Metka Prezelj

Ponedeljek,
28. 5. 2018,
8.28

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

Natisni članek

nevihta vreme toča gasilci

Ponedeljek, 28. 5. 2018, 8.28

5 let, 11 mesecev

Nevihte so mogoče prav vsak dan

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27
Nevihtni oblak nevihta | Foto Simon Kavčič

Foto: Simon Kavčič

V nedeljo zvečer so neurja marsikje povzročala nevšečnosti, ponekod je padala tudi toča. Gasilci so imeli predvsem veliko dela s črpanjem vode iz stanovanjskih objektov. V trenutnem položaju so nevihte mogoče prav vsak dan, bolj ko je toplo, večja je možnost za nastanek neviht. Pričakujemo lahko nalive, morda manjšo točo, večja toča pa je malo verjetna.

Vsak dan je še vedno verjetnost za nastanek popoldanskih neviht. V višinah je še vedno hladen zrak, nad večjim delom Evrope vztrajajo višinski vrtinci, dnevno pregrevanje pa povzroča še dodatno nestabilnost, zato se bodo še naprej sprožale nevihte, nam je povedal Luka Ravnik, dežurni prognostik na Arsu.

V hribovitih delih nevihte že dopoldne, sicer bolj popoldne in zvečer

Kot kaže, bodo sprva nevihte bolj v hribovitih predelih, potem pa čez dan tudi drugod, lahko se pojavijo tudi v večernem času.

"Začelo pa se bo že v popoldanskem času, čeprav pravkar na radarski sliki vidim, da se je začel nad Pohorjem že v dopoldanskem času razvijati neki sistem. Hribi so potencialno prej prožilci neviht, drugje pa potem prek pregrevanja nastanejo malce kasneje," pravi Ravnik.

Jutri in v sredo temperature tudi do 30 stopinj Celzija

Tudi jutrišnji dan in v sredo bo podobno. Jutra bodo lahko ponekod bolj oblačna, sicer pa se bodo pojavljale meglice in nizke oblačnosti kot ostanek konvekcije ali neviht prejšnjega dne.

Temperature bodo visoke, nekje med 25 in 30 stopinjami Celzija. Na Primorskem bodo lahko temperature višje tudi na račun šibkega vzhodnega vetra, kar velja bolj za področje Vipavske doline.

Bolj ko je toplo, večja je možnost neviht

Nekje od srede je smer vetra bolj zahodna in bodo temperature okoli 29, morda ponekod na vzhodu tudi do 30 stopinj Celzija. Ostalo bo toplo, kako toplo, pa je odvisno od oblačnosti, pravi Ravnik.

V trenutni situaciji je tako, da bolj ko je toplo, večja je možnost nastanka neviht.

"Danes močnega vetra v višinah ni, lahko pa pride z nalivi. Danes pričakujemo predvsem nalive, morda kakšno manjšo točo, večja toča pa je malo verjetna. Vlage je dovolj in nevihte nastanejo, če ni v višinah dovolj vetra, ki bi jih pomikal naprej. Zato so lahko dlje časa nad neko lokacijo in to pomeni, da ves čas na istem koncu dežuje in pride do nalivov," je še pojasnil dežurni prognostik.

Včeraj marsikje dogajanje zelo pestro

Na Gorenjskem so nevihte s seboj prinesle tudi točo in sodro.

Meteorne vode in podrta drevesa povzročala preglavice v več krajih po Sloveniji

Gasilci so imeli tudi preteklo noč polne roke dela. Vodo so iz objekta črpali v Florjanu v občini Šoštanj, v vasi Podjelše je zalilo hlev in shrambo. Meteorno vodo so črpali tudi iz objekta v Spodnjem Brniku pri Cerkljah in v istem kraju še s poplavljenega cestišča.

Na Prisojah v občini Prevalje se je zaradi močnega dežja zamašil potok. Meteorna voda je ogrožala lokalno cesto, zato so gasilci očistili strugo potoka, za večjo sanacijo potoka pa bodo poskrbele ustrezne službe.

V naselju Godič v občini Kamnik so razžagali in odstranili drevo, ki je padlo na regionalno cesto. Podrta drevesa so na cestišču ovirala promet tudi v naselju Zgornji Dolič v občini Mislinja in na glavni cesti v Dobrijah v občini Ravne na Koroškem. Obe drevesi so odstranili dežurni delavci cestnega podjetja VOC.

Nevihta, neurje
Novice Marsikje v Sloveniji huda ura