Sobota,
6. 4. 2013,
8.39

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 6. 4. 2013, 8.39

8 let, 5 mesecev

Pikalo: Prednost demokracije je, da prideš in greš

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je priznal, da situacija v državi ni rožnata in da denarja manjka. A poudarja, da je moč nekatere stvari popraviti brez finančnih vložkov.

O ministrski funkciji pa je minister za izobraževanje, znanost in šport ter politolog Jernej Pikalo v pogovoru za Večer povedal, da je minister začasna služba in da je prednost demokracije, da prideš in greš.

Nezadovoljen z združevanjem šolskih zavodov Med projekti svojega predhodnika, s katerimi ni zadovoljen, je izpostavil združevanje šolskih zavodov. Na vprašanje, ali bo te projekte ustavil, pa je dejal, da dokončnega odgovora še nima in da mora odgovore podati stroka. Pomembno se je obnašati racionalno, a treba je oceniti tudi stroške in koristi, je poudaril.

Podelitve koncesij javnim visokošolskim zavodom bodo pregledali Zato ni nujno, da bodo vsi projekti, ki jih je začela prejšnja vlada, tudi zaključeni. Med drugim je napovedal revizijo postopka zadnje podelitve koncesij javnim visokošolskim zavodom. Kot je dejal, je naročil, da je treba pregledati, ali so bili postopki formalnopravno izpeljani korektno.

Komentiral je tudi razmere na mariborski univerzi in dejal, da je rektorja Danijela Rebolja prosil, naj se drži delovnopravne zakonodaje. "Če je nekdo zaposlen na fakulteti, ki je v slabšem položaju, ne sme biti diskriminiran v primerjavi s tistim, ki je zaposlen na fakulteti v boljšem položaju," je še poudaril.

"Razvojnega preboja države brez šolstva in znanosti ne bo" Sam se sicer lahko trudi zagotoviti več denarja za šolstvo in znanost, pri čemer meni, da se kolegi iz vlade zavedajo, da razvojnega preboja države brez šolstva in znanosti ne bo. A izpostavlja, da sta šolstvo in znanost tako velika sistema, da je treba misliti za deset let naprej in gasilske akcije niso mogoče.

O šolninah za zdaj ne razmišlja Na vprašanje, "kje vzeti", pa odgovarja: "Vprašati morate finančnega ministra." Razporeditev denarja je vprašanje prioritet, je dodal in zagotovil, da o šolninah za zdaj ne razmišlja.

"Ne bomo delali brez dogovora s socialnimi partnerji" Napovedal je tudi usklajevanje s šolskimi sindikati. "Ne bomo delali brez dogovora s socialnimi partnerji in za nas so oni pomembni partnerji. Prav tako ne bomo nikogar žalili," je zagotovil. Od sindikalne strani pa pričakuje dialog.

Slovenija ni država plagiatorjev Zanikal je, da bi bila Slovenija država plagiatorjev, čeprav priznava, da gre v zadnjem času, z razvojem interneta in podatkovnih baz, za vedno bolj akuten problem. Dodal je, da gre tudi za vprašanje etike, akademske poštenosti, ne samo zakonskih določil.

O tem, zakaj je SD vstopila v vlado, pa je povedal, da je vprašanje, ali bi predčasne volitve prinesle enaka razmerja ali spremenjena.

Ulica "sijajen korektiv za delo" Komentiral je tudi proteste. Ulica se mu zdi "sijajen korektiv za delo". "Politik se začne zavedati, da ne dela za aparat, ampak da mora biti njegovo delo za ljudi. Opozorilo, da bo nekdo kritično pričakal odločitve, in zaradi tega so te včasih malo bolj premišljene, kot bi bile sicer," je dodal Pikalo, ki se je tudi sam udeležil ene od vstaj.