Četrtek,
28. 2. 2013,
15.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor Alenka Bratušek Janko Veber vlada

Četrtek, 28. 2. 2013, 15.46

8 let

Pahor od vlade pričakuje ukrepe za oživitev gospodarske aktivnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odločitvi za izvolitev Janka Vebra za predsednika DZ in Alenke Bratušek za predsednico vlade po mnenju predsednika Boruta Pahorja "vzbujata upravičeno upanje, da smo na koncu politične negotovosti".

Ta politična negotovost je po mnenju predsednika države Boruta Pahorja Slovenijo pestila vse od začetka tega leta. Čvrsta podpora novi predsednici vlade vzbuja tudi "upanje, da bo vlada oblikovana čim prej in da bodo s tem dokončno vzpostavljene stabilne politične razmere v državi", je Pahor dejal v izjavi za medije ob robu obiska Gospodarske zbornice Slovenije. Glede na razpravo v DZ Pahor od vlade pričakuje ukrepe za oživitev gospodarske aktivnosti.

Kot pravi, kljub različnim prizadevanjem vlad v času trdovratne gospodarske, finančne pa tudi moralne krize "še vedno z zaskrbljenostjo ugotavljamo nadaljnje krčenje gospodarskih aktivnosti". Po njegovem mnenju pa smemo glede na sredino razpravo v DZ pričakovati, da bodo ukrepi za ponovno oživitev gospodarske aktivnosti in posledično zmanjšanja brezposelnosti osrednji del prizadevanj nove vlade.

Potrebna je politična in programsko homogena vlada ter trdna politična večina Izkušnje vlad v času krize pri nas in drugod v Evropi ter po svetu so pokazale, da razmere za tak napor terjajo politično in programsko homogeno vlado ter trdno politično večino v parlamentu, pojasnjuje Pahor. Po njegovem prepričanju je enako pomembno, da "se oblikuje mestoma širše politično soglasje okrog vprašanj, ki zahtevajo dvotretjinsko večino v parlamentu ali širše politično ter družbeno razumevanje nujnosti in potrebnosti rešitev, praviloma reform za izhod iz krize".

"Dovolim si misliti, da so trije dogovori vseh voditeljic in voditeljev parlamentarnih strank glede treh zapletenih, a dolgoročno pomembnih tem, ki smo jih dosegli sredi februarja letos na sestanku pri meni, pomembna garancija za njihovo uveljavitev ne glede na spremembo oblasti," je prepričan Pahor. Če bodo voditelji strank tudi v prihodnje ocenili potrebnost in koristnost takih dogovorov, bo Pahor, kot pravi, storil vse, kar je v njegovi moči, da jih bodo v korist države in ljudi tudi dosegli.

Poslanci so namreč v sredo na izredni seji DZ izglasovali vodjo PS Alenko Bratušek za novo mandatarko in s tem konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše. Pred tem so za novega predsednika DZ izvolili Janka Vebra iz SD.