Četrtek,
16. 8. 2012,
6.35

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 16. 8. 2012, 6.35

8 let, 5 mesecev

Po mesecu dni konec sodnih počitnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Po mesecu dni se zaključujejo letošnje sodne počitnice. Te trajajo mesec dni, ponavadi od 15. julija do 15. avgusta, kot je bilo tudi letos.

Prve obravnave so razpisane že danes, so pa nujna sojenja, denimo nekdanjemu predsedniku uprave Merkurja Binetu Kordežu ali roparjem zlatarne v Šiški, potekala tudi v času enomesečnega sodnega premora.

Procesni roki začnejo teči danes Sodišča v času sodnih počitnic niso vročala sodnih pisanj, procesni roki pa niso tekli. Če je bilo v tem obdobju kljub temu vročeno sodno pisanje, začnejo procesni roki teči danes. V času sodnih počitnic je sicer nemoteno potekalo vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov ter predlogov za izvršbo preko Centralnega oddelka za verodostojno listino, vendar se sklepi strankam niso vročali, razen v zadevah zavarovanja.

Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik naj bi se zaključilo do konca novembra S koncem sodnih počitnic se tako na sodišča vračajo tudi odmevnejša sojenja. V začetku septembra se na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljuje sojenje v zadevi Patria, še pred tem pa bo na zatožno klop ponovno sedlo 17 obtoženih v zadevi Balkanski bojevnik. V zadevi Balkanski bojevnik naj bi se sojenje zaključilo do konca novembra, ko bo minilo dve leti od vložitve obtožnice. Po zakonu o kazenskem postopku se pripor zoper obtožene odpravi, če sodba v tem času ni izrečena.