Ponedeljek,
19. 8. 2013,
20.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2013, 20.18

8 let, 5 mesecev

Mladi brez zaposlitev, pokojninska blagajna pa vse bolj prazna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Mladi v Sloveniji težko pridejo do redne zaposlitve. Bo od novembra, ko stopi v veljavo nov vladni ukrep, drugače? Za enega upokojenca medtem dela le še 1,45 človeka.

Vlada je sprejela ukrep za spodbujanje zaposlovanja mladih, s katerim delodajalce z oprostitvijo plačevanja prispevkov za socialno varnost spodbuja k zaposlovanju iskalcev zaposlitve, ki so mlajši od 30 let.

Skrb vzbujajoči so podatki o razmerju med upokojenci in tistimi, ki vplačujejo v pokojninsko blagajno. Samo od januarja leta 2007 se je število tistih, ki dobivajo pokojnino, povečalo za 60 tisoč oziroma okoli 11 odstotkov.

Vroče poletje, kot kaže, le ni postreglo z novim slovenskim temperaturnim rekordom. Samodejna postaja je res izmerila 40,8 stopinje, na uradnem klasičnem termometru pa so namerili 40,6 stopinje Celzija, kar je ponovitev rekorda iz leta 1950.

V vročinskem valu, ko so padali lokalni temperaturni rekordi, so padali tudi slovenski idoli ter iluzije o pravični in socialni državi, v uredniškem komentarju piše Uroš Urbas.

Cia je umaknila oznako zaupno z dokumentov, v katerih ugotavlja, da nekdanji jugoslovanski predsednik Josip Broz Tito najverjetneje ni bil Jugoslovan, saj naj bi srbohrvaščino govoril s tujim naglasom.

Ob cestah nas spremlja vse več oglasnih panojev. Vozniki svoje poglede še posebej radi usmerjajo v oglase z mičnimi dekleti. Dva strokovnjaka smo vprašali, kako to vpliva na vožnjo.

Zlatka Zahovića je nogometna Evropa spoznala že kot nogometaša, zdaj pa se dokazuje v vlogi športnega direktorja Maribora. Po vstopu v klub leta 2007 je začel osvajati lovorike, tretjič zapored pa bo slovenski prvak igral v skupinskem delu enega izmed evropskih pokalov.