev za celovito prenovo," meni Fajfar, ki bi si želel, da bi občina lahko sama poskrbela za vilo. Vendar ima objekt ogromno hipotek, ki jih občina ni sposobna prevzeti. "Razmišljamo pa da bi pred sezono pred objekt namestili vsaj obvestilne table in nanj napisali, kdo je lastnik in kdo je odgovoren za to sramoto," je dodal župan.