Četrtek,
20. 12. 2012,
13.37

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2012, 13.37

8 let, 5 mesecev

Plače v javnem sektorju bodo januarja zamudile. Štrukelj: To je škandalozno. (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
"Zdi se, kot da je minister na maščevalnem pohodu, saj za zamudo s plačilom nima nikakršne zakonske podlage," je Branimir Štrukelj ocenil napoved o šestdnevnem zamiku januarskih plač.

Vlada je danes sprejela uredbo, ki določa pravila začasnega financiranja proračuna v prvem četrtletju. Z uredbo se določajo sredstva, ki jih imajo proračunski uporabniki na voljo v prvih treh mesecih leta 2013, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Janez Šušteršič. "Oni sami vedo, kaj lahko financirajo in česa ne," je dejal in dodal, da ni vlada tista, ki bi narekovala, katere projekte naj se ustavi. Sredstva bodo najprej šla za plačilo zakonskih obveznosti Proračunski uporabniki bodo morali namreč najprej zagotoviti sredstva za plačilo zakonskih obveznosti in pravic, kot so denimo socialne pravice. Kjer zakonske podlage ni, pa bodo treba porabo prilagoditi - to velja za projekte, investicije, javna naročila, črpanje evropskih sredstev,... V tem času ne bo objave javnih naročil V tem času zagotovo ne bo objave kakšnih javnih naročil, ki so bila predvidena, je dejal Šušteršič in menil, da bo to pomenilo velik problem predvsem za gospodarstvo. Plače bodo zamudile, novih pogodb o zaposlitvi se ne sme sklepati Uredba med drugim določa, da se v času začasnega financiranja ne sme sklepati novih pogodb o zaposlitvi oz. podaljševati izteklih se pogodb. Javni uslužbenci bodo decembrske plače prejeli 10. in ne že 4. januarja. Vlada je določila tudi, za koliko se lahko država v tem času zadolži, in sicer do višine izplačil glavnic, kvota za poroštva pa je določena v eni četrtini celoletne. Višina povprečnine za občine se znižuje na 536 evrov na prebivalca, kot je bilo dogovorjeno s skupnostmi občin.

Štrukelj: Vlada si ne zasluži biti več vlada "To se mi zdi popolnoma škandalozno," se je na Šušteršičevo napoved odzval predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) Branimir Štrukelj. "Zdi se, kot da je minister na maščevalnem pohodu, saj za zamudo s plačilom nima nikakršne zakonske podlage," je povedal za dnevnik.si.

Dodal je, da se želi minister Šušteršič maščevati za vložitev pobude za referendum, krivdo pa prikazati na sindikalni strani. "Ne zaveda pa se, da s tem kaže na popolno nesposobnost obvladovanja zadeve," je dejal in še dodal, da so ta vlada zaradi nesposobnosti in destruktivnosti ne zasluži več biti vlada.

Ščernjavič: Minister za finance spet grozi Predsednik sindikata Pergam Janez Posedi, je za Planet Siol.net povedal, da gre za "dokaj nedomišljeno potezo". "Težko je ugotoviti kaj je razlog za to. Ocenjujem, da bo povzročila precejšnje težave, pa ne ravno javnim uslužbencem, ampak bančnim inštitucijam in vsem ostalim," je dejal.

Dodal je še, da težko ocenjuje posledice takega sistemskega pristopa, je pa pojasnil, da imajo v javnem sektorju, različni zavodi, različne datume. Nekaterim se tako po njegovih besedah lahko zgodi, da bodo plače dobili prej, če bo tako formulirano. "Ni to enotno v javnem sektorju. Treba bo pogledati kako je uredba napisana," je sklenil Posedi.

"To, kar je napovedal minister za finance Janez Šušteršič, razumemo kot dodatno grožnjo oziroma prilivanje bencina na ogenj, ki že plamti," pa pravi vodja druge pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič.

Dodaja, da je nesprejemljivo, ker minister ignorira pozive sindikatov, da se vlada začne pogovarjati. "Ministra Šušteršiča spet pozivamo, da se usedemo za isto mizo. Mi smo se pripravljeni pogajati," je za Finance poudaril Ščernjavič.