Četrtek,
1. 10. 2009,
9.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 10. 2009, 9.34

8 let

Kresalova in Kapun izpostavila skrb za varnost starejših v prometu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Notranje ministrstvo in policija posvečata posebno pozornost varnosti starejših v prometu, je ob festivalu za tretje življenjsko obdobje dejala ministrica Katarina Kresal.

Vodja prometne policije Ivan Kapun opozarja, da starejši v prometu največ nesreč povzročijo zaradi slabega psihofizičnega stanja. Na naših cestah je letos umrlo 31 starostnikov. Ministrstvo za notranje zadeve se po besedah Kresalove zaveda pomena skrbi za varnost starejših, zato na tem področju izvajajo tudi veliko preventivnih programov. "Prav bi bilo, da je tretje življenjsko obdobje prijetno, vendar ne more biti, če ni tudi varno," je poudarila na stojnici policije v Cankarjevem domu.

Kot je pojasnila, so imeli na ministrstvu tudi sestanek s predstavniki društva upokojencev, ki so sporočili, da so zadovoljni s preventivnim delom policije ter z obveščanjem o potencialni nevarnosti v prometu. Želijo si še več sodelovanja, pravi ministrica, zato so se dogovorili tudi za dodatne akcije in možnosti obveščanja starejših, kako naj bo njihovo življenje bolj varno.

Kapun: Starostniki naj za svojo varnost poskrbijo sami Vodja sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi Ivan Kapun je opozoril, da imajo vozniki sicer določene obveznosti, ki pa jih velikokrat ne spoštujejo, zato naj starostniki za svojo varnost v prometu poskrbijo sami in se tako izognejo konfliktnim situacijam. Svetuje jim, naj se kot udeleženci na cesti oblačijo v svetlejša oblačila, ob prečkanju ceste pa naj se ustrezno prepričajo o varnosti. Vozniki se morajo sicer po njegovih besedah ustaviti, a včasih zaradi okoliščin na cesti to ni mogoče.

Kapun je izpostavil pogostnost prometnih nesreč, v katerih so udeleženi starejši, velikokrat pa so po njegovih besedah tudi povzročitelji. V letošnjem letu je tako na slovenskih cestah življenje izgubilo že 31 starostnikov nad 65 let, pri čemer vzrok prometnih nesreč v večini ni bila objestnost, ampak nepazljivost starejših.

Starostniki v 20 odstotkih povzročitelji nesreč kot pešci Najpogosteje je vzrok nesreče na strani voznikov. Ob tem Kapun poudarja, da so starostniki kar v 20 odstotkih povzročitelji prometnih nesreč kot pešci, v ostalih primerih so kolesarji, vozniki ali sopotniki. "Imamo sicer službe, ki spremljajo zdravstveno stanje voznikov, a morajo biti starejši sami dovolj samokritični, da presodijo, kdaj ne smejo več voziti avtomobila," je opozoril vodja sektorja prometne policije.

Na današnji stojnici ob začetku festivala za tretje življenjsko obdobje policija tudi opozarja starejše občane na nevarnosti, ki jim prežijo v prometu ter jim tudi praktično svetuje, kako se jim izogniti.

Na festivalu tudi o solidarnosti in prostovoljstvu Na tridnevnem 9. festivalu za tretje življenjsko obdobje, ki se je začel v sredo, bodo danes med drugim obravnavali tudi solidarnost in prostovoljstvo med ljudmi v recesiji. Na plenarnih predavanjih bodo spregovorili tudi o tem, kako doživljajo recesijo starejši in o pomoči države posameznikom in družinam. Na okroglih mizah bodo odprli vprašanja prostovoljskega zakona, sodelovanja nevladnih organizacij za učinkovitejšo pomoč v recesiji in lokalne interdisciplinarne koordinacije.

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar bo kot častni pokrovitelj 9. srečanja pevskih zborov društev upokojencev Slovenije, ki bo v okviru festivala potekalo danes, skupaj s predsednico Zveze društev upokojencev Slovenije Matejo Kožuh Novak povabil na sprejem ob svetovnem dnevu starejših. Organizatorja festivala, ki bo do petka potekal pod geslom Za strpno in socialno sožitje vseh generacij, sta Zveza društev upokojencev Slovenije in Zveza za tehnično kulturo Slovenije, je objavljeno na spletni strani festivala.