Četrtek,
10. 4. 2008,
12.41

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 10. 4. 2008, 12.41

8 let, 6 mesecev

Predlog novele zakona o financiranju občin deli poslance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
V poslanski skupini NSi so prepričani, da predlog novele zakona o financiranju občin sledi odločbi ustavnega sodišča in je ustaven. Vili Trofenik (Zares) pričakuje ustavno presojo novele.

V SD pa ocenjujejo, da predlog novele zakona o financiranju občin ne sledi odločbi ustavnega sodišča. Solidarnost za občine s premalo lastnih virov Po besedah poslanca Nsi Martina Mikoliča bodo vse občine s sprejemom tega zakona dobile več finančnih sredstev, in sicer od pol do šest odstotkov več. Poslanec Alojz Sok je napovedal, da bodo v PS NSi novelo podprli. Mikolič je poudaril, da je za NSi pomembna solidarnost, kar je upoštevano v tem predlogu. V zakonu je predvideno oblikovanje solidarnostnega sklada, v katerega se bo steklo 30 odstotkov primernega obsega sredstev, kar se bo razdelilo med občine, ki z lastnimi viri ne bodo pokrivale primerne porabe. Prav tako poslanec Franc Pukšič (SDS) meni, da že veljavni zakon ni nikomur nič odvzel, novela pa še v večji meri upošteva ustavno določilo o solidarnostni izravnavi.

"Vlada je naredila zelo veliko"

Kot še eno pomembno rešitev v noveli je Mikolič omenil omejevanje zadolževanja. S tem, ko vlada občinam omogoča, da za odplačevanje glavnic in obresti v tekočem letu namenijo šest odstotkov proračuna, po poslančevih besedah podpira dolgoročno zadolževanje občin. Novela pa po njegovih besedah občinam omogoča tudi najem likvidnostnih kreditov za financiranje projektov, financiranih z evropskimi sredstvi.

"V poslanski skupini NSi trdimo, da je vlada do sedaj naredila zelo veliko za slovenske občine," je dejal Mikolič. Zasluge za to pa v poslanski skupini pripisujejo ministru za lokalno samoupravo Ivanu Žagarju in ministru za finance Andreju Bajuku.

Trofenik pričakuje ustavno presojo novele

Predlog novele zakona o financiranju občin razen nekaj malega na področju investicij in zadolževanja ne prinaša novih vsebin v smislu kvalitete, je ocenil poslanec Zares Vili Trofenik. Predlagatelji poskušajo po njegovem izigrati odločbo ustavnega sodišča, zato je prepričan, da bo predlog "napaden" pred ustavnim sodiščem.

"Novela ima štiri glavne pomanjkljivosti" Opozoril je na štiri glavne probleme predloga novele zakona o financiranju občine. To so ustrezni finančni viri, sofinanciranje investicij, zadolževanje in ekološke takse. Poslanec Zares je ocenil, da novela ohranja obstoječe stanje. Ta zakon naprej trmasto prerazporeja sredstva v korist podeželja, meni Trofenik in predvideva, da bo ponekod preveč denarja, v nekaterih institucijah pa bo razvoj zastal

SD: Pri financiranju občin se ohranja državni centralizem

V SD ocenjujejo, da predlog novele zakona o financiranju občin ne sledi odločbi ustavnega sodišča. Kot je v izjavi za javnost zapisal poslanec SD Bojan Kontič, se ohranja državni centralizem. Sistem, ki temelji na odstopljenih virih, po njihovo pomeni odvisnost občin od sredstev državnega proračuna. Hkrati se ohranja uravnilovski pristop, meni Kontič. Namesto, da bi predlagatelj v celoti upošteval odločitev ustavnega sodišča, je po mnenju poslanca precejšen del svoje pozornosti namenil zadolževanju lokalnih skupnosti.

"Vlada naj občinam omogoči čim višji nivo finančne samostojnosti" "Pri obravnavi tega predloga je nujno ponovno izpostaviti, da odstopljene vire ni mogoče šteti kot lastne vire občin," je zapisal Kontič. Vlada bi morala po njegovem mnenju določiti tak sistem financiranja lokalne samouprave, ki bo zagotovil čim višji nivo finančne samostojnosti. Finančna samostojnost pa temelji na samofinanciranju občine, ki zahteva, da del finačnih virov izvira iz lastnih davkov in drugih dajatev, ki jih lokalna skupnost določi samostojno znotraj zakonskih okvirov, je pojasnil.

"Zavedamo se, da zaradi razvojnih razlik ni mogoče zagotoviti zakonske ureditve, ki bi omogočila popolno samofinanciranje vseh lokalnih skupnosti," je zapisal poslanec SD. Zato je po njegovih besedah treba zagotoviti solidarnost znotraj sistema, ki pa ne sme pomeniti, da je odgovornost za financiranje v celoti prenesena na državo.

Strokovni svet Socialnih demokratov za lokalno samoupravo in regionalizem bo predlagane spremembe in dopolnitve zakona o financiranju občin obravnaval prihodnji četrtek.