Sreda,
27. 2. 2008,
13.54

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 27. 2. 2008, 13.54

8 let, 6 mesecev

Mariborsko višje sodišče znižalo sodne zaostanke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Višje sodišče v Mariboru je v zadnjih letih močno znižalo sodne zaostanke, zato ob nadaljevanju takšnega trenda ob koncu leta pričakujejo povsem tekoče obravnavanje zadev.

Po besedah podpredsednika sodišča Branka Reismana, ki do imenovanja novega predsednika trenutno vodi sodišče, je 39 sodnikov, skupaj s 23 predstavniki sodnega osebja in 16 strokovnimi sodelavci lani opravilo ogromno delo. V letu 2008 so v obravnavo prejeli 6920 zadev, od leta prej jim je ostalo 2370 zadev. Skupaj so rešili 7793 zadev, tako da je ostalo nerešenih še 1760 zadev, kar pomeni, da so sodne zaostanke znižali kar za tretjino. Ob sedanjem trendu in ob predpostavki, da ne bo prišlo do nepredvidenih dogodkov, bodo že v letošnjem letu počasi prešli na skoraj povsem tekoče sojenje v razumnem roku. Kakovostno delo sodnikov Kar se tiče kakovosti dela, ki je za sodišče še pomembnejša, je Reisman dejal, da so v lanskem letu na višjem sodišču obravnavali 283 zadev, ki so bile vrnjene z vrhovnega sodišča, od katerih je bilo razveljavljenih le 18 zadev, vse ostale pa so bile potrjene ali deloma spremenjene. Zoper odločitve višjega sodišča je bilo lani vloženih tudi 16 ustavnih pritožb, a so bile vse po vrsti zavrnjene ali zavržene, kar po njegovem prav tako izkazuje dobro delo sodnikov.

Na sodišču ni "rdečih sodnikov"

Sicer pa je povprečna starost višjega sodnika na njihovem sodišču 52 let, zato zavrača očitke nekaterih politikov, da na sodiščih sodijo rdeči sodniki. Kot je dejal, so namreč vsi fakultete zaključevali tik pred osamosvojitvijo Slovenije, kot višji sodniki pa so bili praviloma imenovani v času, ko je že dovolj dolgo delovala sedanja država.