Petek,
18. 7. 2008,
14.44

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 18. 7. 2008, 14.44

7 let

Pahor: Nujne so konceptualne spremembe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Predsednik SD Borut Pahor meni, da se ta vlada lahko pohvali z nekaterimi uspehi. Vendar pa mora priznati tudi nekaj neuspehov.

Tako se je Pahor odzval na na oceno koalicije, ki je predstavila svoje delo v iztekajočem se mandatu. "Med nami je razlika v oceni ovir na poti do cilja" "Tako kot vse vlade v tranziciji tudi ta pušča zadovoljivo dediščino, a hkrati tudi kali prihodnjih težav," opozarja Pahor. Med SD in SDS obstaja temeljna razlika v oceni ovir na poti do ciljev, ki so sicer skupni: bolj solidarna in konkurenčna Slovenija, so sporočili iz SD. Socialni demokrati so zato prepričani, da so nujne konceptualne spremembe, ki bi Slovenijo uspešneje vodile v krog najbolj razvitih in solidarnih držav.

Med uspehi tega mandata Pahor izpostavlja uspešno izvedeno davčno reformo, čeprav so nekatere olajšave, ki jih vlada uvaja v zadnjih časih, v nasprotju s konceptom te reforme.

"Taka gospodarska rast ima nekaj negativnih vidikov" Nadalje omenja visoko gospodarsko rast, ki je bila delno pogojena z ugodno konjunkturo in ki ima sicer tudi nekaj negativnih vidikov, saj so jo poleg zunanjih dejavnikov poganjale predvsem investicije z delovno silo z nizko dodano vrednostjo. Poudarja pa tudi plačno politiko, ki "sicer nosi tudi kali prihodnjih težav, posebej zaradi dogovora o plačni politiki v javnem sektorju".

"Tudi inflacija je posledica zunanjih dejavnikov" Med neuspehi Pahor navaja visoko inflacijo, ki pa je po njegovem mnenju podobno kot visoka gospodarska rast deloma posledica zunanjih dejavnikov. A je vlada po mnenju prvaka SD k njej prispevala, ker se ni hotela odreči visoki gospodarski rasti.

"Vlada bi lahko reformirala strukturo proračunsakih izdatkov" Nadalje Pahor omenja neuspeh reforme strukture proračunskih izdatkov, čeprav je imela vlada zelo ugodne pogoje, ker je imela zaradi ugodne konjunkture visoke prihodke. Kot neuspeh izpostavlja tudi odsotnost koncepta na področju javnih služb, posebej na področju zdravstva in visokega šolstva, so še sporočili iz SD.