Petek,
4. 1. 2013,
12.40

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 4. 1. 2013, 12.40

8 let, 5 mesecev

Pahor naj bi za varuhinjo človekovih pravic predlagal Vlasto Nussdorfer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Tudi drugi dan posvetov predsednika republike Boruta Pahorja ni prinesel odločitve o kandidatu za varuha človekovih pravic. Jasno je le, da je Miro Cerar zavrnil Pahorjevo ponudbo za kandidaturo.

Po poročanju 24ur.com, naj bi predsednik republike Borut Pahor za novo varuhinjo človekovih pravic predlagal vrhovno državno tožilko Vlasto Nussdorfer.

Že po včerajšnjih posvetih se je izkazalo, da nihče od 26 prijavljenih kandidatov nima dvotretjinske podpore med parlamentarnimi strankami. Miro Cerar je danes za Planet Siol.net potrdil, da ga je predsednik pozval k razmisleku o kandidaturi. "Zagotovil sem mu, da bom danes podal svoj odgovor. Zdaj čakam, da me kontaktira."

Cerar bo rajši aktiven državljan Pred tem Cerar ni želel govoriti o svoji odločitvi, ko pa je Pahorju sporočil svojo odločitev, nam je dejal: "Štejem si v čast, da mi je predsednik republike dal pobudo. Odločil sem se, da kandidature ne sprejmem, ker menim, da lahko v prihodnjih letih k človekovim pravicam in širše v družbi pomagam v večji meri kot profesor, svetovalec za ustavna vprašanja v državnem zboru in predvsem kot aktivni član civilne družbe."

V uradu predsednika republike imen kandidatov, ki se pojavljajo v javnosti, ne komentirajo.

Battelli in Göncz zaupata predsednikovi presoji Pahor je danes sprejel poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti, Roberta Battellija in Laszla Göncza, ki sta v izjavi novinarjem po posvetu o kandidatih za varuha dejala, da se o konkretnih imenih niso pogovarjali. Oba sicer zaupata predsednikovi presoji in bosta predvidoma podprla kandidata, čigar ime mora Pahor v državni zbor poslati do 10. januarja.

Pahorjeva iskrenost Lazslo Göncz je dejal, da je vprašanje kandidature za varuha v celoti odprto. "Predsednik je iskreno priznal, da od predlaganih kandidatov nihče ni dobil tolikšne podpore, da bi to lahko bila podlaga za oblikovanje predloga, zato nedvomno išče neke rešitve, a se o imenih nismo pogovarjali."

Kdo ogroža človekove pravice? Battelli je na novinarsko vprašanje o Cerarjevi kandidaturi dejal, da ne ve, koga je predsednik nagovoril. Ker se o tem niso pogovarjali, se do Cerarja ne more opredeliti. In kakšen bi moral biti kandidat za varuha? "Človekove pravice strukturno ogrožajo aparati države. Upam, da bo imel predsednik pri izbiri v vidu osebnost, ki te mehanizme pozna in ve, kako se potem s tega vidika tudi dejansko zaščitijo."

Tudi manjšinca za Jorga Kristijana Petroviča Poslanca manjšin bosta sicer za namestnika predsednika računskega sodišča podprla kandidaturo Jorga Kristijana Petroviča.

Čebašek Travnikova se poslavlja konec februarja Zdajšnji varuhinji Zdenki Čebašek Travnik se mandat izteče 21. februarja, za izvolitev ombudsmana pa je na tajnem glasovanju potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev, torej najmanj 60 glasov.