Torek,
20. 12. 2011,
16.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 20. 12. 2011, 16.03

8 let

Kdo so novi poslanci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Objavljamo kratke biografije vseh novoizvoljenih poslancev v novem sklicu Državnega zbora.

Lista Zorana Jankovića - Pozitivna Slovenija Borut Ambrožič Rojen je bil 8. januarja 1970. Je magister pravnih znanosti s področja delovnega prava, socialne varnosti in varstva okolja. Poklicno kariero je razvijal na področju marketinga in družbene odgovornosti. Od leta 2009 je dejaven na področju zdravstvenega varstva kot zastopnik pacientovih pravic na območju Maribora, Ptuja, Lenarta, Ormoža in Slovenske Bistrice.

Dragan Bosnić Rojen je bil 1958 v Srbiji. Diplomiral je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Od leta 1983 je zaposlen na Prvi Gimnaziji Maribor kot profesor biologije. Že vrsto let sodeluje z vrhunskimi športniki in je bil tudi udeleženec ZOI v Vancouvru.

Alenka Bratušek Rodila se je v Celju, kjer je končala tudi srednjo naravoslovno matematično šolo. Študij je nadaljevala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, leta 2006 pa magistrirala. Zaposlena je na ministrstvu za finance, zadnjih šest let kot direktorica direktorata za proračun.

Renata Brunskole Rodila se je 25. aprila 1970 v Novem mestu, je diplomirana ekonomistka, specialistka poslovne ekonomije. Sedemnajst let je delala v banki na različnih področjih, vse do vodje poslovalnice. Je poslanka državnega zbora, postala je prva županja v zgodovini Metlike in Bele krajine. Zdaj že drugi mandat vodi občino Metlika.

Jerko Čehovin Ekonomist, upokojeni podjetnik iz Postojne, je vso svojo poklicno pot posvetil delu v turizmu. Opravljal je vrsto funkcij v gospodarski zbornici, organih Zavarovalnice Triglav, v regijski razvojni agenciji Pivka, v turističnem društvu Postojna in v različnih športnih klubih. Dve mandatni obdobji je bil občinski svetnik. Sedaj vodi Združenje za vrednote NOB Postojna in pokrajinski svet ZZB za Južno Primorsko.

Maja Dimitrovski Diplomantka upravnih ved in podiplomska študentka na Fakulteti za upravo je svojo poklicno pot začela pri osemnajstih letih v Ljubljani, takoj po končani srednji šoli. Ob delu se je vsa ta leta izobraževala in nadgrajevala svoje znanje na različnih področjih v gospodarstvu.

Branko Ficko Rojen v Murski Soboti 29. oktobra 1956, je diplomirani ekonomist. Ves čas deluje v pomurskih podjetjih (Mura, Radenska, Pomurka, Vigros, Panvita) kot vodilni delavec na področju trženja in prodaje, odgovoren za trg Slovenije, držav bivše Jugoslavije in EU.

Lejla Hercegovac Rodila se je 18. septembra 1951 v Rogatici (BiH). Zaposlena je kot zdravnica pediatrinja v otroški ambulanti. Medicinsko fakulteto je končala v Sarajevu ter opravila specializacijo iz pediatrije. Subspecializacijo iz otroške nevrologije in razvojne psihiatrije ter EEG je zaključila v Beogradu, kjer je tudi magistrirala. Izobraževanje akupunkture je končala v Ljubljani in Pekingu, zaključila je tudi izobraževanje iz homeopatije.

Roman Jakič Rojen 1. maja 1967, diplomirani pedagog in profesor sociologije. Leta 1986 je ustanovil in vodil študentsko organizacijo, 1990 pa je bil izvoljen v prvi demokratični parlament RS. Do leta 2004 je vodil parlamentarno pogajalsko delegacijo za vstop Slovenije v EU, vodil delegaciji v parlamentarni skupščini NATO ter Sveta Evrope. Bil je tudi poslanec Evropskega parlamenta. Od leta 2008 je direktor javnega zavoda Šport Ljubljana.

Zoran Janković Rodil se je 1. januarja 1953 v vasi Saraorci pri Smederevu, kjer je preživel otroštvo. Nato se je skupaj z družino preselil v Ljubljano, diplomiral je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Poklicno pot je začel že pred koncem študija leta 1978 na Pošti Slovenije. Leta 1984 je bil imenovan za v.d. direktorja Mercator Investa, od leta 1988 do 1990 je bil podpredsednik SOZD Emona in v.d. generalnega direktorja Emona-VPS, leta 1990 je ustanovil podjetje Electa, katerega direktor je bil do leta 1997. V vrh slovenskega gospodarstva se je povzpel jeseni 1997, ko je bil imenovan za predsednika uprave družbe Mercator, ki jo je vodil do novembra 2005 in v tem času prejel več managerskih priznanj. Oktobra 2006 je bil s skoraj 63-odstotki izvoljen za župana slovenske prestolnice, drugi mandat pa je dobil štiri leta kasneje s skoraj 65-odstotno večino.

Darko Jazbec Rojen leta 1964, študiral je na ljubljanski Medicinski fakulteti, leta 1999 pa je dokončal še specializacijo iz splošne kirurgije. Zaposlen je v Spošni bolnišnici Ptuj. Ukvarja se s kirurgijo poškodb, na tem področju je tudi v pomoč različnim športnim klubom. Je član ESSKA, evropskega združenja športnih travmatologov ter številnih domačih strokovnih društev.

Jožef Kavtičnik Rojen 16. marca 1953, stanuje v Velenju. Je ravnatelj vrtca in šole. Šestnajst let je bil predsednik Športne zveze Velenje, je podpredsednik društva športnih pedagogov Slovenije, predsednik nadzornega sveta OKS, podpredsednik Društva invalidov Slovenije, trener in učitelj.

Janja Klasinc Rojena 20. novembra 1955 v Kopru. Po končanem šolanju je dolga leta delala kot novinarka in urednica v časnikih Delo in Republika, reviji Jana, v času osamosvajanja pa tudi kot dopisnica Dela in RTV Slovenija iz Beograda. Sledilo je delo v državni upravi na področju odnosov z javnostmi in mednarodnih odnosov, pred tremi leti pa je bila izvoljena za poslanko v državni zbor. Je univerzitetna diplomirana novinarka.

Maša Kociper Rodila se je 17. julija 1972 v Mariboru. Je diplomirana pravnica s pravniškim državnim izpitom. Od leta 1996 do leta 2000 je bila zaposlena kot svetovalka v DZ, nato pa v agenciji Pristop. Od leta 2002 je vodja službe za alternativno reševanje sporov na Okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer vodi enega največjih programov mediacij v Evropi. Tudi sama je mediatorka, predavateljica in trenerka mediatorjev.

Tina Komel Rojena v Kranju, stanuje v Kopru, kjer trenutno končuje višjo poslovno šolo. Svojo poklicno pot je začela v Casinoju Portorož, kjer je bila zaposlena kot krupje, nato se je zaposlila na Vzajemni, kjer je opravljala delo komercialistke za pravne osebe. Trenutno je svetovalka za gospodarske družbe na banki v Kopru.

Saša Kos Rojena 1953 v Ljubljani, profesorica, zaposlena v knjižnici kot bibliotekarka. Tri mandatna obdobja je bila članica občinskega sveta Občine Domžale.

Mitja Meršol Rojen 1945, diplomirani novinar, v svojem poklicu je delal več kot 45 let, in sicer na BBC v Londonu, bil je dopisnik Dela iz Velike Britanije, v ZDA, skoraj osem let je bil odgovorni urednik Dela. Je avtor več knjig (med njimi Američani kar tako, Beseda-svet, Dobrodošli v Sloveniji, Študentje na barikadah, Sedma sila).

Gašpar Gašpar Mišič Rojen 24. julija 1966, diplomirani inženir navtike. Delovne izkušnje je pridobival na ladjah dolge plovbe kot poročnik trgovske mornarice. Danes opravlja funkcijo poklicnega podžupana Občine Piran in je medobčinski koordinator večjih projektov.

Janko Möderndorfer Rojen 3. oktobra 1965, je tolmač slovenskega znakovnega jezika, podžupan Mestne občine Ljubljana ter predsednik KK Union Olimpija Ljubljana. V preteklosti si je aktivno prizadeval za to, da imajo gluhi priznano pravico do uporabe slovenskega znakovnega jezika.

Alenka Pavlič Rojena 18. maja 1962 na Jesenicah, po poklicu je inženirka elektrotehnike in univerzitetna diplomirana ekonomistka. Zaposlena je v Intereuropi, kjer je bila več let vodja poslovne enote Ljubljana, sedaj pa je na Jesenicah.

Alojzij Potočnik Rojen leta 1951 v Kropi na Gorenjskem. Zadnji dve leti je poslanec v DZ, kjer je med drugim uspel uveljaviti razlago pravic odpuščenih delavcev, po kateri so jim bile prednostno izplačane odpravnine, povračila in odškodnine.

Stanko Stepišnik Magister znanosti iz vasi Šmiklavž pri Škofji vasi. Zaposlen je bil v podjetju EMO - Orodjarna kot orodjar, tehnolog, konstrukter in direktor. Delo direktorja opravlja še danes. Izkušnje si je nabiral tudi v izobraževalnem procesu kot predavatelj.

Jože Velikonja Rojen 6. maja 1965 v Trbovljah, je univerzitetni diplomirani inženir rudarstva, od leta 1990 zaposlen v Rudniku Trbovlje-Hrastnik. Vodilna dela na rudniku Trbovlje-Hrastnik opravlja od začetka leta 1998. Od leta 2002 vodi izvajanje zapiranja rudnika s poudarkom na prostorsko ekološki sanaciji in kadrovskem prestrukturiranju.

Peter Vilfan Rojen 29. junija 1957 v Mariboru, ekonomski tehnik, športni novinar in komentator. V košarkarski karieri je igral za vrhunske klube v bivši Jugoslaviji, z jugoslovansko reprezentanco osvojil štiri medalje na velikih tekmovanjih, vključno z naslovom svetovnega prvaka. Po osamosvojitvi je bil prvi kapetan slovenske reprezentance, po koncu kariere pa je postal televizijski športni komentator ter mestni svetnik MOL.

Tamara Vonta Rojena 13. decembra 1970, po izobrazbi univerzitetna diplomirana novinarka, pripravlja doktorat iz sociologije. Že v času študija na FDV je novinarsko prakso nabirala na radiu in televiziji. Bila je v ekipi, ki je oblikovala televizijski informativni program 24 ur. V njem je 16 let sodelovala kot novinarka, voditeljica, zadnja leta pa kot urednica oddaje in mentorica mladim kolegom. Je predavateljica in nosilka predmeta na Fakulteti za medije.

Matjaž Zanoškar Rojen 9. oktobra 1951 v Slovenj Gradcu. Po osnovnem in srednjem šolanju je službeno pot začel v gospodarstvu, kasneje pa jo nadaljeval v javni upravi. Že tretji mandat je župan Mestne občine Slovenj Gradec, zadnja tri leta pa je bil tudi poslanec v državnem zboru.

Barbara Žgajner Tavš 35-letna magistrica socioloških znanosti, podžupanja Občine Trbovlje. V mandatu 2004-2008 je bila poslanka državnega zbora. Leta 2011 je bila imenovana tudi v slovensko delegacijo Odbora regij EU.

Melita Župevc Rodila se je 16. junija 1978 v Trbovljah. Diplomirala je iz novinarstva in sociologije kulture ter je magistra znanosti s področja mednarodnih odnosov. Že kot srednješolka je začela delati v lokalnih medijih, v času študija pa je bila novinarka POP TV. Kasneje je delala kot vodja odnosov z javnostmi, med drugih tudi za predsednika republike Danila Türka. Je poslanka v DZ.

SDS Franc Breznik Diplomiral je iz elektronike in ekonomije, končuje podiplomski magistrski študij na Evropski pravni fakulteti. Nazadnje je bil zaposlen v Steklarni Rogaška. Aktivno je sodeloval v vojni za Slovenijo, bil je tudi pripadnik prve častne čete SV. Širši slovenski javnosti je postal znan predvsem po svojem raziskovanju letalske nesreče na Korziki 1981.

Zvonko Černač Rojen je bil v Postojni, po izobrazbi je univerzitetni diplomirani pravnik. Po prvih demokratičnih volitvah je postal član Izvršnega sveta občine Postojna, bil je vodja splošne službe pri podjetju Postojnska jama, pozneje pa v. d. direktorja javnega zavoda Kobilarna Lipica. Do izvolitve v državni zbor leta 2004 je vodil stanovanjski sklad občine Postojna. Je član občinskega sveta občine Postojna in podpredsednik SDS.

Vinko Gorenak Rojen je bil v Zrečah, diplomiral, magistriral in doktoriral je na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Skoraj 30 let je delal na različnih delovnih mestih v policiji, od policista do državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve. Med leti 2005 in 2008 je bil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, prvič pa je bil izvoljen za poslanca na volitvah leta 2008. Na Univerzi v Mariboru je izredni profesor za področje upravljanja varnostnih organizacij.

Ivan Grill Rodil se je v Novem mestu, po izobrazbi je elektroinženir in univerzitetni diplomirani ekonomist. Več kot 20 let je bil zaposlen v Telekomu Slovenije in bil od leta 1997 do leta 2003 pomočnik generalnega direktorja za področje prodaje. Konec leta 2003 je ustanovil svoje podjetje, poleg tega pa je v Novem mestu vodil tudi mednarodno agencijo za iskanje kadrov in zaposlovanje. Leta 2004 je bil prvič izvoljen za poslanca.

Branko Grims Rojen je bil v Kranju, je magister politoloških znanosti. Bil je član prve demokratično izvoljene Skupščine RS. Leta 2004 je bil prvič izvoljen v državni zbor. V mandatu 2008-2011 je bil predsednik parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj.

Eva Irgl Rojena je bila v Šempetru pri Novi Gorici. Gimnazijo je končala v Ajdovščini in se vpisala na Teološko fakulteto v Ljubljani. Še pred študijem je bila voditeljica ene od oddaj razvedrilnega programa na Televiziji Slovenija. Prvič je bila izvoljena za poslanko v Državni zbor leta 2004.

Janez Janša Rojen 17. septembra 1958 v Ljubljani, je univerzitetni diplomirani obramboslovec. V 80-ih letih je bil član ZSMS, pisal kritične članke o stanju tedanje družbe za Mladino in Časopis za kritiko znanosti. Maja 1988 ga je aretirala Služba državne varnosti, čemur je sledil t.i. proces proti četverici. Januarja 1989 je sodeloval pri ustanovitvi Slovenske demokratične zveze (SDZ), bil izvoljen najprej za njenega podpredsednika, nato pa za predsednika sveta stranke. Na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji je bil aprila 1990 na listi SDZ izvoljen za poslanca. Maja 1990 je postal minister za obrambo v prvi demokratično izvoljeni vladi. Na mestu obrambnega ministra je Janša ostal do marca 1994, ko je bil razrešen zaradi afere Depala vas. Janša se je SDS pridružil leta 1992, maja 1993 je bil izvoljen za njenega predsednika in jo vodi še danes. V mandatu 2004-2008 je bil predsednik vlade, v prvi polovici leta 2008 pa tudi predsedujoči Svetu Evropske unije.

Alenka Jeraj Rodila se je v Ljubljani. Najprej je bila zaposlena na Gimnaziji Šentvid, nato je dobrih sedem let na Občini Ig skrbela za področje družbenih dejavnosti. Ob delu študira na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Kot predsednica je vodila podmladek stranke Slovensko demokratsko mladino od leta 2001 do leta 2006, od leta 2009 je predsednica Ženskega odbora SDS. Leta 2004 in 2005, leta 2004 je bila prvič izvoljena za poslanko.

Jožef Jerovšek Rodil se je v Spodnji Novi vasi pri Slovenski Bistrici, diplomiral je na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo. Zaposlen je bil v TGA Kidričevo na delovnih mestih od pripravnika in raziskovalca do tehničnega direktorja. Leta 1996 se je zaposlil na občini Slovenska Bistrica kot vodja oddelka za gospodarstvo in bil istega leta izvoljen za poslanca državnega zbora.

Danijel Krivec Rodil se je na Srpenici, je univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike. Po študiju se je zaposlil na Elektro Primorska, v začetku kot projektant in kasneje investitor. Bil je aktiven udeleženec vojne za Slovenijo in poveljnik Civilne zaščite v Občini Bovec. Od leta 2004 je poslanec, od leta 2002 tudi župan občine Bovec.

Zvonko Lah Rodil se je v Novem mestu, po poklicu je strojni tehnik. Po končani srednji šoli 1976 se je zaposlil v podjetju Trimo Trebnje. V trinajstih letih je opravljal različna dela, od konstruktorja do vodje gradbišč. Leta 1991 se je odločil za pot samostojnega podjetnika. Sedaj je nepoklicni župan že četrti mandat, v letu 2008 je bil kot poslanec izvoljen v DZ.

Tomaž Lisec Rodil se je v Celju, leta 2004 je diplomiral na Fakulteti za družbene vede, trenutno nadaljuje podiplomski študij na Fakulteti za državne in evropske študije v Kranju. Nazadnje je bil zaposlen kot strokovni sodelavec poslanske skupine SDS v državnem zboru. Od leta 2006 je član občinskega sveta občine Sevnica.

Dragutin Mate Rodil se je v Čakovcu, je univerzitetni diplomirani obramboslovec. Leta 1990 se je zaposlil na takratnem republiškem sekretariatu za obrambo. Od leta 1990 do sredine 1991 je delal kot namestnik vodje sektorja za Civilno zaščito, še istega leta je prevzel dela v protiobveščevalnem oddelku v varnostno obveščevalni službi ministrstva za obrambo. Leta 1992 je postal svetovalec za mednarodno sodelovanje v kabinetu ministra za obrambo. Leta 1996 je prevzel dolžnost rezidenčnega vojaškega in letalskega atašeja v Bosni in Hercegovini, po vrnitvi v Slovenijo je postal namestnik direktorja uprave za vojaške zadeve na obrambnem ministrstvu. Leta 2000 je postal vodja kadrovske službe ministrstva za obrambo, nato pa direktor Uprave za obrambo Ljubljana. Od 2004 do 2008 je bil minister za notranje zadeve. Od 2006 do 2007 je bil koordinator priprav in procesa širjenja schengenskega prostora.

Branko Marinič Rodil se je na Janškem Vrhu v Halozah. Po končanem šolanju se je zaposlil na železniški postaji Ptuj v prometno izvršilni službi, nato pa je nastopil z delom državnega uslužbenca - interni revizor prometa in transporta severovzhodne regije. V Mariboru je bil šest let samostojni prodajni predstavnik potniškega prometa, nadaljnja štiri leta pa je opravljal delo vodje prodaje in proizvodnje v potniškem prometu. Poslanec je od leta 2004.

Janja Napast Je absolventka filozofske fakultete. Večino študentskih let je preživela v novinarskih vodah, ko je pričela delati v športnem uredništvu na regionalni televiziji, na Radiu Robin je med drugim dve leti moderirala in pripravljala prispevke, kmalu pa se je zaposlila tudi v družbi za tržno komuniciranje.

Marko Pogačnik Živi v Šenčurju, magistriral je na fakulteti za organizacijske vede v Kranju. Delovne izkušnje je nekaj let pridobival v Avstriji in Italiji, dokler se ni leta 2000 zaposlil v podjetju Jelovica kot direktor maloprodaje. V času od 2005 do 2009 je bil direktor Slovenske odškodninske družbe, nazadnje pa je bil zaposlen kot posebni odposlanec uprave družbe Pozavarovalnica Sava.

Marijan Pojbič Rodil se je v Mariboru, leta 1980 je končal vojaško gimnazijo v Ljubljani. Sprva je delal v gostinstvu kot natakar, nato v tovarni papirja Paloma kot strojevodja, pozneje pa na občini Šentilj kot referent v komunali. Preden je nastopil poslansko funkcijo, je bil samostojni podjetnik in komercialist. Dva mandata je bil občinski svetnik ter član izvršilnega odbora SDS Šentilj.

Mateja Pučnik Prihaja iz Zreč, je profesorica geografije in zgodovine. Poučevala je na OŠ v Zrečah. Od leta 2010 je predsednica medobčinskega ženskega odbora SDS Slovenske Konjice - Vitanje - Zreče, občinska svetnica v občini Zreče in članica sveta zavoda Šolskega centra Slovenske Konjice - Zreče.

Sonja Ramšak Rojena je v Celju, po zaključeni srednji ekonomski šoli leta 1977 se je zaposlila v gospodarstvu, nato pa jo je poklicna pot vodila v javno upravo. Njena zadnja zaposlitev je bila na ministrstvu za obrambo, kjer je delala kot višja svetovalka za koordinacijo kriznega načrtovanja in upravljanja. Leta 2002 je diplomirala na visoki šoli za upravo. Je podpredsednica SDS in mestna svetnica v Mestni občini Celje.

Andrej Šircelj Rodil se je v Ljubljani, leta 1985 je diplomiral na ekonomski fakulteti, leta 2003 pa dokončal magistrski študij na pravni fakulteti v Mariboru. Svojo delovno pot je začel kot učitelj na Srednji ekonomski šoli v Ljubljani, nadaljeval kot vodja prodaje v Iskri, pozneje pa je bil zaposlen kot višji svetovalec na Gospodarski zbornici Slovenije. V mandatu od leta 1992 do 1996 je bil zaposlen na ministrstvu za finance kot svetovalec vlade za področje davkov, kasneje pa je deloval kot direktor področja za davčno in finančno svetovanje v revizijski hiši Deloitte & Touche. Leta 2005 je bil imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade z mandatom na ministrstvu za finance. Nazadnje je bil zaposlen kot svetovalec predsednika uprave v Gorenjski banki Kranj.

Jože Tanko Diplomiral je na biotehniški fakulteti, po končanem študiju se je zaposlil v podjetju Inles, kjer je opravljal vrsto del, od pripravnika do direktorja delniške družbe. Kasneje se je za dve leti zaposlil v zasebni družbi Žaga Stari Log. Leta 1995 je bil izvoljen za župana občine Ribnica, mandat je ponovil še leta 1998. Leta 2000 je bil prvič izvoljen za poslanca, do aprila 2005 je tudi vodja poslanske skupine SDS.

Irena Tavčar Rodila se je v Kranju, je diplomirana upravna organizatorka, njena zadnja zaposlitev je bila v podjetju Viator-Vektor Logistika v Škofji Loki, kjer je delala kot vodja oddelka za registracijo motornih vozil. Leta 2010 je postala občinska svetnica v občini Gorenja vas-Poljane.

Štefan Tisel Rodil se je na Planini pri Sevnici, končal je medicinsko fakulteto in se zaposlil v Zdravstvenem domu Šentjur. Od leta 1983 je zaposlen v Splošni bolnišnici Celje, kjer dela kot specialist urolog. Od julija 1996 do novembra 2000 je v bolnišnici opravljal funkcijo strokovnega direktorja. Leta 2002 je bil izvoljen za župana občine Šentjur, funkcijo župana je opravljal dva mandata. Še vedno je zaposlen v Splošni bolnišnici Celje, poslanec je bil tudi v iztekajočem mandatu.

Romana Tomc Rodila se je v Ljubljani in diplomirala na ekonomski fakulteti. Prvič se je zaposlila na Davčni upravi RS, največji del poklicne poti je bila zaposlena na Gospodarski zbornici Slovenije. V začetku leta 2007 se je zaposlila na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve kot direktorica direktorata za delovna razmerja in pravice iz dela in bila leto dni pozneje na istem ministrstvu imenovana za državno sekretarko. Zadnja tri leta vodi Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije.

Andrej Vizjak Rojen v Brežicah, zaključil je podiplomski študij na fakulteti za elektrotehniko in računalništvo. Njegova prva zaposlitev je bila v tovarni Litostroj v Ljubljani, nato je kot mladi raziskovalec delal na Institutu Jožef Stefan. Leta 1994 se je zaposlil kot inšpektor za delo, v letu 2000 je bil državni sekretar za področje zaposlovanja na ministrstvu za delo. Leta 2000 je bil na volitvah v državni zbor izvoljen za poslanca in bil tudi vodja poslanske skupine SDS. Decembra leta 2004 je bil imenovan za ministra za gospodarstvo, leta 2008 pa ponovno izvoljen v DZ.

Ljubo Žnidar Rodil se je v Celju, po izobrazbi je diplomirani inženir gradbeništva in zaključuje magistrski študij na fakulteti za podiplomske državne in evropske študije. V minulih treh letih je vodil družbo DDC svetovanje, od leta 1998 je župan občine Polzela.

SD Samo Bevk Rojen je 27. avgusta 1956 v Ljubljani. Diplomiral je iz zgodovine in umetnostne zgodovine, po diplomi se je zaposlil v Mestnem muzeju Idrija, nato pa bil več kot osem let ravnatelj tega muzeja. Od leta 1994 do 1997 je bil župan občine Idrija, pozneje pa občinski svetnik. Leta 1996 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora in bil potem še trikrat izvoljen na to funkcijo.

Mirko Brulc Po končani Pedagoški akademiji je delal v vzgoji in izobraževanju, bil 19 let ravnatelj osnovne šole, nato občinski sekretar ZK in dva mandata župan Mestne občine Nova Gorica. Zadnja je leta je bil poslanec DZ.

Andreja Črnak Meglič Rojena je 14. februarja 1955 v Ljubljani, leta 1978 je diplomirala na Fakulteti za sociologijo, politologijo in novinarstvo. V letu 1996 je magistrirala, v letu 2000 pa zaključila doktorski študij. Nato je prevzela mesto načelnice za zdravstvo in socialno varstvo v Mestni občini Ljubljana. Kot predavateljica sodeluje na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici ter na Ekonomski Fakulteti v Ljubljani. V letu 2008 je bila prvič izvoljena v državni zbor.

Matevž Frangež Rodil se je v Mariboru. Delal je kot novinar, kot mladinski in študentski aktivist, bil je tudi podjetnik. Dva mandata je bil mestni svetnik, štiri leta je vodil svetniško skupino stranke SD. Leta 2008 je bil izvoljen za poslanca v državnem zboru.

Matjaž Han Po končani Srednji trgovsko-komercialni šoli v Celju je leta 1992 ustanovil družinsko podjetje, kjer je do leta 2004 opravljal delo direktorja. Leta 2004 je bil prvič izvoljen v državni zbor, leta 2006 je postal tudi župan Radeč.

Srečko Meh Rodil se je 8. avgusta 1943 v Završah. Po končanem šolanju se je zaposlil v Premogovniku Velenje, bil je tudi predsednik Delavskega sveta Elektrogospodarstva Slovenije. Leta 1993 je bil izvoljen za predsednika Izvršnega sveta Skupščine občine Velenje, leto kasneje pa za župana Mestne občine Velenje. Naloge župana je opravljal štiri mandate.

Borut Pahor Rojen je 2. novembra 1963 v Postojni. Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani politolog smeri mednarodne dejavnosti. Svojo poklicno pot je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije, leta 1992 je bil izvoljen za poslanca državnega zbora ter. Leta 1993 je postal podpredsednik Združene liste socialnih demokratov. Za poslanca je bil izvoljen tudi leta 1996. Do aprila je bil podpredsednik parlamenta. Marca 1997 je bil na kongresu ZLSD izvoljen za novega predsednika stranke. Na parlamentarnih volitvah leta 2000 je bil ponovno izvoljen za poslanca in postal predsednik državnega zbora. Junija 2004 je bil na volitvah v Evropski parlament s prednostnimi glasovi izvoljen za poslanca v Evropskem parlamentu. Po zmagi SD na volitvah 2008 je postal predsednik vlade.

Majda Potrata Rodila se je 30. maja 1948 v Celju, na Filozofski fakulteti v Ljubljani je pridobila naziv profesorice slovenščine in ruščine, nato pa še magistrice slovenske književnosti. Bila je predsednica maturitetne komisije za slovenski jezik in književnost. Na volitvah leta 2000 je bila izvoljena v državni zbor. Osem let je bila mestna svetnica, enajst let pa je tudi poslanka v državnem zboru.

Janko Veber Rodil se je 30. julija 1960 v Ljubljani. Je univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva, po diplomi se je zaposlil na kočevski občini, nato pa kot vodja razvoja v podjetju Hydrovod Kočevje-Ribnica. Leta 1990 je postal direktor tega podjetja. Za župana Občine Kočevje je bil prvič izvoljen leta 1994. Župan je bil štiri mandate, v državni zbor pa je bil prvič izvoljen leta 1996.

Dejan Židan Rojen 16. oktobra 1967 v Mariboru. Leta 1992 je zaključil študij na veterinarski fakulteti, njegova prva zaposlitev je bila v oddelku za reprodukcijo Živinorejsko veterinarskega zavoda za Pomurje. Avgusta 1995 je nastopil delo na Veterinarskem zavodu Slovenije. Od leta 2000 je opravljal še naloge koordinatorja in nato vodje območne enote Murska Sobota. Od maja 2003 je bil član vodstva KG Rakičan in od januarja 2007 predsednik uprave Skupine Panvita. Konec leta 2003 je bil kot zunanji sodelavec ljubljanske veterinarske fakultete izvoljen v naziv strokovnega sodelavca za področje zdravja in razmnoževanja prašičev. V tem mandatu je bil minister za kmetijstvo.

Lista Virant Rihard Braniselj Rojen je 27. septembra 1966, je univerzitetni diplomirani pravnik, po poklicu odvetnik. Sedem let je deloval kot policist, nato sedem let kot kriminalistični inšpektor za gospodarski kriminal. Sledila je zaposlitev v Kovinoplastiki Lož na delovnem mestu vodje pravnega oddelka. V letih 2006 in 2007 je bil zaposlen v Odvetniški družbi Čeferin, od leta 2007 pa odvetnik v Postojni s samostojno odvetniško pisarno.

Katarina Hočevar Rojena je 22. oktobra 1977 in je magistra upravnih znanosti. Pri svojem delu se je največ ukvarjala z delovnopravnim področjem in področjem upravljanja s kadri. Sodelovala je pri vzpostavitvi Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Zaposlena je na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Polonca Komar Rojena je 17. decembra 1967, po izobrazbi je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Zaposlena je na Radioteleviziji Slovenija kot vodja projektov. Ima dve desetletji izkušenj iz marketinga, odnosov z javnostmi in trženja.

Truda Pepelnik Rojena je 30. marca 1961, trenutno je vpisana na študij doktorata na Fakulteti za državne in evropske študije. Zaposlena je na občini Ruše kot podsekretarka za občo upravo občinske uprave.

Bojan Starman Rojen je 4. julija 1950, na ekonomski fakulteti je diplomiral leta 1977. Na vodilnih delavnih mestih v velikih slovenskih podjetjih je delal več kot 30 let. Med drugim je bil od leta 1988 do 1996 generalni direktor žirovske Alpine, v letu 1996 pa direktor Planike. V letu 1999 je prevzel delo vodje logistike in TRP na ministrstvu za obrambo, letu 2000 pa je postal sekretar na ministrstvu za gospodarstvo. Leta 2001 je prevzel vodenje Jelovice, leta 2004 pa je bila izvoljen za poslanca. Leta 2009 je prevzel vodenje podjetja Mura, letos pa se je upokojil.

Kristina Valenčič Rojena je 8. oktobra 1974, je univerzitetna diplomirana organizatorka. Deset let je delovala v enem izmed vodilnih IT podjetij, kjer je vodila in koordinirala razvoj informacijskih rešitev za javno upravo. Trenutno je načelnica Upravne enote Ilirska Bistrica.

Gregor Virant Rojen je 4. decembra 1969, je doktor pravnih znanosti. Med letoma 1995 in 1999 je bil svetovalec ustavnega sodišča, leta 2000 pa je bil imenovan na funkcijo državnega sekretarja na notranjem ministrstvu. Decembra 2004 je bil imenovan za ministra za javno upravo v vladi Janeza Janše, leta 2005 je bil izvoljen v naziv izredni profesor za področje javna uprava, leta 2009 pa v docenta za področje upravnega prava in prava javne uprave. Zaposlen je na fakulteti za upravo in je predsednik Državljanske liste Gregorja Viranta.

Ivan Vogrin Rojen je 13. aprila 1960, po izobrazbi je magister poslovne ekonomije. Svojo poslovno pot je začel kot inženir, nadaljeval kot predavatelj na srednji šoli in kot prodajni inženir v podjetju v Ribnici. Nato je ustanovil lastno podjetje Interles, ki ga vodi že skoraj dvajset let.

DeSUS Karl Erjavec Rodil se je 21. junija 1960 v Aiseauju v Belgiji, leta 1985 je diplomiral na pravni fakulteti. Do leta 1990 je bil zaposlen v gospodarstvu. Med letoma 1995 in 2000 je bil zaposlen na uradu varuha človekovih pravic RS kot vodja kabineta in direktor strokovne službe. V mandatu 2001 - 2004 je bil državni sekretar za pravosodno upravo na ministrstvu za pravosodje. V mandatu 2004 - 2008 je bil minister za obrambo. Leta 2008 je postal predsednik DeSUS, od novembra 2008 do februarja 2010 pa je ministroval na ministrstvu za okolje in prostor.

Ivan Hršak Rodil se je 25. decembra 1957. Je varnostni inženir, deloval je na različnih področjih, vodil je službo varstva pri delu, bil tehnični vodja v podjetju, vodil službo varovanja in komercialo na tem področju, vodil nabavno službo ter opravljal strokovne naloge s področij varnosti in zdravja pri delu.

Jana Jenko Rodila se je 12. novembra 1964, je magistrica znanosti s področja državnih in evropskih študij. Zaposlena je kot svetovalka v referatu za javni red in promet na kranjski upravni enoti.

Franc Jurša Rojen je bil rojen 21. septembra 1953, končal je višjo pravno šolo. Med drugim je bil zaposlen v Kmetijski zadrugi Ljutomer kot direktor, na Kmetijskem kombinatu Gornja Radgona kot tehnolog, na občini Ljutomer pa kot strokovni sodelavec za kmetijstvo. Bil je župan občine Ljutomer in poslanec.

Marjana Kotnik Poropat Rojena je 27. januarja 1944, je univerzitetna diplomirana pravnica. Več kot 19 let je bila zaposlena v podjetju Koloniale Maribor. Leta 1987 se je zaposlila v podjetju PIK Maribor na delovnem mestu direktorice kadrovsko pravnega in splošnega sektorja, leta 1992 pa je prevzela delo direktorice družbe Slavonija&Pik. Leta 1992 se je zaposlila v Občini Ruše kot vodja premoženjsko pravnega oddelka, kjer je delala do upokojitve. Dva mandata je bila delegatka Zbora združenega dela Skupščine RS.

Ivan Simčič Rojen je 7. avgusta 1969, po izobrazbi je profesor sociologije in zgodovine. Med letoma 1992 in 2007 je bil kot častnik zaposlen v Slovenski vojski, zadnja štiri leta pa je kustos zgodovinar v Pokrajinskem muzeju Koper v Ilirski Bistrici.

SLS Franc Bogovič Rojen je leta 1963 na Velikem Kamnu pri Koprivnici. Leta 1984 je končal študij agronomije. Pred ustanovitvijo družinskega podjetja, ki ga je vodil osem let, je bil pet let zaposlen v podjetju Agrokombinat Krško. Decembra 1998 je bil prvič izvoljen za župana občine Krško.

Jakob Presečnik Rojen je 23. julija 1948 v Lenartu pri Gornjem Gradu. Leta 1974 je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo, 17 let je bil zaposlen v gradbenem podjetju Vegrad v Velenju. V letu 1990 se je zaposlil na občini Mozirje, kjer je delal pri odpravi posledic poplav, nato pa bil krajši čas tudi predsednik Izvršnega sveta občine in v letih 1994-1998 župan občine Mozirje. Leta 1996 je bil prvič izvoljen za poslanca, leta 2004 pa je postal minister za promet.

Mihael Prevc Rodil se je 30. septembra 1957. Po poklicu je učitelj zgodovine in zemljepisa. To delo je opravljal do leta 1998, ko je bil izvoljen za župana občine Železniki. Na tem mestu je bil vse do sedaj, zaradi izvolitve v DZ pa se bo moral županski funkciji odpovedat. Poslanec je bil že v mandatu 2004-2008.

Franc Pukšič Rojen je 24. novembra 1955 na Ptuju. Po študiju na visoki tehniški šoli je bil zaposlen v Hidromontaži in TSN v Mariboru, Agisu na Ptuju, v Kristalu v Mariboru in Centrovodu v Lenartu. Ima tudi 10 let pedagoških izkušenj v SŠC Ptuj, kjer je bil zaposlen kot profesor matematike in strokovnoteoretičnih predmetov. Od leta 1994 je župan občine Destrnik, leta 2004 pa ga vlada imenovala za državnega sekretarja za Slovence v zamejstvu in po svetu. Za poslanca je bil prvič izvoljen leta 1996 na listi SDS, leta 2009 pa se je pridružil stranki SLS.

Janez Ribič Rodil se je 26. decembra 1955 v Dvorjanah. Je solastnik družinskega podjetja za ekonomsko, davčno in finančno svetovanje. Med letoma 1973 in 1995 je bil zaposlen v Cestnem podjetju Maribor, od 1995 poklicno opravlja funkcijo župana Občine Duplek. V DZ je bil izvoljen leta 2008.

Radovan Žerjav Rodil se je 2. decembra 1968 v Mariboru. Leta 1993 je diplomiral s področja kemijske tehnologije, leta 2003 pa magistriral. Po končanem študiju se je zaposlil v podjetju Nafta Lendava. Februarja 2002 je postal tehnični direktor Nafte Petrochem, od januarja 2004 pa bil hkrati še pomočnik direktorja Nafte Lendava za tehnično področje. Marca 2007 je bil imenovan za direktorja družbe Nafta Biodizel, leta 2007 pa je bil imenovan za ministra za promet. Je predsednik SLS, leta 2008 je bil izvoljen v DZ.

NSi Iva Dimic Rojena je 28. oktobra 1972, je diplomirana ekonomistka, 20 let je bila zaposlena v gospodarstvu. Najprej je bila zaposlena v Pekarni Vrhnika, nato v družbi Žito. Tam je bila produktni vodja svežega programa, nato pa je poklicno pot nadaljevala na različnih delovnih mestih, od produktnega menedžerja v marketingu do vodje prodajnega področja za ključne kupce.

Jožef Horvat Rodil se je 8. julija 1955 v Žižkih, je univerzitetni diplomirani fizik. Po študiju se je zaposlil v Muri v službi za informatiko, nato pa postal njen direktor. Leta 2004 je bil izvoljen v DZ. V prvi polovici leta 2009 je v Muri delal na razvoju novega poslovnega informacijskega sistema.

Ljudmila Novak Rodila se je 1. avgusta 1959 v Mariboru. Diplomirala je iz slovenskega in nemškega jezika, med letoma 1983 in 1985 je poučevala v Srednješolskem centru Murska Sobota, nato pa eno leto v Dekliškem vzgajališču Višnja Gora, kjer je bila tudi vodja srednje šole. Od leta 1986 do leta 2004 je poučevala v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine Kamnik. Leta 2001 je postala županja Moravč, na prvih evropskih volitvah leta 2004 pa je bila izvoljena za evropsko poslanko. Leta 2008 je bila izvoljena za predsednico NSi.

Matej Tonin Rojen je leta 1983, leta 2007 je postal univerzitetni diplomirani politolog, leta 2010 pa magistriral. Od začetka leta 2007 do oktobra 2008 je bil zaposlen v DZ kot svetovalec za področje odnosov z javnostmi. Novembra 2008 je ustanovil podjetje Vizija. Je član občinskega sveta občine Kamnik. Konec leta 2010 je bil izvoljen za podpredsednika NSi.