Torek,
18. 11. 2014,
16.12

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 18. 11. 2014, 16.12

8 let, 5 mesecev

O Predaličevih odložnih pogojih bo odločal DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Državna volilna komisija bo obvestila DZ, da ima Božo Predalič pravico do prevzema mandata kot nadomestni poslanec. Z odložnim pogojem se vsebinsko niso ukvarjali.

Ob tem državnemu zboru predaja vso dokumentacijo, saj se sami z odložnim pogojem Predaliča vsebinsko niso ukvarjali, pravi namestnik predsednika državne volilne komisije (DVK) Peter Golob. Menijo, da mora DZ presojati, ali je tak prevzem mandata mogoč.

Člani DVK so namreč znova razpravljali o zapletih pri iskanju nadomestnega poslanca, ki bi v DZ nadomestil predsednika SDS Janeza Janšo. Predalič, ki ima pravico do poslanskega mandata, je DVK obvestil, da bo mandat prevzel z dnem, ko bodo končani pravni postopki glede Janševega mandata na ustavnem sodišču in še to le, če bo nezakonit odvzem mandata potrdilo tudi ustavno sodišče.

Za Predaličem na vrsti Robert Hrovat DVK je danes obravnavala Predaličevo obvestilo in odločala o postopku ob zamenjavi poslanca. Kot je članom DVK uvodoma pojasnil Golob, gre pri Predaličevem obvestilu za "nekakšen prevzem mandata z odložnim pogojem". Ker pa DVK, kot je poudaril, ne potrjuje in ne odvzema mandatov, je predlagal, da se vsa dokumentacija pošlje državnemu zboru. "Kakršnakoli naša odločitev bi namreč lahko imela hude posledice bodisi za Janšo, bodisi za Predaliča, bodisi za njegovega naslednika, ki pa je Robert Hrovat," je dodal.

Na DVK se je sicer tudi danes obrnil predstavnik liste SDS na parlamentarnih volitvah Drago Zadergal in ponovil stališče, da DVK ne bi smela nadaljevati postopka iskanja nadomestnega poslanca. Golob mu je odgovoril, da je že razprava na pretekli seji DVK pokazala, da večina takemu predlogu ni bila naklonjena. Po njegovem mnenju DVK ne sme zavlačevati postopka in mora zadevo "poslati naprej, saj tako opravlja svoje delo".

Član DVK Miha Klun pa je vnovič izpostavil dilemo, ali ima DVK sploh ustrezno pravno podlago, da izpelje postopek iskanja nadomestnega poslanca. Predlagal je, naj DVK postopek glede ugotavljanja, kateri poslanec bi nadomestil Janšo, prekine do rešitve vprašanja pred ustavnim sodiščem. A je večina članov DVK tak predlog zavrnila.

DZ naj presodi ali je tak odložni pogoj mogoč Na koncu je DVK sklenila obvestiti DZ, da je pravica do prevzema preostanka poslanskega mandata prešla na Predaliča, vso dokumentacijo – vključno s Predaličevim obvestilom DVK – pa bo predala DZ. "Z odložim pogojem Predaliča se vsebinsko nismo ukvarjali. Menimo, da je stvar DZ presojati, ali je tak odložni pogoj mogoč ali ne. Gre pa za unikatno situacijo, ki je zakon izrecno ne predvideva in verjetno bo to tudi stvar spremembe zakonodaje na tem področju," je v izjavi novinarjem po seji DVK še povedal Golob.

Janši je poslanski mandat prenehal 15. oktobra zaradi pravnomočne sodbe v zadevi Patria, na sklep DZ pa se je pritožil na ustavno sodišče. V pritožbi je Janša predlagal tudi začasno odredbo, da se mu do odločitve dovoli opravljanje mandata. Ustavni sodniki so zadevo začeli obravnavati pretekli teden, a še niso sprejeli odločitve – ta naj bi bila ta predvidoma znana ta teden.