Petek,
7. 12. 2012,
12.38

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 7. 12. 2012, 12.38

8 let, 5 mesecev

Ministrstvo: Nismo pristali na umik standardov in normativov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport pojasnjujejo, da se s sindikati še niso dogovorili za umik določb o normativih in standardih v vrtcih in osnovnih šolah, kot trdijo v Svizu.

So se pa na ministrstvu o standardih in normativih pripravljeni pogajati. Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) so namreč danes sporočili, da je ministrstvo na četrtkovem sestanku pristalo na zahtevo sindikatov na četrtkovem sestanku, da umakne vse določbe o spremembah normativov in standardov v vrtcih in osnovnih šolah iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Izrazili so tudi pričakovanje, da bo pristojni minister Žiga Turk še danes uradno potrdil umik ustreznih določb iz zakona.

"O umiku omenjenih določb iz zakona še ni bilo dogovora" Na ministrstvu pa pojasnjujejo, da so sindikati na sestanku zahtevali, da se iz predloga zakona o uravnoteženju javnih financ občin umaknejo vse določbe, ki se nanašajo na spremembe normativov in standardov v vrtcih. Na MIZKŠ pa so mnenja, da je prav to predmet pogajanj, in ne postavljajo nobenih pogojev za to, ali so to pogajanja v okviru socialnega sporazuma ali ne. Tako o umiku omenjenih določb iz zakona še ni bilo dogovora, so pojasnili.

Ob tem poudarjajo, da je ministrstvo za pravosodje in javno upravo že pred časom v dogovoru z občinami pozvalo tudi MIZKŠ, da pripravi različne možnosti, ki bi pomagale občinam premostiti težko finančno situacijo in zmanjšati stroške. Eden od načinov, ne pa edini, je tudi sprememba standardov in normativov za vrtce.

"Časa za pogovor je še dovolj" "Z besedilom, ki smo ga pripravili, smo seznanili tudi sindikate, s katerimi se želimo, kar ves čas poudarjamo, o morebitnih spremembah tudi dogovarjati," so zapisali. Temu je bil po njihovih zagotovilih namenjen tudi četrtkov sestanek, na katerem je bil sprejet dogovor, da se o normativih in standardih vzgoji in izobraževanju znova pogovarjajo na sestanku prihodnji teden.

Vlada, občine in sindikati bodo morebitne spremembe sprejemali v dialogu, ki že teče. Za dogovor bo čas vse do sprejema zakona v DZ in je odvisen tudi od tega, ali bodo občine, sindikati in drugi našli alternativne možnosti prihrankov, ki bodo za otroke in starše manj boleče. "Ne gre pozabiti, da ta trenutek besedilo zakona ni še niti v vladni proceduri, zato ocenjujemo, da je časa za pogovor še dovolj," so še zapisali na ministrstvu.

V Svizu zgroženi V Svizu pa navedb ministrstva ne sprejemajo in so nad njimi zgroženi. V sindikatu tako ostro protestirajo proti navedbam, da je šlo v četrtek za pogovorni sestanek, ki se bo nadaljeval tudi prihodnji teden, saj je bilo srečanje namenjeno nadaljevanju pogajanj v okviru socialnega sporazuma. Sindikati pa so nadaljevanje pogajanj kategorično pogojevali z umikom vseh določb, ki se nanašajo na spremembe standardov in normativov v vrtcih in osnovnih šolah iz predlaganega zakona za uravnoteženje javnih financ za občine.

"Ko je z današnjim sporočilom za javnost MIZKŠ zanikal v četrtek dogovorjeno, gre pri tem za očitno napoved ministrstva, da bo spremembe normativov in standardov v vrtcih in šolah namesto v socialni sporazum vključilo v zakon in z njim odšlo v državni zbor," opozarjajo v Svizu ter dodajajo, da to pomeni zavestno kršitev stavkovnega sporazuma.

Priprave na izvedbo stavke v vrtcih se nadaljujejo V Svizu so tako ponovili, da bodo v ponedeljek nadaljevali z že napovedanimi postopki glasovanja o izvedbi stavke v vrtcih, v primeru njenega izglasovanja pa bo sindikalna konferenca predšolske vzgoje nato določila datum izvedbe stavke.

Četrtkovega sestanka pa še niso želeli komentirati v Skupnosti občin Slovenije. Kot so zapisali, so se zavezali, da pred zaključkom pogajanj ne bodo komentirali doseženega.